Postup
Dva až čtyři lilky (podle velikosti) propícháte vidličkou a vložíte do trouby předehřáté cca na 200°C. Necháte je tam asi 45 minut.
Když jsou pěkně scvrklé, jsou pečené. Vyjmete je a necháte je vychladnout.
Mezi tím si připravíte další suroviny. Nasekáte hrst petrželky, prolisujete jeden až dva stroužky česneku, z menšího citrónu vymačkáte šťávu.
Vychladlé lilky rozpůlíte, lžící vyškrábnete dužinu, pokrájíte a vložíte do misky. Poté ji rozmačkáte vidličkou a smícháte s česnekem, petrželkou, citrónovou šťávou a několika lžícemi olivového oleje. Lehce osolíte (sůl se rozleží!), opepříte a dáte na několik hodin vychladit do lednice. Nejlépe přes noc.
Před podáváním ochutnejte, případně dochuťte. Nejraději mám lilkový kaviár s opečeným toustem nebo ciabattou.
Tip: Můžete si připravit u variantu s nasekaným rajčetem, bazalkou nebo jinými bylinkami. V tomto případě je důležité použít chutná, velmi zralá letní rajčata! Lilkový kaviár můžete použít jako předkrm, svačinku, na chuťovky nebo jako přílohu k masu.
Foto: Commons Wikimedia