Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Rajčatové pulao
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5/5 Počet hodnocení: 7
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5604 kcal
Bílkoviny 127 g
Sacharidy 957 g
Tuky 128 g
Vláknina 154 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Rýžový pokrm vonící aromatickým kořením vás přenese do daleké exotické Indie a zpříjemní vám nejeden studený podzimní či zimní den!

Suroviny

rýže basmati 3 hrnky
ghí 1 ČL
přepuštené máslo
rostlinný olej 2 PL
římský kmín 1 ČL
kardamom 4 tobolky
skořice 1 svitek
cca 2,5cm svitek
velká, nakrájená na plátky
česnek 10 stroužků
překrojených napůl
zázvor (čerstvý) ½ ČL
oloupaný, nastrouhaný
nakrájená na kostičky
mrkev 2 ks
nakrájené na cca 1cm kolečka
zelená, podélně rozpůlená a zbavená semínek, nakrájená nadrobno
chilli sušené 2 ČL
1–2 lžičky podle chuti
sůl 1 ČL
nebo podle chuti
mražený hrášek 1 hrnek
máta 1 hrst
nasekaná + k podávání
koriandr čerstvý 1 hrst
nasekaný + k podávání
citron ½ ks
šťáva
Na rajtu
salátová, nastrouhaná a vymačkaná
nakrájená na tenké plátky
nakrájené nadrobno
1-2 zelení chilli papričky, najemno nakrájené
sůl 1 špetka

Postup

1

Rýži dobře properte a na 30 minut namočte do studené vody.

2

Na rajtu smíchejte všechny ingredience a odložte.

3

V hrnci na středním plameni rozpalte ghí a olej. Přidejte všechno koření, krátce opražte a přidejte cibuli a česnek. Opékejte 2–3 minuty dosklovita, pak přidejte zázvor, rajčata, mrkev, chilli papričky i koření, sůl a kurkumu a opékejte další 3 minuty.

4 Přisypte slitou rýži, promíchejte, přilijte kokosové mléko a 3 hrnky vody. Přiveďte k varu, přiklopte a vařte 15 minut, na posledních pár minut přidejte hrášek, koriandr, mátu a citronovou šťávu. Pak odstavte a nechte ještě 15 minut pod pokličkou. Podávejte s rajtou a bylinkami.

NĚCO NAVÍC
Vadí-li vám kousky koření, zabalte je do balíčku jako bouquet garni a po uvaření ho vyndejte.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/11

Apetit magazín

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně
  • Tipy a triky

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně

Také vám voňavé uzené maso s hedvábnou bramborovou kaší připomíná dětství? Chuťovou slast však zažijete i v dalších variacích. Vývar z uzeného masa můžete použít pro zvýraznění chuti polévek. Kousky nakrájeného uzeného můžete péct ve šťávě...