
Borůvkovo-citronová bábovka
Citronová kůra dodá bábovce svěžest, jogurt vláčnost a borůvky šťavnatost. Co chtít víc?
Ingredience
- 350 g hladké mouky + 1 lžička navíc
- 2 lžičky kypřicího prášku
- špetka soli
- 250 g másla, změklého
- 150 g světlého třtinového cukru
- 150 g krupicového cukru
- 4 velká vejce
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 240 g pravého řeckého jogurtu nebo zakysané smetany
- 2 hrnky čerstvých borůvek
- 2 lžíce strouhané kůry z biocitronu
- tuk a hrubá mouka na formu
- cca 100 g moučkového cukru
- šťáva z 1 citronu
NA POLEVU
Příprava jídla
1 Troubu předehřejte na 175 °C. V míse promíchejte mouku s kypřicím práškem a špetkou soli.
2 V jiné míse při vysoké rychlosti utřete máslo a cukry do pěny. Zašlehejte vejce jedno po druhém, pak vanilku. Za pomalejšího šlehání přidejte moučnou směs ve třech dávkách, mezi nimi přidejte vždy polovinu jogurtu.
3 Borůvky a citronovou kůru promíchejte s 1 lžičkou mouky. Pak je zlehka vmíchejte do těsta. Těsto dejte do vymazané bábovkové formy a pečte 60–70 minut, až zapíchnutou špejli vytáhnete čistou.
4 Bábovku nechte 20 minut chladnout a pak vyklopte na mřížku a nechte zcela vychladnout.
5 Utřete přísady na polevu (měla by být řídká tak, aby stékala ze lžíce) a pokapejte jí bábovku.
NĚCO NAVÍC
Do těsta můžete vmíchat čerstvé i mražené borůvky; v případě, že použijete mražené, pečte bábovku asi o 10 minut déle.
Přidat komentář