Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Noky se špenátem, houbami a gorgonzolou
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.5/5 Počet hodnocení: 17
Do 30 minut Velmi snadné Pro 3–4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2550 kcal
Bílkoviny 80 g
Sacharidy 202 g
Tuky 151 g
Vláknina 10 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Recept je sice stylově předvelikonočně bezmasý, ale kdo potřebuje trochu masa, může si navrch přidat dokřupava vypraženou slaninu nebo s houbami orestovat nakrájené kuřecí prso.

Suroviny

gnocchi bramborové 500 g
hotové
sůl
pepř
čerstvě mletý
houby 400 g
směs
česnek 2 stroužky
drcený
čerstvě strouhaný
gorgonzola dolce nebo jiný
nastrouhaný najemno

Postup

1

Noky uvařte ve vroucí osolené vodě podle návodu na obalu, sceďte a dejte stranou.

2

Mezitím rozehřejte ve velké pánvi máslo na mírném ohni, vsypte houby a opékejte za častého míchání 5 – 7 minut, aby změkly, zhruba v polovině přidejte česnek.

3

Zesilte oheň na střední, vlijte smetanu, okořeňte muškátovým oříškem, přiveďte k mírnému varu, vsypte špenát a minutu vařte, aby špenát zavadl.

4

Vsypte noky, sýr s modrou plísní a polovinu parmazánu a míchejte, aby se parmazán rozpustil. Podle chuti dosolte, opepřete, rozdělte do misek a podávejte posypané zbývajícím parmazánem.

NĚCO NAVÍC
Chcete-li omáčku ještě jemnější, můžete namísto sýra s modrou plísní použít krémový smetanový sýr.

Hotové bramborové noky (gnocchi) jsou skvělá volba, když nemáte moc času vařit. K dostání bývají i špenátové, rajčatové nebo parmazánové. K omáčce se špenátem, houbami a gorgonzolou jsou ale dobré i české bramborové šišky nebo opečené plátky obyčejného bramborového knedlíku. 

Některé sýry nemusí být vhodné pro vegetariány vzhledem k různému původu syřidel. Pro vegetariány je ze sýrů s modrou plísní vhodná například niva z Madety, ze sýrů parmazánového typu pak Gran Moravia.

Ve všech receptech (kromě zelených lívanců) z tohohle článku můžete množství zelených lístků upravit podle vlastního uvážení a stavu zásob v chladničce.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/4

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč