0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
3.8 / 5. Počet hodnocení: 83
Do hodiny Snadné Na cca 45 košíčků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7838 kcal
Bílkoviny 105 g
Sacharidy 534 g
Tuky 575 g
Vláknina 70 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Cukroví s vůní kávy. Kontrast mezi tmavou náplní a světlým těstem je velmi dekorativní. „Přidání kávy ale vylepšilo i chuť,“ říká o svém receptu food stylistka Milena Volfová.

Suroviny

Na těsto
mouka pšeničná hladká 300 g
prosátá
moučkový cukr 90 g
máslo 170 g
změklé + navíc na vymazání
vejce 1 ks
mandle loupané 75 g
mleté
Na náplň
pekanové ořechy 250 g
nasekané
smetana ke šlehání 600 ml
min. 33%
třtinový cukr 200 g
tmavý
káva instantní 3 ČL
kvalitní

1 Z přísad na těsto vypracujte pružné a hladké těsto. Zabalte ho do potravinářské fólie a nechte přes noc odležet v ledniřce.

2 Na náplň svařte smetanu s cukrem do medové konzistence - trvá to zhruba 10 minut. Promíchejte s ořechy a kávou a nechte vychladnout (klidně přes noc). 

3 Druhý den předehřejte troubu na 180 °C. Vyválejte 1/4 těsta a vykrájejte z něj hvězdičky (menší než formičky). Vymažte formičky na košíčky máslem. Do každé dejte kousek těsta a prsty ho roztlačte do všech záhybů i po dně. Naplňte náplní a pečte zhruba 8 minut dozlatova. Vykrájené hvězdičky upečte zvlášť a přitiskněte na hotové košíčky. Vyklopte a nechte vychladnout.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/12

Komentáře

Lucie Velek

Dobrý den, Miroslavo,
košíčky se skutečně pečou i s náplní. Pokud se toho obáváte, můžete upéct těsto v košíčcích tzv. naslepo (tedy bez náplně, ale zatížené např. sušeným hrachem nebo fazolemi, případně keramickými fazolemi, které jsou přímo určené k pečení naslepo a koupíte je ve specializovaných obchodech pro cukráře). Druhá možnost je vybrat si alternativní recept (popř. zkombinovat oba, z jednoho si vzít těsto a z druhého náplň a postup), jiný recept na karamelové košíčky máme například i zde https://www.apetitonline.cz/recept/kosicky-s-karamelovym-kremem-0
Přejeme vám úspěšné pečení a hezké Vánoce. :-)

Petr Vlach

Košíčky jsou výborné jako vánoční cukroví ale proboha.. to množství náplně je úplně šíleně předimenzované!
Přes půllitru karamelu na ani ne půlkula těsta? Po naplnění všech košíčků a musím říct, že náplně bylo štědře a stěny úzké, mi zbyla víc jak ¼ náplně a teď marně přemýšlím, co s ní.
Takže na tohle pozor, náplně doporučuju udělat tak polovinu nebo i méně, chybět vám určitě nebude.

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je jádro domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak připravit nejdokonalejší rýžový nákyp
  • Tipy a triky

Jak připravit nejdokonalejší rýžový nákyp

Pomůžeme vám zahnat vzpomínku na nepopulární nákyp ze školní jídelny. Rýžový nákyp podle našeho návodu je krásně vláčný a nadýchaný. Zkrátka takový, že ho klidně můžete servírovat jako dezert, když přijde návštěva. ...

Obchod Apetit