Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Linecký koláč na plech
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.4/5 Počet hodnocení: 43
Více než hodinu Snadné 4-5

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5925 kcal
Bílkoviny 132 g
Sacharidy 454 g
Tuky 381 g
Vláknina 52 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Je tak dobrý, že je skoro hřích dát si jen jeden kousek. Jen si to představte: křehké a křupavé těsto, ořechy, rybíz... Linecký koláč na plech je prostě nesmrtelný!

Související recepty

Suroviny

3 prošlehané, do těsta + 1 prošlehaný, na potření těsta
lískové oříšky 100 g
pražené, mleté
nastrouhaná z 1 dobře omytého citronu
mletý
sůl 1 špetka
máslo 150 g
studené
rybízový džem 300 g
mandle plátky 120 g

Postup

1

Mouku smíchejte s cukrem a důkladně našlehanými žloutky, postupně přidávejte oříšky, citronovou kůru, skořici, hřebíček a špetku soli. Nakonec do těsta rychle zapracujte i chladné máslo nakrájené na kousky.

2

Vytvarujte bochánek a dejte ho na hodinu odpočívat do ledničky.

3

Pak oddělte zhruba čtvrtinu a tu vraťte do ledničky. Ze zbytku vyválejte plát silný půl centimetru.

4

Přeneste jej do hranaté či kulaté formy (o průměru 23 centimetrů) a zlehka jej vmáčkněte, zejména u okraje. Přečnívající těsto odkrojte a dno na mnoha místech propíchejte vidličkou. Jedině tak se na něm nebudou tvořit bubliny.

5

Těsto potřete džemem. Zbylé těsto rovněž vyválejte, rádýlkem ho pokrájejte na proužky a ty klaďte ve tvaru písmene X jeden přes druhý.

6

Potřete žloutkem a okraj koláče ještě posypte mandlovými lupínky. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C zhruba 40 minut.

NĚCO NAVÍC
Linecký koláč má mnoho variant. Nejčastěji se liší v tom, zda se do těsta přidávají mleté ořechy, nebo mandle. Ty navíc můžou být loupané i neloupané. Naše varianta je lišácká: ořechy uvnitř a mandle nahoře. A chuť? Posuďte sami!

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/2

Komentáře

06.06.2010 10:14
Zdravím, chtěla bych se zastat lineckého koláče podle tohoto receptu. K jeho vyzkoušení mě v podstatě vyhecoval můj kolega Markus z Lince, když tvrdil, že linecký koláč je odporně suchá záležitost nevalné chuti, použil doslova výrazu "staubig" (neznamenalo to, že se po koláči jen zapráší:-)) Když jsem objevila Táninu recenzi, trochu jsem se zalekla, protože jsem před Markusem hýřila sebevědomím, ale o to větší nakonec bylo mé odhodlání předvést mu, jak se tradiční moučník dá upéct v Čechách. Musím přiznat, že při pečení a vaření obecně se receptu nedržím nijak dogmaticky, takže tady jsem použila do těsta navíc jeden bílek, místo pražených oříšků nepražené mandle a místo rybízové marmelády višňovou, kterou jsem navíc "vylepšila" trochou mletého zázvoru. Mouky dávám vždycky míň, aby těsto nebylo suché. Těsto jsem vyválela malým válečkem přímo ve formě vymazané máslem a vyložené pečicím papírem. Nevím, do jaké míry se na výsledku odrazilo použití kvalitních surovin (domácí vajíčka, bio mandle, kvalitní marmeláda s vysokým podílem ovoce), ale koláč byl vážně vynikající, šťavnatý, navíc úžasně vypadá, s krájením také žádný problém, jenom podle mě trochu moc sladký, takže příště dám rozhodně míň cukru. Měla jsem s ním v práci opravdu úspěch, i Markus uznal, že, že "pravý" linecký koláč nemůže tomuto konkurovat:-) Po sachr dortu ze stejného čísla se tak linecký koláč stane další mojí sázkou na jistotu.
06.02.2010 15:39
Tak opět špatně! Koláč se nedá krájet, drobí se, porce nedrží pohromadě a na talířku pak máte nechutnou směs marmelády a rozdrobeného těsta. Škoda použitých ingrediencí! Podotýkám, že se striktně držím receptury.

Apetit magazín