Je tak dobrý, že je skoro hřích dát si jen jeden kousek. Jen si to představte: křehké a křupavé těsto, ořechy, rybíz... Linecký koláč na plech je prostě nesmrtelný!
Suroviny
Postup
Mouku smíchejte s cukrem a důkladně našlehanými žloutky, postupně přidávejte oříšky, citronovou kůru, skořici, hřebíček a špetku soli. Nakonec do těsta rychle zapracujte i chladné máslo nakrájené na kousky.
Vytvarujte bochánek a dejte ho na hodinu odpočívat do ledničky.
Pak oddělte zhruba čtvrtinu a tu vraťte do ledničky. Ze zbytku vyválejte plát silný půl centimetru.
Přeneste jej do hranaté či kulaté formy (o průměru 23 centimetrů) a zlehka jej vmáčkněte, zejména u okraje. Přečnívající těsto odkrojte a dno na mnoha místech propíchejte vidličkou. Jedině tak se na něm nebudou tvořit bubliny.
Těsto potřete džemem. Zbylé těsto rovněž vyválejte, rádýlkem ho pokrájejte na proužky a ty klaďte ve tvaru písmene X jeden přes druhý.
Potřete žloutkem a okraj koláče ještě posypte mandlovými lupínky. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C zhruba 40 minut.
NĚCO NAVÍC
Linecký koláč má mnoho variant. Nejčastěji se liší v tom, zda se do těsta přidávají mleté ořechy, nebo mandle. Ty navíc můžou být loupané i neloupané. Naše varianta je lišácká: ořechy uvnitř a mandle nahoře. A chuť? Posuďte sami!
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Dezerty z kavárny(5 receptů )
- 75+ receptů na plech! aneb Nejlepší koláče a buchty(79 receptů )
- Koláče na neděli: luxusní moučníky, na které bude chtít recept každý(188 receptů )
- Co všechno se dá udělat z rybízu? Připravte si rybízový džem, kynutý koláč, rybízové víno i omáčku k masu či sýru(40 receptů )
Komentáře