Na Štědrý den se kdysi držíval půst, ale zároveň si lidé dopřávali to nejlepší, co měli. Naše sváteční vegetariánské menu je s touhle tradicí v naprostém souladu.
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 220/200°C. Fíky, olivy a cibuli rozdělte do 4 vysokých zapékacích misek o průměru 10cm, vymazaných máslem. Brambory promíchejte s fenyklem a lístky bylinek, osolte, opepřete a rovněž naklaďte do misek. Zalijte vývarem. Postavte na plech a pečte uprostřed trouby 40 minut.
Čočku v sítu dobře propláchněte studenou vodou. V rendlíku na středním ohni rozehřejte olej a 5 minut opékejte šalotku. Přidejte badyán a tymián, ještě minutu opékejte, vsypte čočku, promíchejte. Podlijte vínem, nechte krátce odpařit, zalijte vývarem a cca 30 minut zvolna vařte.
Čočku smíchejte s petrželkou, osolte a opepřete. Rozdělte na talíře, na každý přesuňte jeden vyklopený nákyp. Ozdobte kozím tvarohem, osolte a opepřete, ozdobte bylinkami a podávejte.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Vegetariánské sváteční menu(3 recepty )
- 26 receptů s fenyklem(28 receptů )
- 40 receptů bez masa nejen pro vegetariány(41 receptů )