Hodnocení receptu
Průměr: 2.9 ()
Do 30 minut Velmi snadné Na cca 3 plechy

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5069 kcal
Bílkoviny 84 g
Sacharidy 563 g
Tuky 255 g
Vláknina 83 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nechte je týden rozležet, budou dokonalá!

Související recepty

Suroviny

mouka pšeničná hladká 450 g
mouka konopná 50 g
moučkový cukr 250 g
máslo 250 g
vyhclazené, nasekané
sůl 1 špetka
1 g
citronové aroma
pár kapek, lze nahradit 2 lžičkami strouhané kůry z biocitronu
vanilkový lusk 1 ks
vyšrabaná semínka
žloutek 1 ks
malinový džem
lze nahradit červenorybízovým džemem

1 Prosejte pšeničnou a konopnou mouku a odvažte si jí 400 g. Moučkový cukr, máslo, sůl, citronové aroma nebo kůru, vanilkovou dřeň a žloutek vložte do kuchyňského robotu a nechte řádně promíchat. Přidejte 400 g mouky a lehce – velmi krátce – zamíchejte. Pokud je potřeba, přisypte další prosátou mouku, každá nasáká jinak (viz Něco navíc). Zabalte do potravinářské fólie a dejte odpočinout na 1 hodinu do lednice.

2 Troubu předehřejte na 170 °C. Po odležení těsto vyválejte, vykrájejte kolečka plná a s dírou a rozložte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte dozlatova zhruba 15–20 minut, záleží na tvarech a tloušťce cukroví. (Můžete péct i 30 minut na 165 °C.) 

3 Po vychladnutí slepujte malinovým nebo rybízovým džemem (cukroví se zhruba po týdnu rozleží na požadovanou jemnost).

NĚCO NAVÍC

  • Mouka v českých obchodech zatím bohužel nemá stabilní kvalitu, proto ji do těsta přidávejte postupně podle jeho konzistence.
  • S náplní můžete experimentovat. Konopné cukroví báječně doplní čokoládový, kávový či nugátový krém anebo voňavý bezinkový džem.
  • Recept nám prozradil Rudolf Papírník z Cukrářství U Rudolfa v Hradci Králové.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/12

Apetit magazín

Komerční sdělení
Jaké víno vzít, když jdete do vybrané společnosti?
  • Koktejl

Jaké víno vzít, když jdete do vybrané společnosti?

Víno je nesmazatelně vepsané do naší kultury, i když si to mnohdy ani neuvědomujeme. Důkazem je fakt, že sklenka vína je pro nás vždy spjatá s nejrůznějšími životními okamžiky. Jak ale vybírat, a neudělat chybu? ...
Právě vychází listopadový Apetit: Objevte všechny chutě podzimu
  • Novinky a zajímavosti

Právě vychází listopadový Apetit: Objevte všechny chutě podzimu

Sychravé podzimní dny přímo vybízejí k tomu, abychom vařili jídla, která nás zahřejí na těle i na duchu. Přesně takové recepty jsme si pro vás připravili do listopadového čísla Apetitu. Na co se můžete na stránkách nového vydání těšit? ...

Obchod Apetit