Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Borůvkovo-citronová bábovka
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.1/5 Počet hodnocení: 264
Do 90 minut Velmi snadné Na 1 bábovku

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5657 kcal
Bílkoviny 126 g
Sacharidy 672 g
Tuky 259 g
Vláknina 54 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Troufáme si tvrdit, že receptů na bábovku nemůže být nikdy dost. Ať už na tu klasickou ‚jako od babičky‘, nebo nějakou se zajímavou kombinací surovin. Bábovka s borůvkami a citronovou si místo ve vašem zápisníčku s recepty rozhodně zaslouží. Citronová kůra dodá bábovce svěžest, jogurt vláčnost a borůvky šťavnatost. Co chtít víc?

Suroviny

+ 1 lžička navíc
kypřicí prášek do pečiva 2 ČL
sůl 1 špetka
máslo 250 g
změklé
třtinový cukr 150 g
světlý
vejce 4 ks
velká
vanilkový extrakt 1 ČL
lze nahradit zakysanou smetanou
borůvky 2 hrnky
čerstvé
nastrouhaná z biocitronu
tuk
na vymazání formy
mouka pšeničná hrubá
na vysypání formy
Na polevu
z jednoho citronu

Postup

1

Troubu předehřejte na 175 °C. V míse promíchejte mouku s kypřicím práškem a špetkou soli.

2

V jiné míse při vysoké rychlosti utřete máslo a cukry do pěny. Zašlehejte vejce jedno po druhém, pak vanilku. Za pomalejšího šlehání přidejte moučnou směs ve třech dávkách, mezi nimi přidejte vždy polovinu jogurtu.

3

Borůvky a citronovou kůru promíchejte s 1 lžičkou mouky. Pak je zlehka vmíchejte do těsta. Těsto dejte do vymazané bábovkové formy a pečte 60–70 minut, až zapíchnutou špejli vytáhnete čistou. 

4

Bábovku nechte 20 minut chladnout a pak vyklopte na mřížku a nechte zcela vychladnout.

5

Utřete přísady na polevu (měla by být řídká tak, aby stékala ze lžíce) a pokapejte jí bábovku.

NĚCO NAVÍC
Do těsta můžete vmíchat čerstvé i mražené borůvky; v případě, že použijete mražené, pečte bábovku asi o 10 minut déle.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/10

Apetit magazín

Jaké želírovací prostředky použít na přípravu džemu
  • Tipy a triky

Jaké želírovací prostředky použít na přípravu džemu

Jahodový, višňový, malinový, meruňkový, rybízový nebo třeba švestkový. Příprava domácích džemů je na spadnutí, a tak není divu, že se v obchodech opět poohlížíme po vhodných želírovacích prostředcích. Pokud se zavařováním džemů a marmelád...