Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Mandlovo-pomerančový koláč s mascarpone
Mandlovo-pomerančový koláč s mascarpone
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Mandlovo-pomerančový koláč s mascarpone

4/5 Počet hodnocení: 21
Více než hodinu Velmi snadné Na cca 12 kousků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6697 kcal
Bílkoviny 104 g
Sacharidy 479 g
Tuky 487 g
Vláknina 25 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jednoduché ale nesmírně dobré řezy z mandlí a polenty, kterým ještě dodá na zajímavosti pomeranč i pomerančový likér. Jsou úplně bez lepku, nemusíte se je tedy bát ani lidem, kteří se mu vyhýbají. Jen si dejte pozor při nákupu kypřicího prášku do pečiva, i ten musí být bezlepkový.

Suroviny

máslo 200 g
změklé
třtinový cukr 200 g
vejce 3 ks
vanilkový extrakt 1 ČL
nebo mleté mandle
polenta 100 g
instantní
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
Na sirup
pomerančová šťáva 250 ml
Na dokončení
pomerančový likér 3 PL
Cointreau nebo Grand Marnier
celé nebo půlené, dozlatova opražené

Postup

1

Troubu předehřejte na 160 °C. Čtvercovou koláčovou formu o hraně cca 24 cm vyložte pečicím papírem.

2

Máslo utřete s cukrem do světlé pěny, poté zašlehejte po jednom vejce a vanilkovou esenci.

3

V misce promíchejte mandle, polentu a kypřící prášek. Vmíchejte ke směsi z másla a vajec a nakonec zapracujte najemno strouhanou kůru z 1 pomeranče a šťávu z poloviny pomeranče.

4

Vlijte do připravené formy a pečte 40–50 minut. Koláč vyjměte z trouby, nechte 10 minut stát a poté teprve vyndejte z formy.

5

Šťávu z pomeranče svařte s cukrem na sirup. Mascarpone prošlehejte se smetanou do lehkého krému a vmíchejte část sirupu a pomerančový likér. Vychladlý koláč potřete našlehaným mascarpone, posypte mandlemi a pokapejte zbylým sirupem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/2

Apetit magazín