0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Linecká kolečka
ZDROJ: Apetit
sdílet:
3.7 / 5. Počet hodnocení: 38
Více než hodinu Velmi snadné Na cca 3 plechy

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5069 kcal
Bílkoviny 84 g
Sacharidy 563 g
Tuky 255 g
Vláknina 83 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nechte je týden rozležet, budou dokonalá!

Suroviny

mouka pšeničná hladká 450 g
nejlépe 00, viz Něco navíc
mouka konopná 50 g
hladká
moučkový cukr 250 g
máslo 250 g
vychlazené, nasekané
sůl 1 špetka
1 g
citronové aroma
olejové, pár kapek; lze nahradit 2 lžičkami strouhané kůry z biocitronu
vanilkový lusk 1 ks
vyškrábnutá semínka
žloutek 1 ks
malinový džem
lze nahradit červenorybízovým džemem

Postup

1

Prosejte pšeničnou a konopnou mouku a odvažte si jí 400 g.

    2

    Moučkový cukr, máslo, sůl, citronové aroma nebo kůru, vanilkovou dřeň a žloutek vložte do kuchyňského robotu a nechte řádně promíchat. Přidejte 400 g mouky a lehce – velmi krátce – zamíchejte. Pokud je potřeba, přisypte další prosátou mouku, každá nasáká jinak (viz Něco navíc).

      3

      Zabalte do potravinářské fólie a dejte odpočinout na 1 hodinu do lednice.

        4

        Troubu předehřejte na 170 °C.

          5

          Po odležení těsto vyválejte, vykrájejte kolečka plná a s dírou a rozložte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte dozlatova zhruba 15–20 minut, záleží na tvarech a tloušťce cukroví. (Můžete péct i 30 minut na 165 °C.) 

            6

            Po vychladnutí slepujte malinovým nebo rybízovým džemem (cukroví se zhruba po týdnu rozleží na požadovanou jemnost).

            NĚCO NAVÍC

            • Mouka v českých obchodech zatím bohužel nemá stabilní kvalitu, proto ji do těsta přidávejte postupně podle jeho konzistence.
               
            • S náplní můžete experimentovat. Konopné cukroví báječně doplní čokoládový, kávový či nugátový krém anebo voňavý bezinkový džem.
               
            • Recept nám prozradil Rudolf Papírník z Cukrářství U Rudolfa v Hradci Králové.

            Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/12 spolu s mnoha dalšími recepty

            Autor: redakce Apetitu

            Apetit 2013/12

            Apetit magazín

            Jak na konzervování ovoce a zeleniny?
            • Tipy a triky

            Jak na konzervování ovoce a zeleniny?

            Mohlo by se zdát, že domácí konzervování už patří minulosti. Nicméně naše babičky se na zimu vždy poctivě připravovaly a měly díky němu vystaráno. Tak proč to nezkusit také? Poradíme vám, jak vybrat správnou metodu pro různé druhy ovoce a...
            Fare la scarpetta: Vytvoř si botu a vytři s ní talíř
            • Poradna

            Fare la scarpetta: Vytvoř si botu a vytři s ní talíř

            Šťávy a omáčky často zůstanou na talíři jen proto, že není jak dostat do pusy a neporušit hned několik zásad správného stolování. Taková nesnáz ovšem Italy nezastaví. Vezmou kousek bílého pečiva a talíř jím vytřou do sucha. Tento zvyk je...
            6 tipů, jak uspořádat zábavnou letní party
            • Jak na to

            6 tipů, jak uspořádat zábavnou letní party

            Spřádáte plány na následující víkend? Co takhle svolat rodinu či kamarády a uspořádat nezapomenutelnou grilovací party? Chuť domácích burgerů, šťavnatých steaků nebo grilované zeleniny zaručí, že se všichni zúčastnění budou olizovat až za...
            Keto dieta a všechno, co o ní potřebujete vědět
            • Zdraví a výživa

            Keto dieta a všechno, co o ní potřebujete vědět

            Potraviny s označením keto a stejnojmenná dieta jsou momentálně velkým hitem a valí se na nás ze všech stran. Keto propaguje celá řada celebrit a influencerů jakožto rychlý a spolehlivý způsob, jak docílit vysněné figury. Seznamte se s...
            Komerční sdělení
            Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?
            • Zdraví a výživa

            Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?

            Superpotraviny a takzvané potraviny budoucnosti si čím dál více získávají na popularitě. Pandemie koronaviru, ale také obavy o životní prostředí přivedly mnoho Čechů ke zdravější stravě. Které značky jsou nejpopulárnější? A proč Češi šílí...

            Obchod Apetit