0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Borůvkovo-citronová bábovka
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:
4.1 / 5. Počet hodnocení: 180
Více než hodinu Velmi snadné Na 1 bábovku

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5657 kcal
Bílkoviny 126 g
Sacharidy 672 g
Tuky 259 g
Vláknina 54 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Citronová kůra dodá bábovce svěžest, jogurt vláčnost a borůvky šťavnatost. Co chtít víc?

Suroviny

mouka pšeničná hladká 350 g
+ 1 lžička navíc
kypřicí prášek do pečiva 2 ČL
sůl 1 špetka
máslo 250 g
změklé
třtinový cukr 150 g
světlý
krupicový cukr 150 g
vejce 4 ks
velká
vanilkový extrakt 1 ČL
jogurt řeckého typu 240 g
lze nahradit zakysanou smetanou
borůvky 2 hrnky
čerstvé
citronová kůra 2 PL
nastrouhaná z biocitronu
tuk
na vymazání formy
mouka pšeničná hrubá
na vysypání formy
Na polevu
moučkový cukr 100 g
citronová štáva
z jednoho citronu

Postup

1

Troubu předehřejte na 175 °C. V míse promíchejte mouku s kypřicím práškem a špetkou soli.

2

V jiné míse při vysoké rychlosti utřete máslo a cukry do pěny. Zašlehejte vejce jedno po druhém, pak vanilku. Za pomalejšího šlehání přidejte moučnou směs ve třech dávkách, mezi nimi přidejte vždy polovinu jogurtu.

3

Borůvky a citronovou kůru promíchejte s 1 lžičkou mouky. Pak je zlehka vmíchejte do těsta. Těsto dejte do vymazané bábovkové formy a pečte 60–70 minut, až zapíchnutou špejli vytáhnete čistou. 

4

Bábovku nechte 20 minut chladnout a pak vyklopte na mřížku a nechte zcela vychladnout.

5

Utřete přísady na polevu (měla by být řídká tak, aby stékala ze lžíce) a pokapejte jí bábovku.

NĚCO NAVÍC
Do těsta můžete vmíchat čerstvé i mražené borůvky; v případě, že použijete mražené, pečte bábovku asi o 10 minut déle.

Související články

Vše, co byste měli vědět o bábovkových formách
  • Tipy a triky

Vše, co byste měli vědět o bábovkových formách

Keramická, silikonová, litinová, kameninová, hlíníková, skleněná, teflonová nebo smaltovaná? Co hospodyňka, to jiná forma na pečení bábovky. Pokud ještě nemáte ‚tu svou‘, pak výběr bábovkové formy rozhodně nepodceňte.  ...

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/10

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je jádro domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Dutch baby: Neodolatelná palačinka z trouby
  • Jak na to

Dutch baby: Neodolatelná palačinka z trouby

Vydatná snídaně, rychlá večeře nebo jednoduchý dezert? To je Dutch baby – palačinka z jedné pánve, která udělá parádu na každém stole. Není s ní skoro žádná práce, máte hned hotovo a hodí se na ni čerstvé ovoce s javorovým syrupem, ale i...

Obchod Apetit