0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Luxusní makové šišky

Luxusní makové šišky
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Luxusní makové šišky

5/5 Počet hodnocení: 1
Do hodiny Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4245 kcal
Bílkoviny 147 g
Sacharidy 492 g
Tuky 177 g
Vláknina 34 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Milujete-li tradiční české šišky z bramborového těsta s mákem, pak se vám z této moderní verze zaručeně zrychlí tep. Mák jsme schovali do šišek a k nim podáváme sladký tvaroh se šlehačkou, povidla s rumem a opražené mandle. Hotové blaho!

Suroviny

Na šišky
brambory 900 g
varný typ C
sůl
mouka pšeničná hrubá 150 g
vejce 2 ks
mák celý 100 g
máslo
na prokládání
Na tvaroh a na dozdobení
krupicový cukr 1 PL
vanilkový cukr 1 bal
plnotučný, ve vaničce
švestková povidla
podle chuti
rum
či tuzemák, podle chuti
skořice 1 špetka
nemusí být
mandle plátky 50 g
nasucho opražené

Postup

1

Den předem uvařte brambory na šišky ve slupce doměkka. Sceďte je a nechte vychladnout.

2

V den podávání připravte sladký tvaroh. Ze smetany ušlehejte tuhou šlehačku. Polovinu odložte do chladu na dozdobení. Do zbývající vmíchejte oba cukry. Tvaroh prošlehejte a opatrně ho vmíchejte do oslazené šlehačky. Odložte do chladničky.

3

Povidla smíchejte s rumem či tuzemákem podle chuti a popřípadě i špetkou skořice. Odložte zatím stranou.

4

V hrnci přiveďte k varu lehce osolenou vodu. Vychladlé uvařené brambory oloupejte a nastrouhejte najemno nebo protlačte lisem na brambory. Přidejte mouku, krupici, vejce, velkou špetku soli a mák. Rychle vypracujte hladké těsto.

5

Z těsta vytvarujte asi 6 cm šišky a vhoďte je do vroucí vody. Až vyplavou, vařte je ještě 3–5 minut. Vylovené či scezené šišky prokládejte tenkými plátky másla, aby se neslepily. Šišky podávejte s rumovými povidly, sladkým tvarohem a šlehačkou, posypané opraženými mandlovými lupínky.

NĚCO NAVÍC
Samotné uvařené šišky můžete zamrazit až na 2 měsíce.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2023/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2023/2

Apetit magazín

Kakao v kuchyni: Víme, jak vybrat to nejlepší
  • Suroviny

Kakao v kuchyni: Víme, jak vybrat to nejlepší

Když se před pěti sty lety  španělský dobyvatel Hernán Cortés vracel ze střední Ameriky, jedněmi z prvních suvenýrů, které s sebou do Evropy přivezl, byly kakaové boby. Jejich využití odkoukal od Aztéků. Ti kakao zpracovávali na...
Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout
  • Tipy a triky

Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout

Olivovému oleji se připisují skvělé účinky jako dlouhověkost a zdraví. Je nedílnou součástí středomořské stravy, oblíbený je však po celém světě. Jaký typ olivového oleje si pořídit na salát, s kterým vařit a co znamenají názvy na etiketách...
5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč