0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Nákyp z brambor a fenyklu & černá čočka na víně

Nákyp z brambor a fenyklu & černá čočka na víně
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Nákyp z brambor a fenyklu & černá čočka na víně

Zatím nehodnoceno
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5317 kcal
Bílkoviny 126 g
Sacharidy 582 g
Tuky 223 g
Vláknina 55 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Na Štědrý den se kdysi držíval půst, ale zároveň si lidé dopřávali to nejlepší, co měli. Naše sváteční vegetariánské menu je s touhle tradicí v naprostém souladu.

Suroviny

sušené fíky 4 ks
podélně rozpůlené
olivy zelené 12 ks
cibule 80 g
na tenká kolečka
máslo
na vymazáni formiček
brambory 400 g
oloupané a nakrájené na tenké plátky
fenykl 300 g
očištěný a nakrájený na tenké plátky
bazalka 12 snítek
+ trocha na ozdobení
rozmarýn 2 snítky
+ trocha na ozdobení
sůl
pepř
čerstvě mletý
vývar zeleninový 300 ml
tvaroh 4 PL
kozí, k podávání
Na čočku
čočka černá beluga 200 g
olivový olej 3 PL
šalotka 8 ks
malá, podélně rozpůlená
badyán 1 hvězdička
tymián 6 snítek
lístky odhrnuté + trocha navíc na ozdobení
víno červené 250 g
vývar zeleninový 200 ml
petrželka 4 snítky
hladkolistá, lístky otrhané a nasekané nahrubo

1 Troubu předehřejte na 220/200°C. Fíky, olivy a cibuli rozdělte do 4 vysokých zapékacích misek o průměru 10cm, vymazaných máslem. Brambory promíchejte s fenyklem a lístky bylinek, osolte, opepřete a rovněž naklaďte do misek. Zalijte vývarem. Postavte na plech a pečte uprostřed trouby 40 minut.

2 Čočku v sítu dobře propláchněte studenou vodou. V rendlíku na středním ohni rozehřejte olej a 5 minut opékejte šalotku. Přidejte badyán a tymián, ještě minutu opékejte, vsypte čočku, promíchejte. Podlijte vínem, nechte krátce odpařit, zalijte vývarem a cca 30 minut zvolna vařte.

3 Čočku smíchejte s petrželkou, osolte a opepřete. Rozdělte na talíře, na každý přesuňte jeden vyklopený nákyp. Ozdobte kozím tvarohem, osolte a opepřete, ozdobte bylinkami a podávejte. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/12

Apetit magazín

Co se stane s vaším tělem, když budete jíst každý den chleba?
  • Zdraví a výživa

Co se stane s vaším tělem, když budete jíst každý den chleba?

Chléb v nejrůznějších podobách provází lidský jídelníček od pradávna. Protože ho lze snadno a levně připravit, navíc je jeho použití všestranné a univerzální, stal se základní potravinou a důležitým pokrmem mnoha lidí po celém světě. S...
KVÍZ: Umíte uvařit hospodské klasiky?
  • Kvízy

KVÍZ: Umíte uvařit hospodské klasiky?

Znáte to. Nechceme je moc jíst, protože se nám po nich často chce akorát tak natáhnout na gauč a dát si dvacet. Na druhou stranu jsou součástí naší kultury a často v nás vyvolávají ty nejhřejivější vzpomínky. Představují nostalgii i bezpečí...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč