29 slaných hruškových pochoutek, které si zamilujete

Urodilo se vám na zahrádce spoustu hrušek a nevíte, co s nimi? Kromě klasického hruškového koláče a dalších sladkých pokrmů existuje i široký výběr slaných, v nichž hrušky také hrají hlavní roli. Které z nich jsou ty nejoblíbenější?
Lidé milují hrušky odjakživa
Jsou šťavnaté, sladké a zdravé. Víte, že na hruškách si naši předkové pochutnávali už v pravěku? Jejich původ najdeme hned na několika kontinentech.
- Své hrušky mají v Asii, severní Africe a také v Evropě. Jsou relativně velmi nenáročné na pěstování, nejlépe se jim však daří v mírném podnebném pásu.
- Jejich hlavní předností je, že obsahují spoustu minerálů a vitaminů, například draslík, vitamin C, vitamin K, folát (kyselina listová) a další vitamíny skupiny B, mangan a hořčík.
Proč jíst hrušky?
- V první řadě zlepšují trávení. Jsou zdrojem vlákniny, která je z velké části tvořena nerozpustnými polysacharidy. Díky tomu snáze procházejí střevem. Rovněž jsou účinným prostředkem proti zácpě.
- Potřebujete shodit pár kilogramů? Díky velkému podílu vlákniny a vody hrušky zmírňují hlad a také nejsou tak kalorické jako jiné druhy ovoce, například hrozné víno.
- Snižují škodlivý cholesterol v krvi.
- Obsahují antioxidanty.
- Navíc mají močopudný účinek a tím přispívají k čištění organismu.
- Taktéž snižují riziko vzniku mozkové mrtvice.
- Výrazný pozitivní vliv mají i na naše srdce, neboť obsahují spoustu draslíku.
- Ženy bezpochyby ocení i fakt, že vysoký obsahu vitaminu A povyšuje hrušky na zdroj krásy a téměř věčného mládí. Pravidelná konzumace hrušek zpomalí tvoření drobných vrásek, pigmentových skvrn i padání vlasů.
Syrové hrušky mohou nadýmat. Jakmile je ale tepelně upravíme, problém odpadá. Zároveň ale tepelnou úpravou přicházejí i o část vitamínu a minerálů.
Vykouzlete dokonalý slaný pokrm s hruškami
Hrušky nepatří jen do koláčů a buchet. Využít je můžete při přípravě i mnoha slaných pokrmů. Vyzkoušejte 30 osvědčených receptů, které si jistě zamilujete.
Další recepty nejen z hrušek, ale i z dalšího sezónního ovoce, které roste na našich zahrádkách, najdete v naší Apetit kuchařce Podzim.