Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Ořechovník
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5/5 Počet hodnocení: 6
Více než hodinu Velmi snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 8248 kcal
Bílkoviny 166 g
Sacharidy 823 g
Tuky 476 g
Vláknina 36 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kynutých závinů není nikdy dost a tenhle je navíc díky bohatému potírání před pečením dozlatova vypečený. Tenhle si zaručeně zamilujete na první ochutnání. Ořechů je v ořechovníku opravdu požehnaně, stejně jako cukru. Chybí k němu jen hořká káva a pohled na zasněžené Tatry.

Suroviny

mléko 250 ml
vlažné
droždí čerstvé 42 g
1 kostka
vejce 1 ks
na potření
sádlo 200 g
rozpuštěné a zchladlé
najemno nastrouhaná z 1/2 citronu
Na náplň
mléko 250 ml
mleté
vanilkový extrakt ½ ČL
Na dokončení
nasucho opražené, na posypání
na posypání

Postup

1

Do poloviny mléka rozdrobte droždí, promíchejte s 1 lžičkou cukru a nechte vzejít kvásek.

2

Mouku prosejte do mísy, přidejte zbylý cukr, žloutky, rozehřáté sádlo a citronovou kůru. Vlijte vzešlý kvásek a nejlépe v robotu s hákem vypracujte těsto, které se nelepí ke stěnám mísy. Mísu přikryjte utěrkou a těsto nechte na teplém místě kynout, až zdvojnásobí objem.

3

Na náplň nechte v kastrůlku zahřát mléko s cukrem a krátce povařte. Přidejte ořechy, vanilku, promíchejte a sundejte z plotýnky.

4

Vykynuté těsto rozdělte na 2 nebo 4 stejné díly (doporučujeme je zvážit) a ty rozválejte na obdélník. Každý potřete čtvrtinou náplně, těsto srolujte a rolády klaďte vedle sebe na plech vyložený papírem na pečení a udržujte mezi nimi rozestupy, během kynutí nabudou. Rolády potřete rozšlehaným vejcem a nechte je na plechu kynout půl hodiny. Během této doby je potřete vejcem ještě třikrát.

5

Troubu předehřejte na 160°C, vložte plech se záviny a pečte je asi 30–35 minut, až krásně zezlátnou. Posypte ořechy a moučkovým cukrem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/3

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč