0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Narozeninový dort s čerstvými jahodami

Narozeninový dort s čerstvými jahodami

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Více než hodinu Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7724 kcal
Bílkoviny 198 g
Sacharidy 839 g
Tuky 397 g
Vláknina 20 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Suroviny

Korpus
mouka pšeničná polohrubá 300 g
škrob 2 PL
kypřicí prášek do pečiva 0.3 bal
cukr 250 g
vejce 5 ks
mléko 6 PL
horké
rostlinný olej 6 PL
Náplň
jogurt bílý 700 g
3,8% tuku
smetana ke šlehání 250 ml
zakysaná smetana 400 g
cukr
podle chuti
ztužovač 2 bal
Na ozdobení
jahody 500 g
smetana ke šlehání 250 ml
ztužovač 1 bal
máta 2 snítky
lze nahradit meduňkou
cukrové a čokoládové zdobení
cukrová a čokoládová srdíčka, perličky

Postup

1

Den předem si připravíme domácí lučinu:
1 velký bílý jogurt, 1 malý bílý jogurt, např. Hollandia, 1 smetana ke šlehání. V míse smícháme jogurt se smetanou a necháme vykapat buď ve speciální míse na přípravu měkkých sýrů nebo v cedníku, do kterého vložíme kuchyňskou utěrku, jejíž rohy zahrneme dovnitř mísy nebo kastrolu, aby syrovátka nekapala ven. Dáme na 24 hodin do ledničky vykapat.

2

Korpus:
Oddělíme žloutky od bílků, do mísy ke žloutkům přidáme cukr, šleháme, přidáme po lžicích olej a horké mléko, pak přimícháme mouku s Maizenou a práškem do pečiva.

3

Nakonec lehce vmícháme z bílků ušlehaný sníh.

4

Nalijeme do vymazané a dětskou krupičkou vysypané dortové formy o průměru 26 cm.

5

Pečeme na 150 – 160° C, cca 50 min.

6

Náplň a zdobení:
K připravené lučině přidáme zakysanou smetanu, osladíme podle chuti a vmícháme do ztužovače Dr. Oetker – za studena, připraveného dle návodu na obalu, použijeme 2 balení.

Dort 2x rozkrojíme, piškot prokapeme rumem nebo jiným alkoholem a namažeme krémem. Celý povrch dortu namažeme krémem rovnoměrně ze všech stran.

7

Ozdobíme jahodami, ušlehanou šlehačkou se ztužovačem, cukrovými a čokoládovými srdíčky, perličkami, lístky máty apod.

Autor: Peceni

Apetit magazín

7 návykových sladkostí à la mrkvový dort
  • Tipy a triky

7 návykových sladkostí à la mrkvový dort

V mnoha kavárnách má mrkvový dort své čestné místo ve vitríně a patří k nejčastěji objednávaným zákuskům. Nedivíme se. Je krásně vláčný, se svěží polevou ze smetanového sýra, přitom relativně jednoduchý na přípravu. Napadlo by vás, že ve...
Pohlazení jménem čokoládový fondán
  • Poradna

Pohlazení jménem čokoládový fondán

Představte si, jak zakrojíte do dezertu, který má na první pohled hustou strukturou, a najednou z jeho vnitřku pomalu vytékat lesklá, krémová čokoládová láva. Někteří už určitě vědí, že je řeč o tzv. lávových dortících někdy označovaných...
Domácí lékárnička: Jak se zbavit bolesti žaludku
  • Zdraví a výživa

Domácí lékárnička: Jak se zbavit bolesti žaludku

Pokud nejde o závažné onemocnění, jako jsou například žaludeční vředy, patří mezi hlavní příčiny náhlé bolesti žaludku konzumace potravin, které z nějaké důvodu vašemu žaludku nesedí, stres, těhotenství či přílišná konzumace alkoholu. Co je...
AD
Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!
  • Tipy a triky

Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!

Interiérový design zažívá velký boom. Jeho nedílnou součástí jsou domácí spotřebiče. Díky konceptu Bespoke si je nyní můžete přizpůsobit na míru. Nejen o něm, ale i o nových trendech v designu spotřebičů si s product managerem ze...

Obchod Apetit