Mac‘n’cheese patří mezi sytá jídla, ale cuketa ho osvěží a zvýší podíl vlákniny. Navíc je to další super recept, jak v sezóně zpracovat alespoň malou část cukety. Rychlé jídlo z jednoho pekáčku, které stačí jen postavit do prostřed stolu a nechat strávníkům, ať si každý nabere.
Suroviny
Postup
Uvařte těstoviny v osolené vodě na skus a pak je propláchněte studenou vodou a nechte dobře okapat. Na pánvi rozehřejte oříšek másla a opékejte na něm jarní cibulku a stroužek česneku do změknutí. Pak přihoďte cuketu, chilli vločky, opékejte a míchejte dalších 5–6 minut, až cuketa změkne. Sundejte z plotny.
V rendlíku rozehřejte 50 g másla. Zaprašte moukou, umíchejte jíšku a 2 minuty ji za stálého míchání opékejte. Přilijte mléko a stále míchejte, dokud nebude omáčka hladká. Přiveďte omáčku k mírnému varu, pak plamen stáhněte a nechte pár minut probublávat. Odstavte hrnec z plotny a vsypte do omáčky polovinu parmazánu a celé množství čedaru a gruyèru. Přidejte hořčici, podle chuti osolte a opepřete. Nakonec do omáčky vmíchejte uvařené těstoviny. Polovinu těstovin vyklopte do zapékací nádoby. Na těstoviny rozložte cuketu a navrch rozprostřete zbytek těstovin.
Chléb nakrájejte na krajíce, ořežte kůrku a v sekáčku rozmixujte nahrubo. Na pánvi opečte na oleji krátce česnek a přidejte strouhanku a zbytek parmazánu. Promíchejte a nasypte ochucenou strouhanku rovnoměrně na těstoviny.
Vložte do trouby rozehřáté 200 °C (horkovzdušné na 180 °C) a pečte 25–30 minut dokřupava a dozlatova.
Zdroj: Olive Magazine/Immediate Media