Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Uživatelský
recept
Soutěž
o dort na obálku

Narozeninový dort

Popis receptu: 

Osvěžující jahodový dort s krémem z domácí lučiny, kterým potěšíte své blízké nejen při narozeninových oslavách.

Autor: Věra Houšková
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Snadné
Počet porcí: 16
Doba přípravy: Více než hodinu

Ingredience

    Na korpus:

    300 g polohrubé mouky

    2 lžíce Maizeny

    1/3 prášku do pečiva (4 g)

    250 g cukru

    5 vajec

    6 lžic horkého mléka

    6 lžic oleje

    Náplň:

    Na domácí lučinu:

    1 velký jogurt 500 g (cca 3,8 % tuku)

    1 malý jogurt 200 g

    1 smetana ke šlehání 250 ml

    zakysaná smetana 400 g

    cukr podle chuti

    2 ztužovače za studena Dr. Oetker

     

    Na ozdobení:

    500 g čerstvých jahod

    1 smetana ke šlehání 250 ml

    1 ztužovač šlehačky

    2 - snítky máty nebo meduňky

    Cukrová a čokoládová srdíčka, perličky

Příprava jídla

Den předem si připravíme domácí lučinu:

1 velký bílý jogurt, 1 malý bílý jogurt, např. Hollandia, 1 smetana ke šlehání. V míse smícháme jogurt se smetanou a necháme vykapat buď ve speciální míse na přípravu měkkých sýrů nebo v cedníku, do kterého vložíme kuchyňskou utěrku, jejíž rohy zahrneme dovnitř mísy nebo kastrolu, aby syrovátka nekapala ven. Dáme na 24 hodin do ledničky vykapat.

Korpus:

Oddělíme žloutky od bílků, do mísy ke žloutkům přidáme cukr, šleháme, přidáme po lžicích olej a horké mléko, pak přimícháme mouku s Maizenou a práškem do pečiva. Nakonec lehce vmícháme z bílků ušlehaný sníh. Nalijeme do vymazané a dětskou krupičkou vysypané dortové formy o průměru 26 cm. Pečeme na 150 – 160° C, cca 50 min.

Náplň a zdobení:

K připravené lučině přidáme zakysanou smetanu, osladíme podle chuti a vmícháme do ztužovače Dr. Oetker – za studena, připraveného dle návodu na obalu, použijeme 2 balení.

Dort 2x rozkrojíme, piškot prokapeme rumem nebo jiným alkoholem a namažeme krémem. Celý povrch dortu namažeme krémem rovnoměrně ze všech stran.

Ozdobíme jahodami, ušlehanou šlehačkou se ztužovačem, cukrovými a čokoládovými srdíčky, perličkami, lístky máty apod.

Přidat komentář