0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.3 / 5. Počet hodnocení: 39
Více než hodinu Snadné 32 rohlíčků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4773 kcal
Bílkoviny 132 g
Sacharidy 411 g
Tuky 274 g
Vláknina 50 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Rohlíčky prosluly už v době, kdy se Bratislavě říkalo Prešpurk, tedy za Rakouska-Uherska. Udržely se i v Maďarsku, kde se na Vánoce pečou podobné záviny.

Suroviny

Na nádivku
mléko 200 ml
moučkový cukr 100 g
s vanilkou
vlašské ořechy 150 g
mleté
strouhanka 20 g
vejce 1 ks
žloutek a bílek zvlášť
skořice
mletá, na dochucení
rum
na dochucení
Na těsto
droždí čerstvé 1 kostka
máslo 125 g
žloutek 1 ks
vejce 2 ks
na potření
mouka pšeničná hladká 330 g
lze nahradit polohrubou
sůl 1 špetka
krupicový cukr 50 g
rum 2 PL
moučkový cukr
na poprášení

V kastrůlku na vodní lázni rozpusťte v mléce cukr. Přidejte žloutek a za stálého míchání přiveďte k varu. Přisypte ořechy se strouhankou a krátce povařte do zhoustnutí. Ochuťte skořicí a rumem. Do vychladlé nádivky lehce zamíchejte ušlehaný bílek a vytvarujte z ní šišku.

Připravte těsto: máslo utřete se žloutky a s cukrem, přidejte rozdrobené droždí, mouku prosátou se solí a rum. Těsto vypracujte, vytvarujte dvě delší šišky a uložte na 2 hodiny do chladu. Každou šišku nakrájejte na 16 plátků, rozválejte oválky, naplňte nádivkou a stočte, případně vytvarujte rohlíky. Až třikrát je potřete rozšlehaným vejcem a pečte při 180 °C dozlatova. Podávejte pocukrované.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2007/10

Komentáře

Simona Langášová

Mám 2 dotazyf k Bratislavským rohlíčkům:
1.těsto je opravdu bez mléka? Vždyť se to těsto nedá dát vůbec dohromady.
2. toho droždí má být pravdu celá kostka? Vždyť se obvykle používá jedna kostka na 1 kilo mouky!

Martina Kojzarová

Dobrý den, paní Langášová,
omlouváme se za pozdní odpověď, nezapomněli jsme na vás, jen jsme se snažili tenhle oříšek "rozlousknout" :-(. Bohužel recept je 10 let starý a jeho autorka už v redakci nepracuje, takže je to komplikovanější než v jiných případech :-(. Její recepty jsou obvykle sázka na jistotu, ale samozřejmě nelze vyloučit, že mohlo dojít k nedopatření. To nejde vyloučit nikdy. Podle vysokého hodnocení (a oblíbenosti) by se ovšem také dalo soudit, že recept je plně funkční. Nejedná se o klasické kynuté těsto, takže je jeho neobvyklé složení možná opravdu správné. Budeme ho ovšem muset znovu vyzkoušet, abychom ověřili jeho funkčnost. Samozřejmě, pokud jste ho mezitím vyzkoušela, budeme za vaše postřehy moc rádi.

S pozdravem, redakce Apetitu

Věra Kacerovská

Paní Simono, já myslím, že je to asi bez mléka dobře. Není to vůbec klasické kynuté těsto - za 2 hodiny v chladnu asi nezkyne. Co z toho pak bude nemám potuchy, možná pak rychle vyskočí v troubě, ale jistá si nejsem. Na netu najdete spoustu jiných receptů na Bratislavské rohlíčky, ale už jsou z klasického kynutého.

Simona Langášová

Vím, že to není klasické kynuté těsto :-) , ale i tak: alespoň malé množství mléka je tam potřeba. Vyzkoušela jsem to. Droždí jsem dala obvyklé množství, tedy podstatně méně, než je uvedeno v receptu. Chuťově jsou celkem dobré.

Martina Kojzarová

Moc děkujeme za zprávu :-)! Jsme rádi, že se rohlíčky nakonec podařily, byť s menšími úpravami. Ovšem těsto opravdu prověříme.

Mějte se moc krásně, redakce Apetitu

Martina Kojzarová

Dobrý den, paní Langášová,
dnes kolegyně rohlíčky testovala a těsto (v uvedeném znění) fungovalo na výbornou :-). Rozhodně to není tradiční kynuté, ale pracovalo se s ním dobře a výsledek byl skvělý. Je ovšem fakt, že je potřeba ho důkladně propracovat. Určitě se ale nemusíte bát ho použít. Záleží ovšem opravdu na vás, rozhodně můžete zůstat u svého, vyzkoušeného, těsta.
Mějte se moc krásně, redakce Apetitu

Apetit magazín

Poke bowl: Zdravá a efektní miska barev a chutí
  • Zajímavosti

Poke bowl: Zdravá a efektní miska barev a chutí

Už jste ochutnali pestrobarevnou misku plnou vitaminů, minerálů a dokonalé chuti? Pokud se s poke bowl osobně dosud neznáte, určitě byste to měli napravit. Prozradíme, odkud se k nám tento hit dostal a jak si poke bowl připravit doma. ...
Vlažná voda s citronem po ránu? Známe pro i proti
  • Zdraví a výživa

Vlažná voda s citronem po ránu? Známe pro i proti

Už jste o tomto trendu, který razí řada českých i zahraničních celebrit slyšeli? Pravidelné pití vlažné vody s citronem po ránu má podle mnohých blahodárné účinky na lidský organismus. Přináší tato rutina opravdu nějaké benefity? ...
Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!
  • Tipy a triky

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!

Dobrá večeře nemusí být jen ta teplá, lze ji připravit i bez hodin strávených u plotny. Přinášíme vám tipy na studené večeře, na kterých si nejen pochutnáte, ale ušetříte navíc čas i peníze! ...
Nejlepší rajčatové saláty
  • Suroviny

Nejlepší rajčatové saláty

Šťavnatá, na sluníčku dokonale vyzrálá rajčata představují esenci léta. Vynikají jedinečnou sladkostí a svou barvou rozzáří každý salát. Staňte se mistry rajčatových salátů, připravte si s námi takové, po kterých se zapráší! ...
AD
Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!
  • Tipy a triky

Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!

Interiérový design zažívá velký boom. Jeho nedílnou součástí jsou domácí spotřebiče. Díky konceptu Bespoke si je nyní můžete přizpůsobit na míru. Nejen o něm, ale i o nových trendech v designu spotřebičů si s product managerem ze...

Obchod Apetit