Chřest má rozmanité využití. Jeho sezona je poměrně krátká, tak s přípravou dlouho neotálejte. Pečený s lososem a rajčátky chutná báječně.
Suroviny
brambory
400
g
nové, vydrhnuté
olivový olej
2
PL
chřest zelený
4
ks
zbavené dřevnatých konců a přepůlené
rajčata cherry
20
ks
balzamikový ocet
1
PL
losos
2
filety
každý zhruba 150 g
sůl
pepř citronový
lze nahradit černým drceným pepřem s čerstvou či sušenou citronovou kůrou nastrouhanou najemno
kopr
1
hrst
nasekaný, čerstvý
bazalka
1
hrst
lístky
Postup
1
Zahřejte troubu na 220 °C, horkovzdušnou na 200 °C.
2
Do pekáčku či zapékací mísy dejte brambory (větší rozpulte) a promíchejte je se lžící olivového oleje.
3
Pečte 20–30 minut, až začnou hnědnout.
4
Vmíchejte chřest a pekáč na 15 minut vraťte do trouby. Rajčata rozdělte, ale nechte je na větvičkách. Naskládejte je do pekáčku a pokapejte balzamikovým octem.
5
Mezi zeleninu a brambory usaďte lososa, posypte ho citronovým pepřem a koprem, osolte a pokapejte zbývajícím olejem.
6
Pečte ještě 10–15 minut, aby se ryba propekla. Podávejte posypané lístky bazalky.