0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Lilkový kaviár - Caviar d´aubergine

Lilkový kaviár - Caviar d´aubergine

Hodnocení receptu
4.5 / 5. Počet hodnocení: 4
Více než hodinu Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 96 kcal
Bílkoviny 4 g
Sacharidy 16 g
Tuky 0 g
Vláknina 8 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Suroviny

lilek 4 ks
česnek
petrželka
olivový olej
citron
sůl
pepř

Postup

1

Dva až čtyři lilky (podle velikosti) propícháte vidličkou a vložíte do trouby předehřáté cca na 200°C. Necháte je tam asi 45 minut.

2

Když jsou pěkně scvrklé, jsou pečené. Vyjmete je a necháte je vychladnout.

3

Mezi tím si připravíte další suroviny. Nasekáte hrst petrželky, prolisujete jeden až dva stroužky česneku, z menšího citrónu vymačkáte šťávu.

4

Vychladlé lilky rozpůlíte, lžící vyškrábnete dužinu, pokrájíte a vložíte do misky. Poté ji rozmačkáte vidličkou a smícháte s česnekem, petrželkou, citrónovou šťávou a několika lžícemi olivového oleje. Lehce osolíte (sůl se rozleží!), opepříte a dáte na několik hodin vychladit do lednice. Nejlépe přes noc.

5

Před podáváním ochutnejte, případně dochuťte. Nejraději mám lilkový kaviár s opečeným toustem nebo ciabattou.

Tip: Můžete si připravit u variantu s nasekaným rajčetem, bazalkou nebo jinými bylinkami. V tomto případě je důležité použít chutná, velmi zralá letní rajčata! Lilkový kaviár můžete použít jako předkrm, svačinku, na chuťovky nebo jako přílohu k masu.

Foto: Commons Wikimedia

Apetit magazín

KVÍZ: Umíte uvařit hospodské klasiky?
  • Kvízy

KVÍZ: Umíte uvařit hospodské klasiky?

Znáte to. Nechceme je moc jíst, protože se nám po nich často chce akorát tak natáhnout na gauč a dát si dvacet. Na druhou stranu jsou součástí naší kultury a často v nás vyvolávají ty nejhřejivější vzpomínky. Představují nostalgii i bezpečí...
Jedlé kaštany vyšperkují nádivku i moučník
  • Suroviny

Jedlé kaštany vyšperkují nádivku i moučník

Sezóna jedlých kaštanů právě vrcholí. Pokud si chcete pochutnat na těch skutečně čerstvých, vyrazte pro ně co nejdříve do obchodu, nebo ještě lépe do "kaštanek". Jestli si s nimi nevíte rady, přinášíme několik tipů jak je skladovat i...
Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo
  • Tipy a triky

Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo

Guláš, svíčková a knedlo vepřo zelo, když je tahle trojice na poledním menu v restauraci, máme problém se rozhodnout. Pro dnešek máme ale jasno! Dejte si s námi to nejlepší knedlo vepřo zelo, máme pro vás tipy na jedno z nejlepších českých...
Jak na bezlepkový chléb?
  • Jak na to

Jak na bezlepkový chléb?

Ať už patříte mezi celiaky nebo chcete svůj jídelníček odlehčit, máme pro vás tipy, jak si doma připravit chutný bezlepkový chléb. Vyplatí se používat kupované bezlepkové směsi nebo je lepší spolehnout se na vlastní síly? Připravte si s...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč