Hodnocení receptu
Průměr: 3.4 ()
Více než hodinu Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7296 kcal
Bílkoviny 117 g
Sacharidy 580 g
Tuky 471 g
Vláknina 27 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Macešky se hodí na Vánoce, ale třeba i jako zákusky na narozeniny či svatbu.

Suroviny

moučkový cukr 250 g
máslo 240 g
plus trocha na plech
vejce 6 ks
žloutky a bílky oddělené
mouka pšeničná polohrubá 200 g
plus na plech
kypřicí prášek do pečiva 0.5 bal
kakao holandského typu 2 PL
Na krém
máslo 150 g
krupicový cukr 70 g
rum 5 PL
kakao 2 PL
holandský typ
Na ozdobu
Ledové kaštany 2 ks
čokoládové tyčinky
bílá čokoláda
rozpuštěná nebo cukrová poleva
kokos
strouhaný na obal

1 Cukr utřete s máslem a žloutky do pěny. Nechte 20 minut odpočívat a pak přisypte mouku s práškem do pečiva i kakao. Troubu předehřejte na 200 °C, z bílků ušlehejte sníh a opatrně ho zatřete do těsta.

2 Těsto nalijte na vymazaný a moukou vysypaný plech. Vložte do trouby a pečte, dokud nebude těsto pružné a na povrchu suché. Nechte ho do druhého dne odpočinout. Potom vykrajujte kulatou formičkou kolečka a vodorovně je rozřízněte. Zbytky těsta rozdrobte a v misce spojte se změklým máslem a ostatními surovinami na krém.

3 Spojujte vždy dvě kolečka změklým krémem a potřete je i po obvodu. Pak je obalte v kokosu a shora je pomocí štětečku potřete rozpuštěnými ledovými kaštany. Pak bílou čokoládou nebo polevou nakreslete dva soustředné kruhy – menší a větší – a pomocí páratka je propojte, aby vznikla maceška.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/12

Komentáře

Jana Kopřivová

Milá Terko, s krémovým cukrovím určitě ještě nějaký týden počkejte. Zkazilo by se. Teď pečte jen suché věci, perníčky, neplněné máslové cukroví apod.

Apetit magazín

Komerční sdělení
Jaké víno vzít, když jdete do vybrané společnosti?
  • Koktejl

Jaké víno vzít, když jdete do vybrané společnosti?

Víno je nesmazatelně vepsané do naší kultury, i když si to mnohdy ani neuvědomujeme. Důkazem je fakt, že sklenka vína je pro nás vždy spjatá s nejrůznějšími životními okamžiky. Jak ale vybírat, a neudělat chybu? ...
Právě vychází listopadový Apetit: Objevte všechny chutě podzimu
  • Novinky a zajímavosti

Právě vychází listopadový Apetit: Objevte všechny chutě podzimu

Sychravé podzimní dny přímo vybízejí k tomu, abychom vařili jídla, která nás zahřejí na těle i na duchu. Přesně takové recepty jsme si pro vás připravili do listopadového čísla Apetitu. Na co se můžete na stránkách nového vydání těšit? ...

Obchod Apetit