Kuchařky Apetit DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Nákyp z brambor a fenyklu & černá čočka na víně

Na Štědrý den se kdysi držíval půst, ale zároveň si lidé dopřávali to nejlepší, co měli. Naše sváteční vegetariánské menu je s touhle tradicí v naprostém souladu.

Vydání: 2016/12
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Do 30 minut
PT40M
Pečení 0:40
Zelenina

Ingredience

    • 4 sušené fíky, podélně rozpůlené
    • 12 zelených oliv
    • 80g cibule, na tenká kolečka
    • máslo na vymazání formiček
    • 400g brambor, oloupaných a nakrájených na tenké plátky
    • 200–300g bulvového fenyklu, očištěného a na tenké plátky
    • 12 snítek bazalky + na ozdobení
    • 2 snítky rozmarýnu + na ozdobení
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • 300ml zeleninového vývaru
    • 4 lžíce kozího tvarohu k podávání

    NA ČOČKU

    • 200g drobné černé čočky (beluga)
    • 3 lžíce olivového oleje
    • 8 malých šalotek, podélně rozpůlených
    • 1 hvězdička badyánu
    • 6 snítek tymiánu, lístky odrhnuté + na ozdobení
    • 250 ml červeného vína
    • 200 ml zeleninového vývaru
    • 4 snítky hladkolisté petrželky, lístky otrhané a nasekané nahrubo 

Příprava jídla

1 Troubu předehřejte na 220/200°C. Fíky, olivy a cibuli rozdělte do 4 vysokých zapékacích misek o průměru 10cm, vymazaných máslem. Brambory promíchejte s fenyklem a lístky bylinek, osolte, opepřete a rovněž naklaďte do misek. Zalijte vývarem. Postavte na plech a pečte uprostřed trouby 40 minut.

2 Čočku v sítu dobře propláchněte studenou vodou. V rendlíku na středním ohni rozehřejte olej a 5 minut opékejte šalotku. Přidejte badyán a tymián, ještě minutu opékejte, vsypte čočku, promíchejte. Podlijte vínem, nechte krátce odpařit, zalijte vývarem a cca 30 minut zvolna vařte.

3 Čočku smíchejte s petrželkou, osolte a opepřete. Rozdělte na talíře, na každý přesuňte jeden vyklopený nákyp. Ozdobte kozím tvarohem, osolte a opepřete, ozdobte bylinkami a podávejte. 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Kozí sýr s ořechovou krustou

Datlová zmrzlina s chilli a mandarinkovou omáčkou

Vegetariánské sváteční menu

40 receptů bez masa nejen pro vegetariány

REKLAMA

Přidat komentář