Nákyp z brambor a fenyklu & černá čočka na víně

Nákyp z brambor a fenyklu & černá čočka na víně

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 30 minut Velmi snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5833 kcal
Bílkoviny 142 g
Cukr 601 g
Tuky 263 g
Vláknina 37 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Na Štědrý den se kdysi držíval půst, ale zároveň si lidé dopřávali to nejlepší, co měli. Naše sváteční vegetariánské menu je s touhle tradicí v naprostém souladu.

Suroviny

fíky 4 ks
sušené, podélně rozpůlené
olivy zelené 12 ks
cibule 80 g
na tenká kolečka
máslo
na vymazáni formiček
brambory 400 g
oloupané a nakrájené na tenké plátky
200 g
bulvový fenykl očištěný a na tenké plátky nakrájený
bazalka 12
a trocha na ozdobení
rozmarýn 2
a trocha na ozdobení
sůl
pepř
čerstvě mletý
vývar zeleninový 300 ml
4 PL
kozí tvaroh k podávání
Na čočku
200 g
čočka beluga málá, drobná
olivový olej 3 PL
šalotka 8 ks
malá, podélně rozpůlená
badyán 1 hvězdička
tymián 6
lístky odhrnuté, a trocha navíc na ozdobení
víno červené 250 g
vývar zeleninový 200 ml
petrželka 4 snítky
hladkolistá, lístky otrhané a nasekané nahrubo

1 Troubu předehřejte na 220/200°C. Fíky, olivy a cibuli rozdělte do 4 vysokých zapékacích misek o průměru 10cm, vymazaných máslem. Brambory promíchejte s fenyklem a lístky bylinek, osolte, opepřete a rovněž naklaďte do misek. Zalijte vývarem. Postavte na plech a pečte uprostřed trouby 40 minut.

2 Čočku v sítu dobře propláchněte studenou vodou. V rendlíku na středním ohni rozehřejte olej a 5 minut opékejte šalotku. Přidejte badyán a tymián, ještě minutu opékejte, vsypte čočku, promíchejte. Podlijte vínem, nechte krátce odpařit, zalijte vývarem a cca 30 minut zvolna vařte.

3 Čočku smíchejte s petrželkou, osolte a opepřete. Rozdělte na talíře, na každý přesuňte jeden vyklopený nákyp. Ozdobte kozím tvarohem, osolte a opepřete, ozdobte bylinkami a podávejte. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Novinky a zajímavosti

Jak na marinování kuřecího masa?

Staňte se mistrem letní grilovací párty s porcí šťavnatého kuřete. Vedle dobrého masa je to právě marináda, která skvěle doprovodí každé sousto. Podívejte se, jaké přísady kuřecímu masu sluší nejvíc, a jak zabránit jeho vysušení. ...
  • Tipy a triky

5 triků pro dokonalý burger

Upéct mleté maso není ničím složitým. Pro dokonalý požitek z domácího burgeru je však třeba držet se několik pravidel. Připravili jsme pro vás 5 tipů zaručujících prvotřídní kulinářský...

Obchod Apetit