Litujeme, k návštěvě tohoto webu musíte povolit JavaScript.

Trdelníky na způsob skalických

Trdelníky na způsob skalických
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Trdelníky na způsob skalických

Hodnocení receptu
Průměr: 3 (2)
Více než hodinu Snadné Na 4–6 ks

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5200 kcal
Bílkoviny 153 g
Sacharidy 538 g
Tuky 269 g
Vláknina 22 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

O tom, že staročeský trdelník neexistuje, jste se už asi dočetli mnohokrát. Advent vám ale provoníme připomínkou opravdových trdelníků. V receptu se inspirujeme skalickými, které se pečou na Slovensku a mají Chráněné zeměpisné označení EU. V našem receptu se snoubí mnoho předpisů na skalický trdelník, které jsme našli v kuchařkách i na internetu. Vyladili jsme ho podle svého a za pravý ho nevydáváme.

Suroviny

mouka pšeničná polohrubá 500 g
výběrová
mléko 200 ml
vlažné
droždí čerstvé 10 g
krupicový cukr 2 PL
rovné
sůl 2 špetky
žloutek 4 ks
vejce 1 ks
na potření
máslo 75 g
nakrájené, nebo 40 g másla a 30 g voňavého sádla + na potření válců
vlašské ořechy 100 g
cukr
kostkový – roztlučený na malé kousky
vanilkový cukr 1 bal

Postup

1

Mouku prosejte do mísy (lze dělat i v robotu). Do důlku v mouce nalijte 100 ml mléka, rozdrobte droždí, přidejte 1 lžičku cukru, poprašte moukou a nechte vzejít kvásek (10 minut). Ten promíchejte s moukou, přidejte zbývající cukr, sůl, žloutky a tuk a vypracujte hladké a tuhé těsto (podle potřeby přilijte další mléko), asi jako na vánočku. Hněťte, až se na těstě začnou tvořit bubliny a odděluje se od stěn mísy. Pak ho nechte kynout na teplém místě 2,5–3 hodiny, mezitím ho 3x propracujte. Pak ho rozdělte na 4–6 stejných bochánků, zakryjte utěrkou a nechte opět kynout, asi půl hodiny.

2

Troubu předehřejte na 180°C. Z těsta vytvarujte dlouhé hady široké 2,5 cm, zploštěte je a natěsno je namotejte na válce (viz Něco navíc) štědře potřené tukem – konec, od něhož začínáte, založte pod smyčky z těsta. Případně ještě zploštěte. Nechte krátce kynout na válcích. Pak trdelníky potřete prošlehaným vejcem a obalte v nasekaných ořeších a směsi kostkového a vanilkového cukru. Pečte asi 20–25 minut. Pravidelně obracejte. Hotové trdelníky opatrně stáhněte z válců.

NĚCO NAVÍC
Máte-li 2 válce, pečte postupně. Horké válce nechte vždy zchladnout.

NA ČEM PÉCT A ČÍM SYPAT
Těsto lze péct v troubě na prázdných plechovkách obalených alobalem, na zavařovacích sklenicích i jako placku na plechu. Ideální ale jsou válcové formy se stojánkem, které můžete otáčet. Na skalický trdelník patří i mandle, ovoněný může být i muškátovým oříškem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/12

Apetit magazín

Klíčení a microgreens: Doplňte vitamíny přirozeně i v zimě!
  • Jak na to

Klíčení a microgreens: Doplňte vitamíny přirozeně i v zimě!

Zimní období je na lokální zeleninu poněkud skoupé. Obzvlášť na tu šťavnatou. Řešení však existuje! Jídelníček si můžete zpestřit vlastnoručne vypěstovanou zeleninou. Nepotřebujete k tomu skleník ani žádnou zdatnost zahrádkáře. Řeč je...
Jak na výrobu perníkové chaloupky krok za krokem
  • Tipy a triky

Jak na výrobu perníkové chaloupky krok za krokem

Vyrobte si letos vlastní perníkovou chaloupku! Máme pro vás skvělý recept na perníkové těsto a postup, jak chaloupku slepit a ozdobit. Tato chaloupka potěší děti a vnese do vašeho domu kouzelnou vánoční atmosféru. A na závěr si na ní...
Cookies - křupavé koláčky na svačinu i na cesty

Cookies - křupavé koláčky na svačinu i na cesty

V Anglii a Austrálii jim říkají „biscuits“, ve Španělsku „galletas“, v Americe „cookies“. Němci je nazývají „keks“ a pro nás to jsou sušenky. Malé sladké křupavé koláčky, které si můžeme udělat na mnoho způsobů. Proč si je...
Není kebab jako döner kebab: Kde se vzal a jak si ho připravit doma?
  • Novinky a zajímavosti

Není kebab jako döner kebab: Kde se vzal a jak si ho připravit doma?

Döner kebab je pokrm původem z Turecka, který si zamiloval téměř celý svět. I u nás se těší velké popularitě, a to nejen v čase oběda či večeře. Je také oblíbenou noční svačinou po cestě z večírku. Víte, jak se k nám kebab dostal a kde si...

Obchod Apetit