Datlová zmrzlina s chilli a mandarinkovou omáčkou

Datlová zmrzlina s chilli a mandarinkovou omáčkou

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do hodiny Velmi snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3220 kcal
Bílkoviny 81 g
Cukr 310 g
Tuky 177 g
Vláknina 47 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Zakončete dokonalou vegetariánskou hostinu neodolatelným dezertem. Sladká datlová zmrzlina se špetkou chilli a svěží mandarinkovou omáčkou je přesně to pravé!

Suroviny

mléko 250 ml
smetana 250 g
ke šlehání
vanilkový lusk 1 ks
dřeň vyškrábnutá
krupicový cukr 80 g
vejce 2 ks
velikost M
žloutek 2 ks
z vajec velikosti M
datle 200 g
bez pecek a nadrobno
chilli paprička 1 ks
čerstvá, podlouhlá, nakrájená nadrobno
chilli paprička 1 PL
sušená, drcená
máta
čerstvá, na ozdobení
granátové jablko 1 ks
malé
voda
z pomerančových květů (nemusí být)
Na mandarinkovou omáčku
víno bílé 50 ml
cukr 1 PL
třtinový, tmavý
mandarinky 4 ks
oloupaná a na kolečka

1 V rendlíku přiveďte k varu mléko a smetanu s vanilkovou dření a cukrem, pak hned odstavte. Do žáruvzdorné mísy dejte vejce a žloutky, postavte ji nad horkou vodní lázeň a za stálého míchání postupně přilévejte vanilkové mléko. Hmotu vyšlehejte metlou do bledé husté, líně tekoucí pěny (může to trvat i 15 minut) a pak ji prolijte přes síto. Pozor, pěnu nesmíte přehřát, aby se v ní nesrazilo vejce.

2 Vmíchejte datle a čerstvou i sušenou chilli papričku. Nalijte do zmrzlinovače a nechte zmrazit dokrémova. (Nemáte-li přístroj, nalijte směs do zapékací mísy či jiné vhodné nádoby a vložte ji na cca 6 hodin do mrazáku. V průběhu mrazení ji každou půlhodinu promíchejte.)

3 Mezitím připravte omáčku. V rendlíčku přiveďte k varu víno a cukr, vložte nakrájené mandarinky. Znovu přiveďte k varu, odstavte a nechte vychladnout. K podávání rozdělte kolečka mandarinek z omáčky do sklenek na poháry, na ně naporcujte zmrzlinu, pokropte trochou omáčky a oz- dobte mátou a semeny z granátového jablka (můžete je navíc decentně ovonět vodou z pomerančových květů). 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

5 triků pro dokonalý burger

Upéct mleté maso není ničím složitým. Pro dokonalý požitek z domácího burgeru je však třeba držet se několik pravidel. Připravili jsme pro vás 5 tipů zaručujících prvotřídní kulinářský...
  • Novinky a zajímavosti

Dokonalé hranolky nejen z brambor

Když se řeknou hranolky, většinou si člověk vybaví ty bramborové. Zkusili jste ale například připravit hranolky z celeru, batátů nebo červené řepy? Vyzkoušejte netradiční hranolky a podívejte se s námi, jak docílit dokonalé chuti a...

Obchod Apetit