0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

29 slaných hruškových pochoutek, které si zamilujete

29 slaných hruškových pochoutek, které si zamilujete
ZDROJ: Pixabay.com

Urodilo se vám na zahrádce spoustu hrušek a nevíte, co s nimi? Kromě klasického hruškového koláče a dalších sladkých pokrmů existuje i široký výběr slaných, v nichž hrušky také hrají hlavní roli. Které z nich jsou ty nejoblíbenější?

Lidé milují hrušky odjakživa

Jsou šťavnaté, sladké a zdravé. Víte, že na hruškách si naši předkové pochutnávali už v pravěku? Jejich původ najdeme hned na několika kontinentech.

  • Své hrušky mají v Asii, severní Africe a také v Evropě. Jsou relativně velmi nenáročné na pěstování, nejlépe se jim však daří v mírném podnebném pásu.
  • Jejich hlavní předností je, že obsahují spoustu minerálů a vitaminů, například draslík, vitamin C, vitamin K, folát (kyselina listová) a další vitamíny skupiny B, mangan a hořčík.

Proč jíst hrušky?

  • V první řadě zlepšují trávení. Jsou zdrojem vlákniny, která je z velké části tvořena nerozpustnými polysacharidy. Díky tomu snáze procházejí střevem. Rovněž jsou účinným prostředkem proti zácpě.
  • Potřebujete shodit pár kilogramů? Díky velkému podílu vlákniny a vody hrušky zmírňují hlad a také nejsou tak kalorické jako jiné druhy ovoce, například hrozné víno.
  • Snižují škodlivý cholesterol v krvi. 
  • Obsahují antioxidanty.
  • Navíc mají močopudný účinek a tím přispívají k čištění organismu.
  • Taktéž snižují riziko vzniku mozkové mrtvice.
  • Výrazný pozitivní vliv mají i na naše srdce, neboť obsahují spoustu draslíku.
  • Ženy bezpochyby ocení i fakt, že vysoký obsahu vitaminu A povyšuje hrušky na zdroj krásy a téměř věčného mládí. Pravidelná konzumace hrušek zpomalí tvoření drobných vrásek, pigmentových skvrn i padání vlasů.

Syrové hrušky mohou nadýmat. Jakmile je ale tepelně upravíme, problém odpadá. Zároveň ale tepelnou úpravou přicházejí i o část vitamínu a minerálů.

Vykouzlete dokonalý slaný pokrm s hruškami

Hrušky nepatří jen do koláčů a buchet. Využít je můžete při přípravě i mnoha slaných pokrmů. Vyzkoušejte 30 osvědčených receptů, které si jistě zamilujete.

Další recepty nejen z hrušek, ale i z dalšího sezónního ovoce, které roste na našich zahrádkách, najdete v naší Apetit kuchařce Podzim.

Salát s hruškami a nivou
Do 20 minut
Rating
5 / 5. Počet hodnocení: 5
Velmi snadné
Rigatoni s hruškou a gorgonzolou
Do 30 minut
Rating
5 / 5. Počet hodnocení: 5
Velmi snadné
Vepřové na hruškách
Do 30 minut
Rating
5 / 5. Počet hodnocení: 5
Hruškové čatní
Více než hodinu
Rating
5 / 5. Počet hodnocení: 5
Snadné
Sendvič se sýrem a hruškami
Do 20 minut
Rating
5 / 5. Počet hodnocení: 5
Velmi snadné
Pikantní zázvorové hrušky
Do 30 minut
Rating
5 / 5. Počet hodnocení: 5
Snadné
Hrušky s rokfórem
Do 20 minut
Rating
5 / 5. Počet hodnocení: 5
Velmi snadné
Chlebíčky v severském stylu
Do 20 minut
Rating
5 / 5. Počet hodnocení: 5
Velmi snadné
Bramborový salát s hruškami
Do 30 minut
Rating
5 / 5. Počet hodnocení: 5
Velmi snadné
Plněná chlebová placka
Do 30 minut
Rating
5 / 5. Počet hodnocení: 5
Snadné
Vepřové kotlety s hruškami
Více než hodinu
Rating
5 / 5. Počet hodnocení: 5
Velmi snadné
Bulgogi
Do 20 minut
Rating
5 / 5. Počet hodnocení: 5
Velmi snadné

Obchod Apetit