Kynutých závinů není nikdy dost a tenhle je navíc díky bohatému potírání před pečením dozlatova vypečený. Zkrátka ořechový závin, jak má být! Chybí k němu jen hořká káva a pohled na zasněžené Tatry. Ořechovník si zamilujete na první ochutnání.
Suroviny
Postup
Do poloviny mléka rozdrobte droždí, promíchejte s 1 lžičkou cukru a nechte vzejít kvásek.
Mouku prosejte do mísy, přidejte zbylý cukr, žloutky, rozehřáté sádlo a citronovou kůru.
Vlijte vzešlý kvásek a nejlépe v robotu s hákem vypracujte těsto, které se nelepí ke stěnám mísy.
Mísu přikryjte utěrkou a těsto nechte na teplém místě kynout, až zdvojnásobí objem.
Na náplň nechte v kastrůlku zahřát mléko s cukrem a krátce povařte. Přidejte ořechy, vanilku, promíchejte a sundejte z plotýnky.
Vykynuté těsto rozdělte na 2 nebo 4 stejné díly (doporučujeme je zvážit) a ty rozválejte na obdélník.
Každý potřete polovinou nebo čtvrtinou náplně, těsto srolujte a rolády klaďte vedle sebe na plech vyložený papírem na pečení a udržujte mezi nimi rozestupy, během kynutí nabudou.
Rolády potřete rozšlehaným vejcem a nechte je na plechu kynout půl hodiny. Během této doby je potřete vejcem ještě třikrát.
Troubu předehřejte na 160 °C, vložte plech se záviny a pečte je asi 30–35 minut, až krásně zezlátnou. Posypte ořechy a moučkovým cukrem.