„Co si pamatuju, nesměly u nás trojhránky chybět, a taky nechyběly, na žádné Vánoce. Někdy se ještě v průběhu svátků i několikrát dodělávaly. To když jsme s bratrem podali ‚stížnost‘ na nedostatečné množství,“ vzpomíná cukrář Zdeněk Lahovský, který nám prozradil následující recept na cukroví bez mouky i másla.
Suroviny
1 Krupicový cukr svařte se 2 lžícemi vody – v rendlíku přiveďte k varu a zahřívejte, až se cukr rozpustí. Potom smíchejte s vlašskými ořechy a rumem.
2 Z hmoty vyválejte na válu poprášeném moučkovým cukrem plát o tloušťce 5 mm. Nechte trochu zaschnout.
3 Citronovou šťávu utřete s jednou lžící vody a moučkovým cukrem na hustou polevu. Potřete ořechový plát a nakrájejte na trojhránky nebo kosočtverce.
4 Posypte nasekanými pistáciemi nebo oříšky a nechte zaschnout.
NĚCO NAVÍC
Místo vlašských ořechů můžete vyzkoušet mleté mandle.