0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Luxusní makové šišky

Luxusní makové šišky
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Luxusní makové šišky

5/5 Počet hodnocení: 1
Do hodiny Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4245 kcal
Bílkoviny 147 g
Sacharidy 492 g
Tuky 177 g
Vláknina 34 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Milujete-li tradiční české šišky z bramborového těsta s mákem, pak se vám z této moderní verze zaručeně zrychlí tep. Mák jsme schovali do šišek a k nim podáváme sladký tvaroh se šlehačkou, povidla s rumem a opražené mandle. Hotové blaho!

Suroviny

Na šišky
varný typ C
sůl
mouka pšeničná hrubá 150 g
vejce 2 ks
mák celý 100 g
máslo
na prokládání
Na tvaroh a na dozdobení
krupicový cukr 1 PL
vanilkový cukr 1 bal
plnotučný, ve vaničce
švestková povidla
podle chuti
či tuzemák, podle chuti
skořice 1 špetka
nemusí být
mandle plátky 50 g
nasucho opražené

Postup

1

Den předem uvařte brambory na šišky ve slupce doměkka. Sceďte je a nechte vychladnout.

2

V den podávání připravte sladký tvaroh. Ze smetany ušlehejte tuhou šlehačku. Polovinu odložte do chladu na dozdobení. Do zbývající vmíchejte oba cukry. Tvaroh prošlehejte a opatrně ho vmíchejte do oslazené šlehačky. Odložte do chladničky.

3

Povidla smíchejte s rumem či tuzemákem podle chuti a popřípadě i špetkou skořice. Odložte zatím stranou.

4

V hrnci přiveďte k varu lehce osolenou vodu. Vychladlé uvařené brambory oloupejte a nastrouhejte najemno nebo protlačte lisem na brambory. Přidejte mouku, krupici, vejce, velkou špetku soli a mák. Rychle vypracujte hladké těsto.

5

Z těsta vytvarujte asi 6 cm šišky a vhoďte je do vroucí vody. Až vyplavou, vařte je ještě 3–5 minut. Vylovené či scezené šišky prokládejte tenkými plátky másla, aby se neslepily. Šišky podávejte s rumovými povidly, sladkým tvarohem a šlehačkou, posypané opraženými mandlovými lupínky.

NĚCO NAVÍC
Samotné uvařené šišky můžete zamrazit až na 2 měsíce.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2023/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2023/2

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...
AD
Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  
  • Zajímavosti

Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  

Na Balkáně je nedílnou součástí prostřeného stolu. Doprovází grilovaná masa, ryby i pečivo, voní létem a pozornost přitáhne sytě červenou barvou. Jeho skvělá chuť nenechá nikoho na pochybách, že na slunci vyzrálé papriky v podobě ajvaru...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč