Krémový dort s karamelkami

Krémový dort s karamelkami

Hodnocení receptu
Průměr: 4.3 ()
Více než hodinu Snadné Na 8 řezů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7286 kcal
Bílkoviny 140 g
Cukr 763 g
Tuky 424 g
Vláknina 21 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Krémový cheesecake zaboduje sám o sobě. Co teprve, když ho doplníte o karamelky a vláčnou karamelovou polevu!

Suroviny

sušenky 125 g
např. karamelové Lotus, nebo běžné máslové
máslo 50 g
změklé
krémový sýr 600 g
např. Lučina, Philadephia, ricotta
mouka pšeničná hladká 3 PL
vanilkový extrakt 2 ČL
vejce 2 ks
zakysaná smetana 1 bal
bílá čokoláda 300 g
rozpuštěná ve vodní lázni
karamelové bonbony 6 ks
tvrdé, nahrubo nadrcené (třeba v hmoždíři)
kondenzované mléko 1 bal
slazené (Salko), nebo karamelizované (Salko karamel) - v tom případě vynechte krok 1

1 Předehřejte troubu na 220 °C. Kondenzované mléko vlijte do zapékací nádoby a důkladně zakryjte alobalem. Formu vložte do pekáče s vodou a hodinu až hodinu a půl pečte tak, abyste získali karamel, konzistencí podobný medu.

2 Troubu ztlumte na 180 °C. Sušenky s máslem promixujte na soudržnou hmotu. Napěchujte ji do dortové formy o průměru 20 cm a 10 minut předpékejte. Korpus nechte vychladnout. Troubu stáhněte na 140 °C.

3 Sýr prošlehejte s moukou a vanilkou. Přidejte vejce, zakysanou smetanu, čokoládu a promíchejte. Nadrcené karamelky rozprostřete na předpečený korpus a opatrně je zalijte směsí. Pečte 40–50 minut, aby se náplň zpevnila. Cheesecake potřete karamelem, vychlaďte a podávejte.

NĚCO NAVÍC
Karamel na cheesecake se dá uvařit i přímo v plechovce – zavřené salko ponořte do hrnce s vodou a hodinu a půl vařte. Dnes už lze dokonce koupit salko karamel, díky čemuž odpadne karamelizace a příprava dortu se velmi zrychlý.

 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Z čeho připravit cheesecake?

Cheesecake můžeme vystopovat až do starověkého Řecka. Jak se změnila jeho podoba? Jaké suroviny můžete na cheesecake použít? Je lepší tvaroh nebo krémový sýr? Poradíme vám, jak se vypořádat s nástrahami jeho přípravy.   ...
  • Jak na to

5 chutných tipů, jak zpracovat přebytky bobulí

Vyzkoušejte některý ze snadných způsobů, jak využít maliny, ostružiny, rybíz, borůvky či moruše, i když už nejsou dost svěží a čerstvé na to, abyste je mohli jíst jen tak.  ...
  • Jak na to

Jak mrazit bobulovité ovoce

Rybíz, borůvky, maliny, ostružiny, angrešt… to jsou barvy a chutě léta. Zamrazte si je na chladnější dny, kdy vám v bublanině či knedlících připomenou prázdniny. ...
  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....
  • Tipy a triky

Čas malin přezrálých

Maliny jsou bezesporu symbolem léta. Pokud vám právě teď dozrávají na zahrádce, vrhněte se na zpracování úrody. Jenže… už vám došly nápady nevíte, co s nimi dál? Máme pro vás pár tipů. ...

Obchod Apetit