
recept
o dort na obálku
Narozeninový dort
Osvěžující jahodový dort s krémem z domácí lučiny, kterým potěšíte své blízké nejen při narozeninových oslavách.
Ingredience
Na korpus:
300 g polohrubé mouky
2 lžíce Maizeny
1/3 prášku do pečiva (4 g)
250 g cukru
5 vajec
6 lžic horkého mléka
6 lžic oleje
Náplň:
Na domácí lučinu:
1 velký jogurt 500 g (cca 3,8 % tuku)
1 malý jogurt 200 g
1 smetana ke šlehání 250 ml
zakysaná smetana 400 g
cukr podle chuti
2 ztužovače za studena Dr. Oetker
Na ozdobení:
500 g čerstvých jahod
1 smetana ke šlehání 250 ml
1 ztužovač šlehačky
2 - snítky máty nebo meduňky
Cukrová a čokoládová srdíčka, perličky
Příprava jídla
Den předem si připravíme domácí lučinu:
1 velký bílý jogurt, 1 malý bílý jogurt, např. Hollandia, 1 smetana ke šlehání. V míse smícháme jogurt se smetanou a necháme vykapat buď ve speciální míse na přípravu měkkých sýrů nebo v cedníku, do kterého vložíme kuchyňskou utěrku, jejíž rohy zahrneme dovnitř mísy nebo kastrolu, aby syrovátka nekapala ven. Dáme na 24 hodin do ledničky vykapat.
Korpus:
Oddělíme žloutky od bílků, do mísy ke žloutkům přidáme cukr, šleháme, přidáme po lžicích olej a horké mléko, pak přimícháme mouku s Maizenou a práškem do pečiva. Nakonec lehce vmícháme z bílků ušlehaný sníh. Nalijeme do vymazané a dětskou krupičkou vysypané dortové formy o průměru 26 cm. Pečeme na 150 – 160° C, cca 50 min.
Náplň a zdobení:
K připravené lučině přidáme zakysanou smetanu, osladíme podle chuti a vmícháme do ztužovače Dr. Oetker – za studena, připraveného dle návodu na obalu, použijeme 2 balení.
Dort 2x rozkrojíme, piškot prokapeme rumem nebo jiným alkoholem a namažeme krémem. Celý povrch dortu namažeme krémem rovnoměrně ze všech stran.
Ozdobíme jahodami, ušlehanou šlehačkou se ztužovačem, cukrovými a čokoládovými srdíčky, perličkami, lístky máty apod.
Přidat komentář