Borůvkovo-citronová bábovka

Borůvkovo-citronová bábovka

Hodnocení receptu
Průměr: 3.6 (132)
Více než hodinu Velmi snadné Na 1 bábovku

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5657 kcal
Bílkoviny 126 g
Cukr 672 g
Tuky 259 g
Vláknina 54 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Citronová kůra dodá bábovce svěžest, jogurt vláčnost a borůvky šťavnatost. Co chtít víc?

Suroviny

mouka pšeničná hladká 350 g
+ 1 lžička navíc
kypřicí prášek do pečiva 2 ČL
sůl 1 špetka
máslo 250 g
změklé
třtinový cukr 150 g
světlý
krupicový cukr 150 g
vejce 4 ks
velká
vanilkový extrakt 1 ČL
jogurt řeckého typu 240 g
lze nahradit zakysanou smetanou
borůvky 2 hrnky
čerstvé
citronová kůra 2 PL
nastrouhaná z biocitronu
tuk
na vymazání formy
mouka pšeničná hrubá
na vysypání formy
Na polevu
moučkový cukr 100 g
citronová štáva
z jednoho citronu

1 Troubu předehřejte na 175 °C. V míse promíchejte mouku s kypřicím práškem a špetkou soli.

2 V jiné míse při vysoké rychlosti utřete máslo a cukry do pěny. Zašlehejte vejce jedno po druhém, pak vanilku. Za pomalejšího šlehání přidejte moučnou směs ve třech dávkách, mezi nimi přidejte vždy polovinu jogurtu.

3 Borůvky a citronovou kůru promíchejte s 1 lžičkou mouky. Pak je zlehka vmíchejte do těsta. Těsto dejte do vymazané bábovkové formy a pečte 60–70 minut, až zapíchnutou špejli vytáhnete čistou. 

4 Bábovku nechte 20 minut chladnout a pak vyklopte na mřížku a nechte zcela vychladnout.

5 Utřete přísady na polevu (měla by být řídká tak, aby stékala ze lžíce) a pokapejte jí bábovku.

NĚCO NAVÍC
Do těsta můžete vmíchat čerstvé i mražené borůvky; v případě, že použijete mražené, pečte bábovku asi o 10 minut déle.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Zmrzlina & alkohol aneb letní osvěžení pro dospělé

Nemůžete se rozhodnout mezi zmrzlinou a míchaným alkoholickým drinkem? Proč to nespojit? Je známo, že zmrzlina si s alkoholem báječně rozumí. My vám odtajníme tři typy drinků se zmrzlinou, které můžete nesčetněkrát obměnit, takže vás nikdy...

Osvěžte se španělskou sangrií

Co se vám vybaví, když se řekne Španělsko? Kastaněty? Paella? A co sangria? Právě ta je symbolem horkého léta na Pyrenejském poloostrově. Víte, jak se opravdová sangria připravuje a kde se vůbec vzala? ...
  • Tipy a triky

Houby aneb co dělat s plným košíkem hub

Bedly, babka, hřib, pravák, hlíva a tamhle roste žampion. V našich lesích najdete mnoho druhů jedlých hub, které lze skvěle využít v kuchyni. Záleží jen na vás, na jaké houbové delikatesy si troufnete. V následujícím...
  • Suroviny

Daiquiri: Opojné osvěžení na letní párty

Oblíbený drink Ernesta Hemingwaye si díky svěží citrusové chuti našel své místo v nejprestižnějších koktejlových barech po celém světě. Připravte si s námi původní kubánské daiquiri a vyzkoušejte jej také v kombinaci s ovocem jako...
  • Stories

APETIT Stories: S chutí do příběhů

Milujeme dobré jídlo, kvalitní suroviny a skvělé příběhy. To vše nás spojuje a dělá náš život barevnějším, chutnějším a příjemnějším. Zakousněte se s námi do příběhů nejen o jídle. Věříme, že vám budou chutnat. ...

Obchod Apetit