Kuchařky Apetit DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Noky se špenátem, houbami a gorgonzolou

Recept je sice stylově předvelikonočně bezmasý, ale kdo potřebuje trochu masa, může si navrch přidat dokřupava vypraženou slaninu nebo s houbami orestovat nakrájené kuřecí prso.

Vydání: 2019/4
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 3–4 osoby
Doba přípravy: Do 20 minut
PT5M
Vaření 0:05
Těstoviny Italská

Ingredience

    • 500 g hotových bramborových noků
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • 30 g másla
    • 400 g směsi hub (žampionů různých barev a velikostí včetně portobella, hlívy ústřičné apod.), nakrájených na silné plátky
    • 2 stroužky česneku, drcené
    • 250 ml smetany ke šlehání
    • 1/4 lžičky čerstvě strouhaného muškátového oříšku
    • 100 g baby špenátových lístků
    • 100 g gorgonzoly dolce nebo jiného jemného sýra s modrou plísní, rozdrobeného
    • 50 g parmazánu, nastrouhaného najemno

Příprava jídla

1 Noky uvařte ve vroucí osolené vodě podle návodu na obalu, sceďte a dejte stranou.

2 Mezitím rozehřejte ve velké pánvi máslo na mírném ohni, vsypte houby a opékejte za častého míchání 5–7 minut, aby změkly, zhruba v polovině přidejte česnek.

3 Zesilte oheň na střední, vlijte smetanu, okořeňte muškátovým oříškem, přiveďte k mírnému varu, vsypte špenát a minutu vařte, aby špenát zavadl. Vsypte noky, sýr s modrou plísní a polovinu parmazánu a míchejte, aby se parmazán rozpustil. Podle chuti dosolte, opepřete, rozdělte do misek a podávejte posypané zbývají- cím parmazánem.

NĚCO NAVÍC

  • Chcete-li omáčku ještě jemnější, můžete namísto sýra s modrou plísní použít krémový smetanový sýr.
  • Hotové bramborové noky (gnocchi) jsou skvělá volba, když nemáte moc času vařit. K dostání bývají i špenátové, rajčatové nebo parmazánové. K omáčce se špenátem, houbami a gorgonzolou jsou ale dobré i české bramborové šišky nebo opečené plátky obyčejného bramborového knedlíku. 
  • Některé sýry nemusí být vhodné pro vegetariány vzhledem k různému původu syřidel. Pro vegetariány je ze sýrů s modrou plísní vhodná například niva z Madety, ze sýrů parmazánového typu pak Gran Moravia.
  • Ve všech receptech (kromě zelených lívanců) z tohohle článku můžete množství zelených lístků upravit podle vlastního uvážení a stavu zásob v chladničce.
 
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Zelená polévka

Těstoviny s rukolovým pestem a dýní

Salát se zrním a s pečeným kuřecím stehnem

Smetanová čočka se špenátem

Lívance s uzeným lososem a krémovým sýrem

REKLAMA

Přidat komentář