Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Rajčatové pulao

Rýžový pokrm vonící aromatickým kořením vás přenese do daleké exotické Indie a zpříjemní vám nejeden studený podzimní či zimní den!

Vydání: 2017/11
Autor:
Hodnocení:
1 (hlas)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Do 20 minut
+ namáčení
PT45M
Vaření 0:45
Indická

Ingredience

    • 3 hrnky rýže basmati
    • 1 lžička ghí (přepuštěné máslo)
    • 2 lžíce rostlinného oleje
    • 1 lžička semínek římského kmínu
    • 1 bobkový list
    • 3 hřebíčky
    • 4 tobolky kardamomu
    • 2,5cm svitek skořice
    • 1 velká cibule, nakrájená na plátky
    • 10 stroužků česneku, překrojených napůl
    • 1/2 lžičky nastrouhaného oloupaného zázvoru
    • 3 rajčata, nakrájená na kostičky
    • 2 mrkve, nakrájené na zhruba 1cm kolečka
    • 4–5 zelených chilli papriček, podélně přepůlených a zbavených semínek, nakrájených nadrobno
    • 1–2 lžičky chilli koření
    • 1 lžička soli (nebo podle chuti)
    • 1/3 lžičky mleté kurkumy
    • 1/2 hrnku kokosového mléka
    • 1 hrnek mraženého hrášku
    • hrst máty, nasekané + k podávání
    • hrst lístků koriandru + k podávání
    • šťáva z 1/2 citronu

    NA RAJTU

    • 1 hrnek jogurtu řeckého typu
    • 1 salátová okurka, nastrouhaná a vymačkaná
    • 1 červená cibule, nakrájená na tenké plátky
    • 1 rajče, nakrájené nadrobno
    • 1–2 zelené chilli papričky, najemno
    • pořádná špetka soli
    • 1 lžička krupicového cukru

Příprava jídla

1 Rýži dobře properte a na 30 minut namočte do studené vody.

2 Na rajtu smíchejte všechny ingredience a odložte.

3 V hrnci na středním plameni rozpalte ghí a olej. Přidejte všechno koření, krátce opražte a přidejte cibuli a česnek. Opékejte 2–3 minuty dosklovita, pak přidejte zázvor, rajčata, mrkev, chilli papričky i koření, sůl a kurkumu a opékejte další 3 minuty.

4 Přisypte slitou rýži, promíchejte, přilijte kokosové mléko a 3 hrnky vody. Přiveďte k varu, přiklopte a vařte 15 minut, na posledních pár minut přidejte hrášek, koriandr, mátu a citronovou šťávu. Pak odstavte a nechte ještě 15 minut pod pokličkou. Podávejte s rajtou a bylinkami.

NĚCO NAVÍC
Vadí-li vám kousky koření, zabalte je do balíčku jako bouquet garni a po uvaření ho vyndejte.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Masala vada

Dhál z červené čočky a pečeného květáku & čapátí

Kokosová korma s kuřecím masem

Liči lasí

Recept jako suvenýr

REKLAMA

Přidat komentář