Letní rolky s krevetami

Letní rolky s krevetami

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 30 minut Velmi snadné Na 3 rolky

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1208 kcal
Bílkoviny 14 g
Sacharidy 269 g
Tuky 2 g
Vláknina 11 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Zdravé a svěží rolky jsou jako stvořené na party. Klidně můžete hosty nechat, aby si zabalili každý svoji.

Suroviny

římský salát 3 ks
listy zbavené košťálu
3 ks
nudličky okurky silnější, zbavené semínek
paprika červená 3 ks
nudličky, silnější
3 ks
nudličky žluté papriky silnější
3 ks
nudličky mrkve silnější
3 ks
měsíček avokáda
3 ks
filátko grepu
3 ks
syrová kreveta
rýžový papír 3 ks
3 ks
list máty
3 ks
bazalkové listy ideálně thajské
Na omáčku
rýžový ocet 3 PL
krupicový cukr 2 PL
kečup 2 PL
česnek 1 stroužek
drcený
chilli paprička 0.5 ks
zbavená semínek, nakrájená nadrobno
mrkev 2 PL
najemno strouhaná
okurka 1 PL
najemno strouhaná
máta 1 PL
na jemné nudličky

1 Nejdříve si připravte omáčku: ocet, cukr, 3 lžíce vody a kečup krátce svařte (zhruba 1–2 minuty), odstavte z plotny a nechte zchladnout. Přidejte česnek, chilli papričku, mrkev, okurku a mátu. Promíchejte a dejte stranou. Připravte si všechnu zeleninu a grep a pěkně si vše vyrovnejte před sebe.

2 Krevety oloupejte, zbavte ocásků a přes bříška udělejte 3 mělké zářezy. Krevetu natáhněte, napíchněte podélně na špejli a vařte ve vroucí vodě 2–3 minuty, vyjměte a ihned ponořte do ledové vody. Stáhněte ze špejle. Na pracovní plochu rozložte utěrku namočenou ve vodě, vedle postavte mísu s horkou vodou.

3 Rýžový papír namočte v horké vodě a položte na utěrku. Do středu položte římský salát, na něj navršte po jedné nudličce mrkve, okurky, papriky, filátko grepu, měsíček avokáda, krevetu a po lístku máty a bazalky. Zabalte (viz Tipy & triky). Zopakujte se zbylým papírem a ingrediencemi. Podávejte s omáčkou.

TIPY & TRIKY

  • Filátka z grepu připravíte tak, že seříznete vrchní a spodní část grepu a poté nožem okrájíte zbytek slupky. Z jednotlivých dílků pak vykrájíte filátka.
  • S rýžovým papírem musíte pracovat velmi rychle, jinak se vám začne lepit a nic už do něj nezabalíte. Mějte tedy všechny ingredience dopředu přichystané!
  • Balení je velmi snadné: část papíru, kterou máte blíž k sobě, přetáhněte přes náplň, poté přes něj přehněte části papíru, které jsou po stranách, a nakonec balíček zarolujte.
Embedded node

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/2

Apetit magazín

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa
  • Lidé a jídlo

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa

Horký čaj, svařený mošt, cappuccino… to jsou dobře známé, tradiční a oblíbené horké nápoje. Máte chuť zahřát se v mrazivé zimě něčím neotřelým? Co takhle salep, atole nebo sarabba? Seznamte se s méně známými nápoji, které se pijí v jiných...
10 nejšílenějších restaurací na světě
  • Novinky a zajímavosti

10 nejšílenějších restaurací na světě

Lidé obvykle chodí do restaurací proto, aby si odpočinuli, aby z obyčejného oběda nebo večeře udělali společenskou záležitost. Někteří restauratéři ovšem nepojali svou restauraci jako příjemné a osvobozující místo, kde se lidé mohou dobře...
17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří
  • Jak na to

17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří

Správná omáčka promění obyčejnou rybu v delikatesu jako z nejlepší restaurace. Přitom vám obvykle nezabere víc jak pár minut času. Vyzkoušejte naše omáčky, které se prakticky nedají pokazit a hodí se k různým druhům rybího masa. Teplé nebo...
5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách
  • Suroviny

5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách

Sušený žlutý hrách patří mezi luštěninami k Popelkám. Kdysi významná surovina se dnes ocitla na okraji zájmu, přitom je levný, vydatný a svou jemnou chutí i krémovou strukturou zazáří v mnoha pokrmech. Dejte mu šanci, pochutnáte si. ...
5 kroků, jak připravovat luštěniny
  • Novinky a zajímavosti

5 kroků, jak připravovat luštěniny

Správná příprava luštěnin není obtížná. Pro jejich dobrou stravitelnost je důležité, abyste je dostatečně namáčeli a dlouho vařili. Sestavili jsme 5 přehledných kroků, které vás přípravou luštěnin názorně provedou. ...

Obchod Apetit