„Co si pamatuju, nesměly u nás trojhránky chybět, a taky nechyběly, na žádné Vánoce. Někdy se ještě v průběhu svátků i několikrát dodělávaly. To když jsme s bratrem podali ‚stížnost‘ na nedostatečné množství,“ vzpomíná cukrář Zdeněk Lahovský, který nám prozradil následující recept na vánoční cukroví bez mouky i másla.
Suroviny
Postup
Krupicový cukr svařte se 2 lžícemi vody – v rendlíku přiveďte k varu a zahřívejte, až se cukr rozpustí. Potom smíchejte s vlašskými ořechy a rumem.
Z hmoty vyválejte na válu poprášeném moučkovým cukrem plát o tloušťce 5 mm. Nechte trochu zaschnout.
Citronovou šťávu utřete s jednou lžící vody a moučkovým cukrem na hustou polevu. Potřete ořechový plát a nakrájejte na trojhránky nebo kosočtverce.
Posypte nasekanými pistáciemi nebo oříšky a nechte zaschnout.
NĚCO NAVÍC
Místo vlašských ořechů můžete vyzkoušet mleté mandle.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- 7 druhů cukroví podle cukrářů(7 receptů )
- 35 úžasných vánočních sladkostí(35 receptů )
- 20 receptů na originální cukroví, které vás bude bavit(21 receptů )
- Nepečené cukroví: Vosí hnízda, nepečené kuličky i čokoládovou tlačenku zvládnete na poslední chvíli i s miminem času a zkušeností(47 receptů )