
recept
s Philadelphia
Malinový cheesecake
Maliny a krémový cheesecake jsou zárukou chuťového úspěchu. A po nakrojení dortu, nezůstane jediná tvář bez údivu.
Ingredience
- 250 g celozrnných sušenek
- 50 g mletých mandlí
- 100 g másla
- 600 g cream cheese (Philadelphia)
- 110 g cukru krupice
- 5 vajec
- 80 ml zakysané smetany
- dvě lžičky vanilkového extraktu (půlka vanilkového lusku)
- kůra z půlky BIO citronu
- 250 ml malinového pyré (buď použijeme kupované, nebo svaříme cca 500 g malin se 100 g cukru a poté přepasírujeme přes sítko)
- 3 plátky želatiny
- 250 ml šlehačky
- 250 g malin (zmražených, nebo čerstvých)
- 50 g cukru
- 1 lžíce citronové šťávy
- 2 plátky želatiny
Korpus:
Pečený cheesecake:
Malinová vložka:
Malinová pěna:
Příprava jídla
Přípravu cheesecaku si rozložíme na dva dny. První den upečeme první vrstvu a připravíme želé, druhý den cheesecake dokončíme.
Všechny suroviny na pečenou vrstvu vyndáme z lednice nejlépe 2-3 hodiny před začátkem pečení, suroviny musí mít pokojovou teplotu. Dno formy o průměru 22 cm vyložíme pečícím papírem. Sušenky rozdrtíme a smícháme s rozehřátým máslem. Sušenkovou směs namačkáme na dno i na stěny formy. Korpus dáme na půl hodiny chladit do lednice.
Troubu předehřejeme na 140 -150 °C. Cream cheese smícháme (nešleháme) s krupicovým cukrem. Když je směs hladká, přidáme zakysanou smetanu, vanilkový extrakt a citronovou kůru. Nakonec do směsi přidáváme jedno vejde po druhém, vždy počkáme, až se předchozí vejce trochu zašlehá. Směs vlijeme na připravený sušenkový základ a párkrát s formou udeříme o kuchyňskou desku, abychom se zbavili vzduchových bublin. Formu obalíme alobalem, položíme do pekáčku (nebo větší formy), kterou naplníme vodou, tak aby voda nepřetekla přes alobal. Takto připravený dort vložíme do trouby a pečeme 40-45 minut. Cheesecake by nám neměl zhnědnout a když s formou zatřeseme, měl by se ještě chvět. Troubu vypneme, otevřeme dvířka a cheesecake necháme v troubě hodinu vychladnout. Po hodině dort přesuneme na linku, kde ho necháme zcela vychladnout, poté uložíme dort do lednice a necháme ho zde přes noc.
Na malinovou vložku si připravíme formu o průměru cca 18 cm, kterou vyložíme potravinářskou folii, nejlépe to jde, když formu vytřeme trošku olejem, folie se pak přilepí. Želatinu necháme 10 minut nabobtnat ve studené vodě, pyré zahřejeme, odstavíme a želatinu v něm rozpustíme. Takto připravené pyré vlijeme do formy a necháme zatuhnout.
Druhý den si připravíme malinovou pěnu. 2/3 malin svaříme s cukrem, přepasírujeme přes sítko, smícháme s celými malinami a citronovou šťávou, zahřejeme a smícháme s nabobtnalou vymačkanou želatinou. Tuto směs necháme trochu vychladnout. Šlehačku ušleháme a opatrně vmícháme malinové pyré.
Sestavení dortu. Na upečený cheesecake umístíme malinové želé, a to zatřeme malinovou pěnou. Dáme do lednice zatuhnout, minimálně na 3 hodiny. Poté cheesecake vyjmeme z formy a ozdobíme.
Přidat komentář