Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Nákyp z brambor a fenyklu & černá čočka na víně
Nákyp z brambor a fenyklu & černá čočka na víně
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Nákyp z brambor a fenyklu & černá čočka na víně

4/5 Počet hodnocení: 3
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5317 kcal
Bílkoviny 126 g
Sacharidy 582 g
Tuky 223 g
Vláknina 55 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Na Štědrý den se kdysi držíval půst, ale zároveň si lidé dopřávali to nejlepší, co měli. Naše sváteční vegetariánské menu je s touhle tradicí v naprostém souladu.

Suroviny

sušené fíky 4 ks
podélně rozpůlené
na tenká kolečka
na vymazáni formiček
oloupané a nakrájené na tenké plátky
fenykl 300 g
očištěný a nakrájený na tenké plátky
bazalka 12 snítek
+ trocha na ozdobení
rozmarýn 2 snítky
+ trocha na ozdobení
sůl
pepř
čerstvě mletý
vývar zeleninový 300 ml
kozí, k podávání
Na čočku
olivový olej 3 PL
malá, podélně rozpůlená
badyán 1 hvězdička
tymián 6 snítek
lístky odhrnuté + trocha navíc na ozdobení
vývar zeleninový 200 ml
petrželka 4 snítky
hladkolistá, lístky otrhané a nasekané nahrubo

Postup

1

Troubu předehřejte na 220/200°C. Fíky, olivy a cibuli rozdělte do 4 vysokých zapékacích misek o průměru 10cm, vymazaných máslem. Brambory promíchejte s fenyklem a lístky bylinek, osolte, opepřete a rovněž naklaďte do misek. Zalijte vývarem. Postavte na plech a pečte uprostřed trouby 40 minut.

2

Čočku v sítu dobře propláchněte studenou vodou. V rendlíku na středním ohni rozehřejte olej a 5 minut opékejte šalotku. Přidejte badyán a tymián, ještě minutu opékejte, vsypte čočku, promíchejte. Podlijte vínem, nechte krátce odpařit, zalijte vývarem a cca 30 minut zvolna vařte.

3

Čočku smíchejte s petrželkou, osolte a opepřete. Rozdělte na talíře, na každý přesuňte jeden vyklopený nákyp. Ozdobte kozím tvarohem, osolte a opepřete, ozdobte bylinkami a podávejte.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/12

Apetit magazín

Jak připravit tu nejjemnější rybu: Vsaďte na solnou krustu
  • Tipy a triky

Jak připravit tu nejjemnější rybu: Vsaďte na solnou krustu

Pečení v soli je tradiční a velmi šetrná technika, díky které zůstane rybí maso krásně křehké a šťavnaté. Solná krusta totiž vytvoří vlastní minitroubu, která dokonale těsní, nepustí žádnou páru ven a zabrání, aby se...
Jak se vyrábí černý česnek?
  • Zdraví a výživa

Jak se vyrábí černý česnek?

Černý česnek je pochoutka, která vzniká procesem fermentace z běžného bílého česneku. Tento proces přeměňuje jeho ostrou chuť a štiplavé aroma na jemnou, nasládlou chuť s tóny sušeného ovoce, karamelu, balsamica a čokolády. Černý česnek je...