Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Orebice na skořicových hruškách a teplý salát z kořenové zeleniny a krup

Pernatá zvěř + zemité chutě = neodolatelné spojení

Vydání: 2020/11
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Do hodiny
PT20M
Pečení 0:20
Maso

Ingredience

    • 200 g ječných krup, namočených
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • 50 ml řepkového oleje
    • 2 hrušky (Williamsovy), rozpůlené, zbavené jádřinců a na 6 klínků
    • 1 lžička mleté skořice
    • 4 očištěné orebice (k dostání například na www.sumavska-zverina.cz)
    • 1 velká mrkev, nakrájená nadrobno
    • 1 řapík celeru, nakrájený nadrobno
    • 1 malá cibule, nakrájená nadrobno
    • 1 stroužek česneku se slupkou, rozmáčknutý naplocho nožem
    • 2 plátky libové uzené slaniny, nasekané
    • 1 bobkový list + 2 snítky tymiánu
    • malý svazek hladkolisté petrželky, nakrájený nahrubo
    • 1 citron, jemně strouhaná kůra a šťáva

Příprava jídla

1 Kroupy vařte ve vroucí osolené vodě asi 25–30 minut doměkka. Pak důkladně slijte.

2 Mezitím předehřejte troubu na 200°C. Ve velké pánvi rozehřejte trochu oleje a pár minut na něm opékejte hrušky, aby zkaramelizovaly. Pak je vyberte do pečicí nádoby a poprašte mletou skořicí.

3 Do uvolněné pánve přilijte trochu oleje a vložte orebice. Opečte je ze všech stran pěkně dozlatova a pak vyjměte.

4 Orebice položte na hrušky do pečicí nádoby, pokropte je troškou oleje, osolte, opepřete, přiklopte nebo zakryjte alobalem a dejte do trouby na 20 minut, nebo až šťáva vytékající po zapíchnutí špejle či ostrého nože do nejsilnější části masa bude čirá. Potom nechte odpočívat 6–7 minut.

5 Na salát jemně opékejte zeleninu, cibuli, česnek a slaninu s bobkovým listem a tymiánem na 2 lžičkách řepkového oleje, aby zelenina a slanina zezlátly. Pak přidejte okapané kroupy, petrželku, citronovou kůru i šťávu a zbývající olej, promíchejte. Pořádně osolte a opepřete.

Chcete-li, orebice rozpulte nebo z nich odřízněte jen prsa a stehýnka a podávejte je na teplém salátu spolu s hruškami.

NĚCO NAVÍC Orebice rudá pochází z jihozápadu Evropy. U nás se chová coby náhrada za koroptev, jíž se podobá. Z koroptve, kdysi nejhojnějšího lovného ptáka, udělaly ohrožený druh změny v zemědělství a struktuře krajiny. Obdobně lze upravit také 2 rozpůlená jarní kuřátka.

Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Jelení wellington s rybízovou omáčkou

Pytlácký koláč

Trhaný bažant ve vývaru se šalvějovo-křenovými knedlíčky

Králičí korma s rýží a heřmánkovými rozinkami

Zvěřinové klobásy zapečené v těstíčku

Přidat komentář