Kuchařky Apetit DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Borůvkovo-citronová bábovka

Citronová kůra dodá bábovce svěžest, jogurt vláčnost a borůvky šťavnatost. Co chtít víc?

Vydání: 2013/10
Autor:
Hodnocení:
107 (hlasů)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Na 1 bábovku
Doba přípravy: Do 20 minut
PT1H10M
Pečení 1:10
Koláč Česká

Ingredience

    • 350 g hladké mouky + 1 lžička navíc 
    • 2 lžičky kypřicího prášku
    • špetka soli
    • 250 g másla, změklého
    • 150 g světlého třtinového cukru 
    • 150 g krupicového cukru
    • 4 velká vejce
    • 1 lžička vanilkového extraktu
    • 240 g pravého řeckého jogurtu nebo zakysané smetany
    • 2 hrnky čerstvých borůvek
    • 2 lžíce strouhané kůry z biocitronu 
    • tuk a hrubá mouka na formu

    NA POLEVU

    • cca 100 g moučkového cukru
    • šťáva z 1 citronu

Příprava jídla

1 Troubu předehřejte na 175 °C. V míse promíchejte mouku s kypřicím práškem a špetkou soli.

2 V jiné míse při vysoké rychlosti utřete máslo a cukry do pěny. Zašlehejte vejce jedno po druhém, pak vanilku. Za pomalejšího šlehání přidejte moučnou směs ve třech dávkách, mezi nimi přidejte vždy polovinu jogurtu.

3 Borůvky a citronovou kůru promíchejte s 1 lžičkou mouky. Pak je zlehka vmíchejte do těsta. Těsto dejte do vymazané bábovkové formy a pečte 60–70 minut, až zapíchnutou špejli vytáhnete čistou. 

4 Bábovku nechte 20 minut chladnout a pak vyklopte na mřížku a nechte zcela vychladnout.

5 Utřete přísady na polevu (měla by být řídká tak, aby stékala ze lžíce) a pokapejte jí bábovku.

NĚCO NAVÍC
Do těsta můžete vmíchat čerstvé i mražené borůvky; v případě, že použijete mražené, pečte bábovku asi o 10 minut déle.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Perníkové bábovičky

Skořicová bábovka s brusinkami a ořechovou drobenkou

Kynutá bábovka podle Sandtnerové

Císařská bábovka

Banánová bábovka s karamelovou polevou

Borůvkový trifle s pusinkami

Přidání jogurtu = božsky vláčné těsto!

20x dokonalá bábovka

30x neodolatelné borůvky

REKLAMA

Přidat komentář