Borůvkovo-citronová bábovka

Borůvkovo-citronová bábovka

3.7 / 5. Počet hodnocení: 145
Více než hodinu Velmi snadné Na 1 bábovku

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5657 kcal
Bílkoviny 126 g
Sacharidy 672 g
Tuky 259 g
Vláknina 54 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Citronová kůra dodá bábovce svěžest, jogurt vláčnost a borůvky šťavnatost. Co chtít víc?

Suroviny

mouka pšeničná hladká 350 g
+ 1 lžička navíc
kypřicí prášek do pečiva 2 ČL
sůl 1 špetka
máslo 250 g
změklé
třtinový cukr 150 g
světlý
krupicový cukr 150 g
vejce 4 ks
velká
vanilkový extrakt 1 ČL
jogurt řeckého typu 240 g
lze nahradit zakysanou smetanou
borůvky 2 hrnky
čerstvé
citronová kůra 2 PL
nastrouhaná z biocitronu
tuk
na vymazání formy
mouka pšeničná hrubá
na vysypání formy
Na polevu
moučkový cukr 100 g
citronová štáva
z jednoho citronu

1 Troubu předehřejte na 175 °C. V míse promíchejte mouku s kypřicím práškem a špetkou soli.

2 V jiné míse při vysoké rychlosti utřete máslo a cukry do pěny. Zašlehejte vejce jedno po druhém, pak vanilku. Za pomalejšího šlehání přidejte moučnou směs ve třech dávkách, mezi nimi přidejte vždy polovinu jogurtu.

3 Borůvky a citronovou kůru promíchejte s 1 lžičkou mouky. Pak je zlehka vmíchejte do těsta. Těsto dejte do vymazané bábovkové formy a pečte 60–70 minut, až zapíchnutou špejli vytáhnete čistou. 

4 Bábovku nechte 20 minut chladnout a pak vyklopte na mřížku a nechte zcela vychladnout.

5 Utřete přísady na polevu (měla by být řídká tak, aby stékala ze lžíce) a pokapejte jí bábovku.

NĚCO NAVÍC
Do těsta můžete vmíchat čerstvé i mražené borůvky; v případě, že použijete mražené, pečte bábovku asi o 10 minut déle.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/10

Apetit magazín

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...
Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy
  • Tipy a triky

Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy

Černý bez nemusíme dlouze představovat. Patří mezi keře, kterého si cení všichni milovníci bylin. Když zavoní, láká nás, abychom z jeho květů připravili stejně omamně vonící sirupy a šťávy nebo si usmažili květové řízečky....

Obchod Apetit