
Marinované kuře s kešú, okurkou a sušenými višněmi
Tenhle recept je stejně jako celá kuchyně Středního východu barevnaý, plný koření a chuťových protikladů, sladkých, slaných i kyselých. Ideální terapie proti nudě!
Ingredience
- 600g kuřecích stehenních řízků, bez kosti a kůže
- 2 lžíce řeckého jogurtu
- olivový olej podle potřeby
- 2 lžičky mletého římského kmínu
- 2 lžičky mletého koriandru
- 1 lžička mleté skořice
- 1 lžička mleté kurkumy
- 1/2 lžičky kajenského pepře
- 1 citron, z 1/2 poloviny nastrouhaná kůra a z celého šťáva
- sůl
- 1 velká salátová okurka, nakrájená na kostičky o hraně 1 cm
- 2 lžíce římského kmínu, nasucho opraženého a nahrubo podrceného
- 2 lžíce semínek koriandru, nasucho opražených a nahrubo podrcených
- 1 lžíce chilli vloček
- 200 g sušených višní (nebo brusinek), propláchnutých
- svazek jarní cibulky, najemno nakrájený
- 150 g oříšků kešú, nasucho opražených
- svazek koriandru, lístky nasekané a stonky najemno nakrájené
- 4 lžíce rýžového octa
- 2 lžíce medu
- panenský olivový olej na pokapání
NA SALÁT
Příprava jídla
1 Kuřecí maso naložte do marinády z jogurtu, 3 lžic olivového oleje, koření, citronové kůry a šťávy a nechte nejméně 30 minut marinovat (klidně i déle). Vyndejte z lednice 20 minut před tím, než začnete kuře připravovat, aby maso došlo do pokojové teploty. Osolte a znovu v marinádě promíchejte.
2 Na větší pánvi rozehřejte trošku oleje a na střední teplotě opékejte pozvolna kuře (cca 10 minut po každé straně), dokud není maso na povrchu zlatavé a uvnitř hotové. Pak nakrájejte na kousky.
3 Sestavte salát. Smíchejte v míse kousky kuřete, kostičky okurky, římský kmín a seme- na koriandru, chilli vločky, višně (brusinky), jarní cibulku, kešú a lístky koriandru. Přidejte rýžový ocet, med a zakapejte olivovým olejem. Osolte, promíchejte a servírujte v široké a mělké míse nebo na velkém plochém talíři.
Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media
Přidat komentář