0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Milčiny macešky
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.1 / 5. Počet hodnocení: 102
Více než hodinu Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7848 kcal
Bílkoviny 124 g
Sacharidy 629 g
Tuky 506 g
Vláknina 21 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Macešky se hodí na Vánoce, ale třeba i jako zákusky na narozeniny či svatbu.

Suroviny

moučkový cukr 250 g
máslo 240 g
+ trocha na plech
vejce 6 ks
žloutky a bílky oddělené
mouka pšeničná polohrubá 200 g
+ na plech
kypřicí prášek do pečiva 0.5 bal
kakao holandského typu 2 PL
Na krém
máslo 150 g
krupicový cukr 70 g
rum 5 PL
kakao holandského typu 2 PL
Na ozdobu
Ledové kaštany 3 ks
čokoládové tyčinky
bílá čokoláda
rozpuštěná; nebo cukrová poleva
kokos strouhaný
na obalení

Postup

1

Cukr utřete s máslem a žloutky do pěny. Nechte 20 minut odpočívat a pak přisypte mouku s práškem do pečiva i kakao.

2

Troubu předehřejte na 200 °C, z bílků ušlehejte sníh a opatrně ho zatřete do těsta.

3

Těsto nalijte na vymazaný a moukou vysypaný plech. Vložte do trouby a pečte, dokud nebude těsto pružné a na povrchu suché.

4

Nechte ho do druhého dne odpočinout.

5

Potom vykrajujte kulatou formičkou kolečka a vodorovně je rozřízněte. Zbytky těsta rozdrobte a v misce spojte se změklým máslem a ostatními surovinami na krém.

6

Spojujte vždy dvě kolečka změklým krémem a potřete je i po obvodu. Pak je obalte v kokosu a shora je pomocí štětečku potřete rozpuštěnými ledovými kaštany.

7

Pak bílou čokoládou nebo polevou nakreslete dva soustředné kruhy – menší a větší – a pomocí páratka je propojte, aby vznikla maceška.

Související články

Co s rozlámaným cukrovím?
  • Tipy a triky

Co s rozlámaným cukrovím?

Při obalování vanilkových rohlíčků nebo vyklápění „ořechů“ z formiček se může stát, že se křehké cukroví rozlomí. Takové kousky můžete hned sníst, anebo poslat do druhého kola! ...
Kdy naplnit cukroví krémem
  • Tipy a triky

Kdy naplnit cukroví krémem

Máslový krém podléhá poměrně snadno zkáze, je proto potřeba jím plnit cukroví až před podáváním. Máslo potřebuje chlad, aby se nerozteklo a nezkazilo se. ...

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/12

Komentáře

Jana Kopřivová

Milá Terko, s krémovým cukrovím určitě ještě nějaký týden počkejte. Zkazilo by se. Teď pečte jen suché věci, perníčky, neplněné máslové cukroví apod.

Apetit magazín

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá
  • Tipy a triky

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá

Víte, co mají společného stékaný dort, makronky a čokoládové fondue? Ano, je to ganache. Původně šlo o francouzskou nadávku, dnes tento pojem označuje čokoládu rozpuštěnou ve smetaně, kterou lze v cukrařině využít na mnoho způsobů. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit