
Nákyp z brambor a fenyklu & černá čočka na víně
Na Štědrý den se kdysi držíval půst, ale zároveň si lidé dopřávali to nejlepší, co měli. Naše sváteční vegetariánské menu je s touhle tradicí v naprostém souladu.
Ingredience
- 4 sušené fíky, podélně rozpůlené
- 12 zelených oliv
- 80g cibule, na tenká kolečka
- máslo na vymazání formiček
- 400g brambor, oloupaných a nakrájených na tenké plátky
- 200–300g bulvového fenyklu, očištěného a na tenké plátky
- 12 snítek bazalky + na ozdobení
- 2 snítky rozmarýnu + na ozdobení
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 300ml zeleninového vývaru
- 4 lžíce kozího tvarohu k podávání
- 200g drobné černé čočky (beluga)
- 3 lžíce olivového oleje
- 8 malých šalotek, podélně rozpůlených
- 1 hvězdička badyánu
- 6 snítek tymiánu, lístky odrhnuté + na ozdobení
- 250 ml červeného vína
- 200 ml zeleninového vývaru
- 4 snítky hladkolisté petrželky, lístky otrhané a nasekané nahrubo
NA ČOČKU
Příprava jídla
1 Troubu předehřejte na 220/200°C. Fíky, olivy a cibuli rozdělte do 4 vysokých zapékacích misek o průměru 10cm, vymazaných máslem. Brambory promíchejte s fenyklem a lístky bylinek, osolte, opepřete a rovněž naklaďte do misek. Zalijte vývarem. Postavte na plech a pečte uprostřed trouby 40 minut.
2 Čočku v sítu dobře propláchněte studenou vodou. V rendlíku na středním ohni rozehřejte olej a 5 minut opékejte šalotku. Přidejte badyán a tymián, ještě minutu opékejte, vsypte čočku, promíchejte. Podlijte vínem, nechte krátce odpařit, zalijte vývarem a cca 30 minut zvolna vařte.
3 Čočku smíchejte s petrželkou, osolte a opepřete. Rozdělte na talíře, na každý přesuňte jeden vyklopený nákyp. Ozdobte kozím tvarohem, osolte a opepřete, ozdobte bylinkami a podávejte.
Přidat komentář