0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Kachna na medu s pomeranči a olivami

Kachna na medu s pomeranči a olivami
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Kachna na medu s pomeranči a olivami

3 / 5. Počet hodnocení: 2
Více než hodinu Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2452 kcal
Bílkoviny 109 g
Sacharidy 177 g
Tuky 147 g
Vláknina 5 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Luxusní kombinace chutí

Suroviny

kachní stehna 4 ks
větší
olivový olej panenský 2 PL
šalotka 8 ks
oloupané, podélně přepůlené
vývar kuřecí 500 ml
med 4 PL
skořice 0.5 ČL
koriandr mletý 0.5 ČL
česnek 6 stroužků
oloupaných, v celku
rozmarýn 1 snítka
odrhnuté lístky
pomeranč 1 ks
vyříznuté dílky (viz Něco navíc)
olivy zelené 180 g
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
pomerančová šťáva 30 ml
čerstvě vymačkaná
kuskus
lze nahradit rýží, k podávání

1 Troubu předehřejte na 200°C. Kachní stehna rozdělte v kloubu napůl. Vykostěte, ale snažte se nechat maso neporušené, jak jen to půjde. V těžkém kastrolu vhodném do trouby rozpalte olej a vložte díly kachny kůží dolů. Opékejte dočervena asi 2 minuty, obraťte a opékejte 2 minuty po druhé straně. Vyjměte a dejte stranou.

2 Do uvolněného kastrolu vsypte šalotku a opékejte dozlatova. Vyjměte a odložte. Slijte kachní sádlo, je-li třeba. Do kastrolu vlijte vývar, zahřívejte a odškrabujte zkaramelizované připečeniny. Vmíchejte med, skořici a koriandr, vraťte kachnu (kůží nahoru) a šalotku, přidejte česnek, rozmarýn, dílky pomeranče a olivy. Osolte a o pepřete. Přiveďte k varu.

3 Vložte do trouby a pečte 15 minut. Ztlumte teplotu na 180°C, přiklopte a pečte dalších 35 minut.

4 Poté přeceďte, pevné části uchovejte a šťávu vraťte do kastrolu. Odklopené vařte, aby se tekutina trochu zredukovala. Vmíchejte pomerančovou šťávu, vraťte kachní maso a další pevné části a případně podle chuti přisolte. Podávejte s kuskusem nebo rýží a lehkým listovým salátem.

NĚCO NAVÍC
Jak získat rovnoměrné dílky pomeranče? Okrájejte slupku až na dužinu. Ze vzniklé koule podél blanek snadno vykrájíte jednotlivé dílky – tenká filátka pomeranče.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/12

Apetit magazín

Jak na konzervování ovoce a zeleniny?
  • Tipy a triky

Jak na konzervování ovoce a zeleniny?

Mohlo by se zdát, že domácí konzervování už patří minulosti. Nicméně naše babičky se na zimu vždy poctivě připravovaly a měly díky němu vystaráno. Tak proč to nezkusit také? Poradíme vám, jak vybrat správnou metodu pro různé druhy ovoce a...
Fare la scarpetta: Vytvoř si botu a vytři s ní talíř
  • Poradna

Fare la scarpetta: Vytvoř si botu a vytři s ní talíř

Šťávy a omáčky často zůstanou na talíři jen proto, že není jak dostat do pusy a neporušit hned několik zásad správného stolování. Taková nesnáz ovšem Italy nezastaví. Vezmou kousek bílého pečiva a talíř jím vytřou do sucha. Tento zvyk je...
6 tipů, jak uspořádat zábavnou letní party
  • Jak na to

6 tipů, jak uspořádat zábavnou letní party

Spřádáte plány na následující víkend? Co takhle svolat rodinu či kamarády a uspořádat nezapomenutelnou grilovací party? Chuť domácích burgerů, šťavnatých steaků nebo grilované zeleniny zaručí, že se všichni zúčastnění budou olizovat až za...
Keto dieta a všechno, co o ní potřebujete vědět
  • Zdraví a výživa

Keto dieta a všechno, co o ní potřebujete vědět

Potraviny s označením keto a stejnojmenná dieta jsou momentálně velkým hitem a valí se na nás ze všech stran. Keto propaguje celá řada celebrit a influencerů jakožto rychlý a spolehlivý způsob, jak docílit vysněné figury. Seznamte se s...
Komerční sdělení
Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?
  • Zdraví a výživa

Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?

Superpotraviny a takzvané potraviny budoucnosti si čím dál více získávají na popularitě. Pandemie koronaviru, ale také obavy o životní prostředí přivedly mnoho Čechů ke zdravější stravě. Které značky jsou nejpopulárnější? A proč Češi šílí...

Obchod Apetit