
Orebice na skořicových hruškách a teplý salát z kořenové zeleniny a krup
Pernatá zvěř + zemité chutě = neodolatelné spojení
Ingredience
- 200 g ječných krup, namočených
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 50 ml řepkového oleje
- 2 hrušky (Williamsovy), rozpůlené, zbavené jádřinců a na 6 klínků
- 1 lžička mleté skořice
- 4 očištěné orebice (k dostání například na www.sumavska-zverina.cz)
- 1 velká mrkev, nakrájená nadrobno
- 1 řapík celeru, nakrájený nadrobno
- 1 malá cibule, nakrájená nadrobno
- 1 stroužek česneku se slupkou, rozmáčknutý naplocho nožem
- 2 plátky libové uzené slaniny, nasekané
- 1 bobkový list + 2 snítky tymiánu
- malý svazek hladkolisté petrželky, nakrájený nahrubo
- 1 citron, jemně strouhaná kůra a šťáva
Příprava jídla
1 Kroupy vařte ve vroucí osolené vodě asi 25–30 minut doměkka. Pak důkladně slijte.
2 Mezitím předehřejte troubu na 200°C. Ve velké pánvi rozehřejte trochu oleje a pár minut na něm opékejte hrušky, aby zkaramelizovaly. Pak je vyberte do pečicí nádoby a poprašte mletou skořicí.
3 Do uvolněné pánve přilijte trochu oleje a vložte orebice. Opečte je ze všech stran pěkně dozlatova a pak vyjměte.
4 Orebice položte na hrušky do pečicí nádoby, pokropte je troškou oleje, osolte, opepřete, přiklopte nebo zakryjte alobalem a dejte do trouby na 20 minut, nebo až šťáva vytékající po zapíchnutí špejle či ostrého nože do nejsilnější části masa bude čirá. Potom nechte odpočívat 6–7 minut.
5 Na salát jemně opékejte zeleninu, cibuli, česnek a slaninu s bobkovým listem a tymiánem na 2 lžičkách řepkového oleje, aby zelenina a slanina zezlátly. Pak přidejte okapané kroupy, petrželku, citronovou kůru i šťávu a zbývající olej, promíchejte. Pořádně osolte a opepřete.
6 Chcete-li, orebice rozpulte nebo z nich odřízněte jen prsa a stehýnka a podávejte je na teplém salátu spolu s hruškami.
NĚCO NAVÍC Orebice rudá pochází z jihozápadu Evropy. U nás se chová coby náhrada za koroptev, jíž se podobá. Z koroptve, kdysi nejhojnějšího lovného ptáka, udělaly ohrožený druh změny v zemědělství a struktuře krajiny. Obdobně lze upravit také 2 rozpůlená jarní kuřátka.
Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media
Přidat komentář