Nechte je týden rozležet, budou dokonalá!
Suroviny
Postup
Prosejte pšeničnou a konopnou mouku a odvažte si jí 400 g.
Moučkový cukr, máslo, sůl, citronové aroma nebo kůru, vanilkovou dřeň a žloutek vložte do kuchyňského robotu a nechte řádně promíchat. Přidejte 400 g mouky a lehce – velmi krátce – zamíchejte. Pokud je potřeba, přisypte další prosátou mouku, každá nasáká jinak (viz Něco navíc).
Zabalte do potravinářské fólie a dejte odpočinout na 1 hodinu do lednice.
Troubu předehřejte na 170 °C.
Po odležení těsto vyválejte, vykrájejte kolečka plná a s dírou a rozložte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte dozlatova zhruba 15–20 minut, záleží na tvarech a tloušťce cukroví. (Můžete péct i 30 minut na 165 °C.)
Po vychladnutí slepujte malinovým nebo rybízovým džemem (cukroví se zhruba po týdnu rozleží na požadovanou jemnost).
NĚCO NAVÍC
- Mouka v českých obchodech zatím bohužel nemá stabilní kvalitu, proto ji do těsta přidávejte postupně podle jeho konzistence.
- S náplní můžete experimentovat. Konopné cukroví báječně doplní čokoládový, kávový či nugátový krém anebo voňavý bezinkový džem.
- Recept nám prozradil Rudolf Papírník z Cukrářství U Rudolfa v Hradci Králové.