Jídlo prosté, a zároveň rafinované. Zkusit ho můžete i v odlehčené verzi s vařenými novými bramborami a bez škvarečků.
Suroviny
Postup
Předehřejte troubu na 200 °C. Plech vyložte papírem na pečení. Brambory propíchejte na několika místech vidličkou, rozložte na plech a pečte 50–60 minut doměkka; nejméně jednou je otočte.
Mezitím promíchejte brynzu s kysanou smetanou, většinou pažitky a trochou pepře. Špek vyškvařte na škvarečky a stáhněte z ohně. Prošlehejte citronovou šťávu se špetkou soli a sirupem na zálivku.
Upečené brambory navrchu podélně nařízněte a užší konce zmáčkněte proti sobě, aby se otevřely. Na každou naneste trochu brynzy, posypte většinou škvarečků, cibulkou a pepřem. Salát zakapejte připravenou zálivkou, posypte zbylými škvarečky, promíchejte a podávejte k pečeným bramborám s brynzou.