Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.3/5 Počet hodnocení: 41
Více než hodinu Snadné 32 rohlíčků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4773 kcal
Bílkoviny 132 g
Sacharidy 411 g
Tuky 274 g
Vláknina 50 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Rohlíčky prosluly už v době, kdy se Bratislavě říkalo Prešpurk, tedy za Rakouska-Uherska. Udržely se i v Maďarsku, kde se na Vánoce pečou podobné záviny.

Suroviny

Na nádivku
mléko 200 ml
s vanilkou
mleté
strouhanka 20 g
vejce 1 ks
žloutek a bílek zvlášť
mletá, na dochucení
na dochucení
Na těsto
droždí čerstvé 1 kostka
máslo 125 g
vejce 2 ks
na potření
lze nahradit polohrubou
sůl 1 špetka
rum 2 PL
na poprášení

Postup

1

V kastrůlku na vodní lázni rozpusťte v mléce cukr. Přidejte žloutek a za stálého míchání přiveďte k varu. Přisypte ořechy se strouhankou a krátce povařte do zhoustnutí. Ochuťte skořicí a rumem. Do vychladlé nádivky lehce zamíchejte ušlehaný bílek a vytvarujte z ní šišku.

2

Připravte těsto: máslo utřete se žloutky a s cukrem, přidejte rozdrobené droždí, mouku prosátou se solí a rum. Těsto vypracujte, vytvarujte dvě delší šišky a uložte na 2 hodiny do chladu.

3

Každou šišku nakrájejte na 16 plátků, rozválejte oválky, naplňte nádivkou a stočte, případně vytvarujte rohlíky. Až třikrát je potřete rozšlehaným vejcem a pečte při 180 °C dozlatova. Podávejte pocukrované.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2007/10

Komentáře

18.01.2018 13:33

Paní Simono, já myslím, že je to asi bez mléka dobře. Není to vůbec klasické kynuté těsto - za 2 hodiny v chladnu asi nezkyne. Co z toho pak bude nemám potuchy, možná pak rychle vyskočí v troubě, ale jistá si nejsem. Na netu najdete spoustu jiných receptů na Bratislavské rohlíčky, ale už jsou z klasického kynutého.

18.01.2018 18:41

Vím, že to není klasické kynuté těsto :-) , ale i tak: alespoň malé množství mléka je tam potřeba. Vyzkoušela jsem to. Droždí jsem dala obvyklé množství, tedy podstatně méně, než je uvedeno v receptu. Chuťově jsou celkem dobré.

19.01.2018 10:26

Moc děkujeme za zprávu :-)! Jsme rádi, že se rohlíčky nakonec podařily, byť s menšími úpravami. Ovšem těsto opravdu prověříme.

Mějte se moc krásně, redakce Apetitu

26.01.2018 15:01

Dobrý den, paní Langášová,
dnes kolegyně rohlíčky testovala a těsto (v uvedeném znění) fungovalo na výbornou :-). Rozhodně to není tradiční kynuté, ale pracovalo se s ním dobře a výsledek byl skvělý. Je ovšem fakt, že je potřeba ho důkladně propracovat. Určitě se ale nemusíte bát ho použít. Záleží ovšem opravdu na vás, rozhodně můžete zůstat u svého, vyzkoušeného, těsta.
Mějte se moc krásně, redakce Apetitu

17.01.2018 18:12

Mohli byste mi prosím odpovědět na ty dotazy ze dne 13.1.2018 ? Děkiji

13.01.2018 13:46

Mám 2 dotazyf k Bratislavským rohlíčkům:
1.těsto je opravdu bez mléka? Vždyť se to těsto nedá dát vůbec dohromady.
2. toho droždí má být pravdu celá kostka? Vždyť se obvykle používá jedna kostka na 1 kilo mouky!

18.01.2018 14:25

Dobrý den, paní Langášová,
omlouváme se za pozdní odpověď, nezapomněli jsme na vás, jen jsme se snažili tenhle oříšek "rozlousknout" :-(. Bohužel recept je 10 let starý a jeho autorka už v redakci nepracuje, takže je to komplikovanější než v jiných případech :-(. Její recepty jsou obvykle sázka na jistotu, ale samozřejmě nelze vyloučit, že mohlo dojít k nedopatření. To nejde vyloučit nikdy. Podle vysokého hodnocení (a oblíbenosti) by se ovšem také dalo soudit, že recept je plně funkční. Nejedná se o klasické kynuté těsto, takže je jeho neobvyklé složení možná opravdu správné. Budeme ho ovšem muset znovu vyzkoušet, abychom ověřili jeho funkčnost. Samozřejmě, pokud jste ho mezitím vyzkoušela, budeme za vaše postřehy moc rádi.

S pozdravem, redakce Apetitu

Apetit magazín

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně
  • Tipy a triky

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně

Také vám voňavé uzené maso s hedvábnou bramborovou kaší připomíná dětství? Chuťovou slast však zažijete i v dalších variacích. Vývar z uzeného masa můžete použít pro zvýraznění chuti polévek. Kousky nakrájeného uzeného můžete péct ve šťávě...