Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Letní rolky s krevetami

Zdravé a svěží rolky jsou jako stvořené na party. Klidně můžete hosty nechat, aby si zabalili každý svoji.

Vydání: 2014/2
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Na 3 rolky
Doba přípravy: Do 30 minut
PT3M
Vaření 0:03
Chuťovka Thajská

Ingredience

    • 3 listy římského salátu zbaveného košťálu (viz obr. 1)
    • 3 silnější nudličky okurky, zbavené semínek
    • 3 silnější nudličky červené papriky
    • 3 silnější nudličky žluté papriky
    • 3 silnější nudličky mrkve
    • 3 měsíčky avokáda
    • 3 filátka grepu (viz Tipy & triky)
    • 3 syrové krevety
    • 3 rýžové papíry
    • 3 listy máty
    • 3 listy bazalky (ideálně thajské)

    NA OMÁČKU

    • 3 lžíce rýžového octa
    • 2 lžíce krupicového cukru
    • 2 lžíce kečupu
    • 1 stroužek česneku, drcený
    • 1/2 červené chilli papričky, zbavené semínek a nakrájené nadrobno
    • 2 lžíce najemno strouhané mrkve
    • 1 lžíce najemno strouhané okurky
    • 1 lžíce lístků máty, nakrájených na jemné nudličky

     

Příprava jídla

1 Nejdříve si připravte omáčku: ocet, cukr, 3 lžíce vody a kečup krátce svařte (zhruba 1–2 minuty), odstavte z plotny a nechte zchladnout. Přidejte česnek, chilli papričku, mrkev, okurku a mátu. Promíchejte a dejte stranou. Připravte si všechnu zeleninu a grep a pěkně si vše vyrovnejte před sebe.

2 Krevety oloupejte, zbavte ocásků a přes bříška udělejte 3 mělké zářezy. Krevetu natáhněte, napíchněte podélně na špejli a vařte ve vroucí vodě 2–3 minuty, vyjměte a ihned ponořte do ledové vody. Stáhněte ze špejle. Na pracovní plochu rozložte utěrku namočenou ve vodě, vedle postavte mísu s horkou vodou.

3 Rýžový papír namočte v horké vodě a položte na utěrku. Do středu položte římský salát, na něj navršte po jedné nudličce mrkve, okurky, papriky, filátko grepu, měsíček avokáda, krevetu a po lístku máty a bazalky. Zabalte (viz Tipy & triky). Zopakujte se zbylým papírem a ingrediencemi. Podávejte s omáčkou.

TIPY & TRIKY

  • Filátka z grepu připravíte tak, že seříznete vrchní a spodní část grepu a poté nožem okrájíte zbytek slupky. Z jednotlivých dílků pak vykrájíte filátka.
  • S rýžovým papírem musíte pracovat velmi rychle, jinak se vám začne lepit a nic už do něj nezabalíte. Mějte tedy všechny ingredience dopředu přichystané!
  • Balení je velmi snadné: část papíru, kterou máte blíž k sobě, přetáhněte přes náplň, poté přes něj přehněte části papíru, které jsou po stranách, a nakonec balíček zarolujte.

Základ thajské kuchyně

Ingredience, bez kterých se neobejdete
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Základ thajské kuchyně

Polévka tom kha kai

Smažené nudle pad thai

20x lahodné avokádo

Přidat komentář