Narozeninový dort

Narozeninový dort

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Více než hodinu Snadné

Suroviny

Na korpus:

300 g polohrubé mouky

2 lžíce Maizeny

1/3 prášku do pečiva (4 g)

250 g cukru

5 vajec

6 lžic horkého mléka

6 lžic oleje

Náplň:

Na domácí lučinu:

1 velký jogurt 500 g (cca 3,8 % tuku)

1 malý jogurt 200 g

1 smetana ke šlehání 250 ml

zakysaná smetana 400 g

cukr podle chuti

2 ztužovače za studena Dr. Oetker

 

Na ozdobení:

500 g čerstvých jahod

1 smetana ke šlehání 250 ml

1 ztužovač šlehačky

2 - snítky máty nebo meduňky

Cukrová a čokoládová srdíčka, perličky

Den předem si připravíme domácí lučinu:

1 velký bílý jogurt, 1 malý bílý jogurt, např. Hollandia, 1 smetana ke šlehání. V míse smícháme jogurt se smetanou a necháme vykapat buď ve speciální míse na přípravu měkkých sýrů nebo v cedníku, do kterého vložíme kuchyňskou utěrku, jejíž rohy zahrneme dovnitř mísy nebo kastrolu, aby syrovátka nekapala ven. Dáme na 24 hodin do ledničky vykapat.

Korpus:

Oddělíme žloutky od bílků, do mísy ke žloutkům přidáme cukr, šleháme, přidáme po lžicích olej a horké mléko, pak přimícháme mouku s Maizenou a práškem do pečiva. Nakonec lehce vmícháme z bílků ušlehaný sníh. Nalijeme do vymazané a dětskou krupičkou vysypané dortové formy o průměru 26 cm. Pečeme na 150 – 160° C, cca 50 min.

Náplň a zdobení:

K připravené lučině přidáme zakysanou smetanu, osladíme podle chuti a vmícháme do ztužovače Dr. Oetker – za studena, připraveného dle návodu na obalu, použijeme 2 balení.

Dort 2x rozkrojíme, piškot prokapeme rumem nebo jiným alkoholem a namažeme krémem. Celý povrch dortu namažeme krémem rovnoměrně ze všech stran.

Ozdobíme jahodami, ušlehanou šlehačkou se ztužovačem, cukrovými a čokoládovými srdíčky, perličkami, lístky máty apod.

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...
  • Jak na to

3 tipy na rychlé jednohubky na špejli

Obyčejné jednohubky z pečiva a pomazánky známe všichni. Modernější alternativou jsou kanapky ze zeleniny a hummusu či lehké tvarohové pěny. Znáte ale jednohubky na špejli?   ...
  • Tipy a triky

Jak oloupat pečené papriky

Oloupané papriky patří mezi dokonalé lahůdky. Hodí se do salátů, jednohubek, dipů, pomazánek i do slaných koláčů, na pizzu nebo do guláše. Nejpracnější na nich je jejich loupání. Ale nemějte obavu, poradíme vám, jak na to! ...

Obchod Apetit