Milčiny macešky
ZDROJ: Apetit
sdílet:
Hodnocení receptu
Průměr: 3.4 (101)
Více než hodinu Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7848 kcal
Bílkoviny 124 g
Sacharidy 629 g
Tuky 506 g
Vláknina 21 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Macešky se hodí na Vánoce, ale třeba i jako zákusky na narozeniny či svatbu.

Suroviny

moučkový cukr 250 g
máslo 240 g
+ trocha na plech
vejce 6 ks
žloutky a bílky oddělené
mouka pšeničná polohrubá 200 g
+ na plech
kypřicí prášek do pečiva 0.5 bal
kakao holandského typu 2 PL
Na krém
máslo 150 g
krupicový cukr 70 g
rum 5 PL
kakao holandského typu 2 PL
Na ozdobu
Ledové kaštany 3 ks
čokoládové tyčinky
bílá čokoláda
rozpuštěná; nebo cukrová poleva
kokos strouhaný
na obalení

1 Cukr utřete s máslem a žloutky do pěny. Nechte 20 minut odpočívat a pak přisypte mouku s práškem do pečiva i kakao. Troubu předehřejte na 200 °C, z bílků ušlehejte sníh a opatrně ho zatřete do těsta.

2 Těsto nalijte na vymazaný a moukou vysypaný plech. Vložte do trouby a pečte, dokud nebude těsto pružné a na povrchu suché. Nechte ho do druhého dne odpočinout. Potom vykrajujte kulatou formičkou kolečka a vodorovně je rozřízněte. Zbytky těsta rozdrobte a v misce spojte se změklým máslem a ostatními surovinami na krém.

3 Spojujte vždy dvě kolečka změklým krémem a potřete je i po obvodu. Pak je obalte v kokosu a shora je pomocí štětečku potřete rozpuštěnými ledovými kaštany. Pak bílou čokoládou nebo polevou nakreslete dva soustředné kruhy – menší a větší – a pomocí páratka je propojte, aby vznikla maceška.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/12

Komentáře

Jana Kopřivová

Milá Terko, s krémovým cukrovím určitě ještě nějaký týden počkejte. Zkazilo by se. Teď pečte jen suché věci, perníčky, neplněné máslové cukroví apod.

Apetit magazín

Bylinkovým čajem proti nachlazení
  • Tipy a triky

Bylinkovým čajem proti nachlazení

Sychravý podzim, změny počasí i časté přepršky způsobují nepříjemné nachlazení, které člověku může na několik dnů znepříjemnit život. Matka příroda je naštěstí nejen mocnou čarodějkou, ale také zkušenou lékárnicí, která má v zásobě hned...
Kolik hořčic znáte?
  • Novinky a zajímavosti

Kolik hořčic znáte?

Může být hustá i tekutá, jasně žlutá či nahnědlá, jemná, sladká i pikantní. Hořčice je všestranné dochucovadlo, které se vyrábí z mletých hořčičných semínek, vody, cukru, soli a octa. Možná vás překvapí, že je jedním z nejrozšířenějších...
9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa
  • Lidé a jídlo

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa

Horký čaj, svařený mošt, cappuccino… to jsou dobře známé, tradiční a oblíbené horké nápoje. Máte chuť zahřát se v mrazivé zimě něčím neotřelým? Co takhle salep, atole nebo sarabba? Seznamte se s méně známými nápoji, které se pijí v jiných...

Obchod Apetit