Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Ořechovník
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.9/5 Počet hodnocení: 10
Více než hodinu Velmi snadné Na 4 malé nebo 2 klasické záviny

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 8248 kcal
Bílkoviny 166 g
Sacharidy 823 g
Tuky 476 g
Vláknina 36 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kynutých závinů není nikdy dost a tenhle je navíc díky bohatému potírání před pečením dozlatova vypečený. Zkrátka ořechový závin, jak má být! Chybí k němu jen hořká káva a pohled na zasněžené Tatry. Ořechovník si zamilujete na první ochutnání.

Související recepty

Suroviny

mléko 250 ml
vlažné
droždí čerstvé 42 g
1 kostka
vejce 1 ks
na potření
sádlo 200 g
rozpuštěné a zchladlé
najemno nastrouhaná z 1/2 citronu
Na náplň
mléko 250 ml
mleté
vanilkový extrakt ½ ČL
Na dokončení
nasucho opražené, na posypání
na posypání

Postup

1

Do poloviny mléka rozdrobte droždí, promíchejte s 1 lžičkou cukru a nechte vzejít kvásek.

2

Mouku prosejte do mísy, přidejte zbylý cukr, žloutky, rozehřáté sádlo a citronovou kůru.

3

Vlijte vzešlý kvásek a nejlépe v robotu s hákem vypracujte těsto, které se nelepí ke stěnám mísy.

4

Mísu přikryjte utěrkou a těsto nechte na teplém místě kynout, až zdvojnásobí objem.

5

Na náplň nechte v kastrůlku zahřát mléko s cukrem a krátce povařte. Přidejte ořechy, vanilku, promíchejte a sundejte z plotýnky.

6

Vykynuté těsto rozdělte na 2 nebo 4 stejné díly (doporučujeme je zvážit) a ty rozválejte na obdélník.

7

Každý potřete polovinou nebo čtvrtinou náplně, těsto srolujte a rolády klaďte vedle sebe na plech vyložený papírem na pečení a udržujte mezi nimi rozestupy, během kynutí nabudou.

8

Rolády potřete rozšlehaným vejcem a nechte je na plechu kynout půl hodiny. Během této doby je potřete vejcem ještě třikrát.

9

Troubu předehřejte na 160 °C, vložte plech se záviny a pečte je asi 30–35 minut, až krásně zezlátnou. Posypte ořechy a moučkovým cukrem.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/3

Apetit magazín