Hodnocení receptu
Průměr: 3.7 (81)
Do 30 minut Snadné Na cca 45 košíčků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7050 kcal
Bílkoviny 105 g
Sacharidy 340 g
Tuky 575 g
Vláknina 70 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Cukroví s vůní kávy. Kontrast mezi tmavou náplní a světlým těstem je velmi dekorativní. „Přidání kávy ale vylepšilo i chuť,“ říká o svém receptu food stylistka Milena Volfová.

Související recepty

Suroviny

Na těsto
mouka pšeničná hladká 300 g
prosátá
moučkový cukr 90 g
máslo 170 g
změklé
máslo
na vymazání
vejce 1 ks
mandle loupané 75 g
mleté
Na náplň
pekanové ořechy 250 g
nasekané
smetana ke šlehání 600 ml
min. 33 %
200 g
tmavý třtinový cukr
káva instantní 3 ČL
kvalitní

1 Z přísad na těsto vypracujte pružné a hladké těsto. Zabalte ho do potravinářské fólie a nechte přes noc odležet v ledniřce.

2 Na náplň svařte smetanu s cukrem do medové konzistence - trvá to zhruba 10 minut. Promíchejte s ořechy a kávou a nechte vychladnout (klidně přes noc). 

3 Druhý den předehřejte troubu na 180 °C. Vyválejte 1/4 těsta a vykrájejte z něj hvězdičky (menší než formičky). Vymažte formičky na košíčky máslem. Do každé dejte kousek těsta a prsty ho roztlačte do všech záhybů i po dně. Naplňte náplní a pečte zhruba 8 minut dozlatova. Vykrájené hvězdičky upečte zvlášť a přitiskněte na hotové košíčky. Vyklopte a nechte vychladnout.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/12

Komentáře

Lucie Velek

Dobrý den, Miroslavo,
košíčky se skutečně pečou i s náplní. Pokud se toho obáváte, můžete upéct těsto v košíčcích tzv. naslepo (tedy bez náplně, ale zatížené např. sušeným hrachem nebo fazolemi, případně keramickými fazolemi, které jsou přímo určené k pečení naslepo a koupíte je ve specializovaných obchodech pro cukráře). Druhá možnost je vybrat si alternativní recept (popř. zkombinovat oba, z jednoho si vzít těsto a z druhého náplň a postup), jiný recept na karamelové košíčky máme například i zde https://www.apetitonline.cz/recept/kosicky-s-karamelovym-kremem-0
Přejeme vám úspěšné pečení a hezké Vánoce. :-)

Petr Vlach

Košíčky jsou výborné jako vánoční cukroví ale proboha.. to množství náplně je úplně šíleně předimenzované!
Přes půllitru karamelu na ani ne půlkula těsta? Po naplnění všech košíčků a musím říct, že náplně bylo štědře a stěny úzké, mi zbyla víc jak ¼ náplně a teď marně přemýšlím, co s ní.
Takže na tohle pozor, náplně doporučuju udělat tak polovinu nebo i méně, chybět vám určitě nebude.

Apetit magazín

5 tipů jak nejlépe uskladnit ořechy
  • Jak na to

5 tipů jak nejlépe uskladnit ořechy

Jádra suchých skořápkových plodů si při správném uskladnění zachovají svou chuť i barvu. Vyvarujte se plísni i žluknutí důkladným usušením, naložením do medu nebo vyzkoušejte zavaření jader v mikrovlnné troubě. ...
Nebojte se flambování! Poradíme vám, jak na to
  • Tipy a triky

Nebojte se flambování! Poradíme vám, jak na to

Flambování nepatří mezi nejčastěji používané způsoby úpravy jídel, a to kvůli manipulaci s ohněm, která je k této kuchařské technice potřeba. Není se ale čeho bát! Poradíme vám, jak a čím flambovat, abyste předešli poranění a výsledek byl...
5 skvělých způsobů, jak dochutit dýni
  • Novinky a zajímavosti

5 skvělých způsobů, jak dochutit dýni

Dýně je opravdovou esencí podzimu. Jemná chuť její dužiny může v jídle působit někdy lehce nevýrazně. Čím ji doplnit, aby opravdu zazářila? ...
Jak vypadaly kuchařky ze století Rettigové?
  • Lidé a jídlo

Jak vypadaly kuchařky ze století Rettigové?

Kuchařky se v českých zemích vydávají od 16. století a do dnešní doby prošly zajímavým vývojem. I když se to možná na první pohled nezdá, kromě tehdejších chutí prozradí také mnoho o náladě ve...
Dýně jako dekorace i jako skvělá surovina v kuchyni
  • Tipy a triky

Dýně jako dekorace i jako skvělá surovina v kuchyni

Období dýňových žní je tady. A poznáme to nejen v kuchyních, ale i na balkonech a u vchodových dveří. Pojďme se společně podívat, co se dá z dýně vytvořit a jak zužitkovat celý plod včetně dužiny a semínek.    ...

Obchod Apetit