Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Luxusní makové šišky
Luxusní makové šišky
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Luxusní makové šišky

5/5 Počet hodnocení: 3
Do hodiny Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4245 kcal
Bílkoviny 147 g
Sacharidy 492 g
Tuky 177 g
Vláknina 34 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Milujete-li tradiční české šišky z bramborového těsta s mákem, pak se vám z této moderní verze zaručeně zrychlí tep. Mák jsme schovali do šišek a k nim podáváme sladký tvaroh se šlehačkou, povidla s rumem a opražené mandle. Hotové blaho!

Suroviny

Na šišky
varný typ C
sůl
mouka pšeničná hrubá 150 g
vejce 2 ks
mák celý 100 g
na prokládání
Na tvaroh a na dozdobení
plnotučný, ve vaničce
švestková povidla
podle chuti
či tuzemák, podle chuti
skořice 1 špetka
nemusí být
mandle plátky 50 g
nasucho opražené

Postup

1

Den předem uvařte brambory na šišky ve slupce doměkka. Sceďte je a nechte vychladnout.

2

V den podávání připravte sladký tvaroh. Ze smetany ušlehejte tuhou šlehačku. Polovinu odložte do chladu na dozdobení. Do zbývající vmíchejte oba cukry. Tvaroh prošlehejte a opatrně ho vmíchejte do oslazené šlehačky. Odložte do chladničky.

3

Povidla smíchejte s rumem či tuzemákem podle chuti a popřípadě i špetkou skořice. Odložte zatím stranou.

4

V hrnci přiveďte k varu lehce osolenou vodu. Vychladlé uvařené brambory oloupejte a nastrouhejte najemno nebo protlačte lisem na brambory. Přidejte mouku, krupici, vejce, velkou špetku soli a mák. Rychle vypracujte hladké těsto.

5

Z těsta vytvarujte asi 6 cm šišky a vhoďte je do vroucí vody. Až vyplavou, vařte je ještě 3–5 minut. Vylovené či scezené šišky prokládejte tenkými plátky másla, aby se neslepily. Šišky podávejte s rumovými povidly, sladkým tvarohem a šlehačkou, posypané opraženými mandlovými lupínky.

NĚCO NAVÍC
Samotné uvařené šišky můžete zamrazit až na 2 měsíce.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2023/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2023/2

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...