Hodnocení receptu
Průměr: 5 (3)
Do 20 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5356 kcal
Bílkoviny 121 g
Cukr 927 g
Tuky 130 g
Vláknina 127 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Rýžový pokrm vonící aromatickým kořením vás přenese do daleké exotické Indie a zpříjemní vám nejeden studený podzimní či zimní den!

Suroviny

rýže 3 hrnek
basmati
ghí 1 ČL
přepuštené máslo
rostlinný olej 2 PL
římský kmín 1 ČL
semínka
bobkový list 1 ks
hřebíček 3 ks
4 tobolka
kardamon
1 svitek
skoříce cca 2,5cm svitek
cibule 1 ks
velká, nakrájená na plátky
česnek 10 stroužek
překrojené na půl
zázvor (čerstvý) 1 ČL
čerstvý, nastrouhaný, oloupaný
rajčata 3 ks
nakrájená na kostičky
mrkev 2 ks
nakrájené na cca 1cm kolečka
chilli paprička 4 ks
zelená, podélně rozpůlená a zbavená semínek, nakrájená nadrobno
chilli sušené 1 ČL
sůl 1 ČL
podle chuti
kurkuma (mletá) 1 ČL
mletá
Další ingredience
kokosové mléko 1 hrnek
hrášek 1 hrnek
mrazený
máta 1 hrst
nasekaná, k podávání
koriandr 1 hrst
nasekaný, k podávání
citron 1 ks
šťáva
Na rajtu
jogurt 1 hrnek
řeckého typu
okurka 1 ks
salátová, nastrouhaná a vymačkaná
cibule červená 1 ks
nakrájená na tenké plátky
rajčata 1 ks
nakrájené nadrobno
chilli paprička 1 ks
zelená, najemno nakrájená
sůl špetka
velká špetka
Dále na rajtu
krupicový cukr 1 ČL

1 Rýži dobře properte a na 30 minut namočte do studené vody.

2 Na rajtu smíchejte všechny ingredience a odložte.

3 V hrnci na středním plameni rozpalte ghí a olej. Přidejte všechno koření, krátce opražte a přidejte cibuli a česnek. Opékejte 2–3 minuty dosklovita, pak přidejte zázvor, rajčata, mrkev, chilli papričky i koření, sůl a kurkumu a opékejte další 3 minuty.

4 Přisypte slitou rýži, promíchejte, přilijte kokosové mléko a 3 hrnky vody. Přiveďte k varu, přiklopte a vařte 15 minut, na posledních pár minut přidejte hrášek, koriandr, mátu a citronovou šťávu. Pak odstavte a nechte ještě 15 minut pod pokličkou. Podávejte s rajtou a bylinkami.

NĚCO NAVÍC
Vadí-li vám kousky koření, zabalte je do balíčku jako bouquet garni a po uvaření ho vyndejte.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...
  • Jak na to

3 tipy na rychlé jednohubky na špejli

Obyčejné jednohubky z pečiva a pomazánky známe všichni. Modernější alternativou jsou kanapky ze zeleniny a hummusu či lehké tvarohové pěny. Znáte ale jednohubky na špejli?   ...

Obchod Apetit