Malinový cheesecake

Malinový cheesecake

Hodnocení receptu
Průměr: 4.4 ()
Více než hodinu

Suroviny

Korpus:

  • 250 g celozrnných sušenek
  • 50 g mletých mandlí
  • 100 g másla

 

Pečený cheesecake:

  • 600 g cream cheese (Philadelphia)
  • 110 g cukru krupice
  • 5 vajec
  • 80 ml zakysané smetany
  • dvě lžičky vanilkového extraktu (půlka vanilkového lusku)
  • kůra z půlky BIO citronu

 

Malinová vložka:

  • 250 ml malinového pyré (buď použijeme kupované, nebo svaříme cca 500 g malin se 100 g cukru a poté přepasírujeme přes sítko)
  • 3 plátky želatiny

 

Malinová pěna:

  • 250 ml šlehačky
  • 250 g malin (zmražených, nebo čerstvých)
  • 50 g cukru
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 2 plátky želatiny

   Přípravu cheesecaku si rozložíme na dva dny. První den upečeme první vrstvu a připravíme želé, druhý den cheesecake dokončíme.

   Všechny suroviny na pečenou vrstvu vyndáme z lednice nejlépe 2-3 hodiny před začátkem pečení, suroviny musí mít pokojovou teplotu. Dno formy o průměru 22 cm vyložíme pečícím papírem. Sušenky rozdrtíme a smícháme s rozehřátým máslem. Sušenkovou směs namačkáme na dno i na stěny formy. Korpus dáme na půl hodiny chladit do lednice.

   Troubu předehřejeme na 140 -150 °C. Cream cheese smícháme (nešleháme) s krupicovým cukrem. Když je směs hladká, přidáme zakysanou smetanu, vanilkový extrakt a citronovou kůru. Nakonec do směsi přidáváme jedno vejde po druhém, vždy počkáme, až se předchozí vejce trochu zašlehá. Směs vlijeme na připravený sušenkový základ a párkrát s formou udeříme o kuchyňskou desku, abychom se zbavili vzduchových bublin. Formu obalíme alobalem, položíme do pekáčku (nebo větší formy), kterou naplníme vodou, tak aby voda nepřetekla přes alobal. Takto připravený dort vložíme do trouby a pečeme 40-45 minut. Cheesecake by nám neměl zhnědnout a když s formou zatřeseme, měl by se ještě chvět. Troubu vypneme, otevřeme dvířka a cheesecake necháme v troubě hodinu vychladnout. Po hodině dort přesuneme na linku, kde ho necháme zcela vychladnout, poté uložíme dort do lednice a necháme ho zde přes noc.

   Na malinovou vložku si připravíme formu o průměru cca 18 cm, kterou vyložíme potravinářskou folii, nejlépe to jde, když formu vytřeme trošku olejem, folie se pak přilepí. Želatinu necháme 10 minut nabobtnat ve studené vodě, pyré zahřejeme, odstavíme a želatinu v něm rozpustíme. Takto připravené pyré vlijeme do formy a necháme zatuhnout.

   Druhý den si připravíme malinovou pěnu. 2/3 malin svaříme s cukrem, přepasírujeme přes sítko, smícháme s celými malinami a citronovou šťávou, zahřejeme a smícháme s nabobtnalou vymačkanou želatinou. Tuto směs necháme trochu vychladnout. Šlehačku ušleháme a opatrně vmícháme malinové pyré.

   Sestavení dortu. Na upečený cheesecake umístíme malinové želé, a to zatřeme malinovou pěnou. Dáme do lednice zatuhnout, minimálně na 3 hodiny. Poté cheesecake vyjmeme z formy a ozdobíme.

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...
  • Jak na to

3 tipy na rychlé jednohubky na špejli

Obyčejné jednohubky z pečiva a pomazánky známe všichni. Modernější alternativou jsou kanapky ze zeleniny a hummusu či lehké tvarohové pěny. Znáte ale jednohubky na špejli?   ...
  • Tipy a triky

Jak oloupat pečené papriky

Oloupané papriky patří mezi dokonalé lahůdky. Hodí se do salátů, jednohubek, dipů, pomazánek i do slaných koláčů, na pizzu nebo do guláše. Nejpracnější na nich je jejich loupání. Ale nemějte obavu, poradíme vám, jak na to! ...

Obchod Apetit