0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Nákyp z brambor a fenyklu & černá čočka na víně

Nákyp z brambor a fenyklu & černá čočka na víně
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Nákyp z brambor a fenyklu & černá čočka na víně

Zatím nehodnoceno
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5317 kcal
Bílkoviny 126 g
Sacharidy 582 g
Tuky 223 g
Vláknina 55 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Na Štědrý den se kdysi držíval půst, ale zároveň si lidé dopřávali to nejlepší, co měli. Naše sváteční vegetariánské menu je s touhle tradicí v naprostém souladu.

Suroviny

sušené fíky 4 ks
podélně rozpůlené
olivy zelené 12 ks
cibule 80 g
na tenká kolečka
máslo
na vymazáni formiček
oloupané a nakrájené na tenké plátky
fenykl 300 g
očištěný a nakrájený na tenké plátky
bazalka 12 snítek
+ trocha na ozdobení
rozmarýn 2 snítky
+ trocha na ozdobení
sůl
pepř
čerstvě mletý
vývar zeleninový 300 ml
kozí, k podávání
Na čočku
olivový olej 3 PL
šalotka 8 ks
malá, podélně rozpůlená
badyán 1 hvězdička
tymián 6 snítek
lístky odhrnuté + trocha navíc na ozdobení
vývar zeleninový 200 ml
petrželka 4 snítky
hladkolistá, lístky otrhané a nasekané nahrubo

1 Troubu předehřejte na 220/200°C. Fíky, olivy a cibuli rozdělte do 4 vysokých zapékacích misek o průměru 10cm, vymazaných máslem. Brambory promíchejte s fenyklem a lístky bylinek, osolte, opepřete a rovněž naklaďte do misek. Zalijte vývarem. Postavte na plech a pečte uprostřed trouby 40 minut.

2 Čočku v sítu dobře propláchněte studenou vodou. V rendlíku na středním ohni rozehřejte olej a 5 minut opékejte šalotku. Přidejte badyán a tymián, ještě minutu opékejte, vsypte čočku, promíchejte. Podlijte vínem, nechte krátce odpařit, zalijte vývarem a cca 30 minut zvolna vařte.

3 Čočku smíchejte s petrželkou, osolte a opepřete. Rozdělte na talíře, na každý přesuňte jeden vyklopený nákyp. Ozdobte kozím tvarohem, osolte a opepřete, ozdobte bylinkami a podávejte. 

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/12

Apetit magazín

KVÍZ: Štrúdl nebo závin?
  • Kvízy

KVÍZ: Štrúdl nebo závin?

Jablka můžete péct, zapékat, zavařovat i vařit, dusit nebo sušit. Upečete z nich výtečný jablečný koláč, štrúdl, perník nebo buchtu s jablky, připravíte skvělá povidla, přesnídávku či pyré. Použít je můžete jako náplň do sladkých knedlíků...
Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mleté maso
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mleté maso

První novou kuchařkou roku 2023 je kniha Mleté maso. Novinka z edice Apetit vychází už v únoru a jak název napovídá, je věnována všestrannému využití jedné z velmi oblíbených surovin – mletého masa. ...
AD
Omáčka, bez které to nejen o Velikonocích zkrátka nejde!

Omáčka, bez které to nejen o Velikonocích zkrátka nejde!

Některé suroviny mají v receptech nezastupitelné místo, pokud nechceme ztratit správnou konzistenci, chuť nebo aroma. Mezi takové nenahraditelné suroviny patří třeba majonéza. Připravené pokrmy dokáže povznést o několik levelů výš. Kolikrát...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč