Jednoduché ale nesmírně dobré řezy z mandlí a polenty, kterým ještě dodá na zajímavosti pomeranč i pomerančový likér. Jsou úplně bez lepku, nemusíte se je tedy bát ani lidem, kteří se mu vyhýbají. Jen si dejte pozor při nákupu kypřicího prášku do pečiva, i ten musí být bezlepkový. Recept na bezlepkový dezert, na kterém si pochutná každý.
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 160 °C. Čtvercovou koláčovou formu o hraně cca 24 cm vyložte pečicím papírem.
Máslo utřete s cukrem do světlé pěny, poté zašlehejte po jednom vejce a vanilkovou esenci.
V misce promíchejte mandle, polentu a kypřící prášek. Vmíchejte ke směsi z másla a vajec a nakonec zapracujte najemno strouhanou kůru z 1 pomeranče a šťávu z poloviny pomeranče.
Vlijte do připravené formy a pečte 40–50 minut. Koláč vyjměte z trouby, nechte 10 minut stát a poté teprve vyndejte z formy.
Šťávu z pomeranče svařte s cukrem na sirup. Mascarpone prošlehejte se smetanou do lehkého krému a vmíchejte část sirupu a pomerančový likér. Vychladlý koláč potřete našlehaným mascarpone, posypte mandlemi a pokapejte zbylým sirupem.