Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Trdelníky na způsob skalických

Trdelníky na způsob skalických
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Trdelníky na způsob skalických

3.8/5 Počet hodnocení: 25
Více než hodinu Snadné Na 4–6 ks

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5200 kcal
Bílkoviny 153 g
Sacharidy 538 g
Tuky 269 g
Vláknina 22 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

O tom, že staročeský trdelník neexistuje, jste se už asi dočetli mnohokrát. Advent vám ale provoníme připomínkou opravdových trdelníků. V receptu se inspirujeme skalickými, které se pečou na Slovensku a mají Chráněné zeměpisné označení EU. V našem receptu se snoubí mnoho předpisů na skalický trdelník, které jsme našli v kuchařkách i na internetu. Vyladili jsme ho podle svého a za pravý ho nevydáváme.

Suroviny

mléko 200 ml
vlažné
droždí čerstvé 10 g
rovné
sůl 2 špetky
vejce 1 ks
na potření
nakrájené, nebo 40 g másla a 30 g voňavého sádla + na potření válců
cukr
kostkový – roztlučený na malé kousky

Postup

1

Mouku prosejte do mísy (lze dělat i v robotu). Do důlku v mouce nalijte 100 ml mléka, rozdrobte droždí, přidejte 1 lžičku cukru, poprašte moukou a nechte vzejít kvásek (10 minut). Ten promíchejte s moukou, přidejte zbývající cukr, sůl, žloutky a tuk a vypracujte hladké a tuhé těsto (podle potřeby přilijte další mléko), asi jako na vánočku. Hněťte, až se na těstě začnou tvořit bubliny a odděluje se od stěn mísy. Pak ho nechte kynout na teplém místě 2,5–3 hodiny, mezitím ho 3x propracujte. Pak ho rozdělte na 4–6 stejných bochánků, zakryjte utěrkou a nechte opět kynout, asi půl hodiny.

2

Troubu předehřejte na 180°C. Z těsta vytvarujte dlouhé hady široké 2,5 cm, zploštěte je a natěsno je namotejte na válce (viz Něco navíc) štědře potřené tukem – konec, od něhož začínáte, založte pod smyčky z těsta. Případně ještě zploštěte. Nechte krátce kynout na válcích. Pak trdelníky potřete prošlehaným vejcem a obalte v nasekaných ořeších a směsi kostkového a vanilkového cukru. Pečte asi 20–25 minut. Pravidelně obracejte. Hotové trdelníky opatrně stáhněte z válců.

NĚCO NAVÍC
Máte-li 2 válce, pečte postupně. Horké válce nechte vždy zchladnout.

NA ČEM PÉCT A ČÍM SYPAT
Těsto lze péct v troubě na prázdných plechovkách obalených alobalem, na zavařovacích sklenicích i jako placku na plechu. Ideální ale jsou válcové formy se stojánkem, které můžete otáčet. Na skalický trdelník patří i mandle, ovoněný může být i muškátovým oříškem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/12

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč