Zakončete dokonalou vegetariánskou hostinu neodolatelným dezertem. Sladká datlová zmrzlina se špetkou chilli a svěží mandarinkovou omáčkou je přesně to pravé!
Suroviny
Postup
V rendlíku přiveďte k varu mléko a smetanu s vanilkovou dření a cukrem, pak hned odstavte. Do žáruvzdorné mísy dejte vejce a žloutky, postavte ji nad horkou vodní lázeň a za stálého míchání postupně přilévejte vanilkové mléko. Hmotu vyšlehejte metlou do bledé husté, líně tekoucí pěny (může to trvat i 15 minut) a pak ji prolijte přes síto. Pozor, pěnu nesmíte přehřát, aby se v ní nesrazilo vejce.
Vmíchejte datle a čerstvou i sušenou chilli papričku. Nalijte do zmrzlinovače a nechte zmrazit dokrémova. (Nemáte-li přístroj, nalijte směs do zapékací mísy či jiné vhodné nádoby a vložte ji na cca 6 hodin do mrazáku. V průběhu mrazení ji každou půlhodinu promíchejte.)
Mezitím připravte omáčku. V rendlíčku přiveďte k varu víno a cukr, vložte nakrájené mandarinky. Znovu přiveďte k varu, odstavte a nechte vychladnout. K podávání rozdělte kolečka mandarinek z omáčky do sklenek na poháry, na ně naporcujte zmrzlinu, pokropte trochou omáčky a oz- dobte mátou a semeny z granátového jablka (můžete je navíc decentně ovonět vodou z pomerančových květů).