Vídeňské oříškové dortíčky

Vídeňské oříškové dortíčky

Hodnocení receptu
Průměr: 4 ()
Do 30 minut 2 plechy

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4049 kcal
Bílkoviny 40 g
Cukr 314 g
Tuky 287 g
Vláknina 17 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Oříškomilové zajásají – dortíčky vypadají neobyčejně dekorativně, a ještě lépe chutnají! Po slepení je skladujte v lednici nebo na balkoně.

Suroviny

mouka pšeničná polohrubá 160 g
lískové oříšky 80 g
mleté
moučkový cukr 80 g
máslo 120 g
rum 1 PL
skořice špetka
mletá
Na oříškový krém
pudinkový prášek 0.5 bal
mléko 200 ml
máslo 120 g
moučkový cukr 50 g
lískové oříšky 50 g
mleté
čokoládová poleva
1.  Předehřejte troubu na 170, horkovzdušnou na 150 stupňů. Mouku prosijte na vál, přidejte mleté oříšky, cukr, máslo,skořici a rum. Vypracujte vláčné těsto a nechte ho aspoň půl hodiny odpočívat.

2.  Z těsta vyválejte tenký plát. Vykrajujte oválky nebo kolečka, přeneste je na plech potažený pečicím papírem a pečte dorůžova (tak čtvrt hodiny).

3.  Než kolečka vychladnou, připravte krém. Do horkého mléka zamíchejte pudinkový prášek a míchejte asi tři minuty do zhoustnutí; dejte chladnout. Máslo s cukrem utřete do pěny, přimíchejte vychladlý pudink a dvě třetiny oříšků.

4.  Krémem slepujte oválky, boky dortíčků obalujte ve zbývající třetině mletých oříšků a na závěr cukroví pocákejte čokoládovou polevou. Dortíčky také můžete nahoře potřít tenkou
vrstvou krému a posypat mletými oříšky.

Jak vyrobit cákance?  Dortíčky naskládejte vedle sebe na potravinářskou fólii. Polevu v sáčku rozehřejte v horké vodě, ustřihněte růžek a tekoucí polevou přejeďte několika dlouhými tahy nad cukrovím.

Komentáře

Anonym

Ahoj všem, recept jsem vyzkoušela a musim jen chválit. Vídeňské dortíčky jsou moc dobré, hlavně ten úžasný krém. Díky moc za takto výborné recepty. Krásné svátky

Anonym

Zdravím všechny kuchtění chtivé příznivce. Každoročně zkouším nový vánoční recept, letos padla volba na dortíčky. Musím Vám napsat že propadly nejen u mne, ale i všech ostatních (jediné zůstavaly na tácku). Ale to neznamená, že ´jsem apetit zavrhla, naopak, dále zůstáváte jediný časopis nejen o vaření, který jsem si vybrala z toho množství, které je na pultech. Hodně zdraví a dobrých receptů Simona

Anonym

Dělám letos již podruhé a jsou fakt skvělé. Výborné těsto a úžasný krém! Patří k našim oblíbeným.

Anonym

Recept je úžasný. Od roku 2006, kdy vyšel v Apetitu, patří mezi nejoblíbenější vánoční cukroví. Doporučuju :-)

Hana Mnichová

Tento recept jsem poprvé zkusila v r. 2008, když jsem v Apetitech hledala nějaké nové cukroví. Okamžitě jsme si tyto dortíčky zamilovali, je opravdu výborné...spolu s vanilkovými rohlíčky moje nejoblíbenější. A navíc, díky náplni a skladování v lednici, je můžete péct klidně na poslední chvíli. Jsou jedlé už druhý den po slepení.

Obchod Apetit