Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Uživatelský
recept
Soutěž
o dort na obálku

Ovocný dort s kokosovým karamelem a vanilkou k 15. narozeninám Apetit

Popis receptu: 

Chuť čerstvého ovoce skvěle doladí chuť vanilky a kokosového karamelu, kterým je ochucený sametovový krém z tvarohu a mascarpone. Sladkou tečkou jsou kuličky z mandlého másla a bílé čokolády obalené v kokosu. Pro odlehčení je část cukru v korpusu nahrazen březovým cukrem. Díky svému vzhledu bude ozdobou každé oslavy. Testováno na dětech :) !

Autor: Lenka Sedláková
Hodnocení:
28 (hlasů)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: 10-15 porcí
Doba přípravy: Více než hodinu

Ingredience

    Korpus:

    • 8 vajec
    • 300g moučkového cukru
    • 100g březového cukru (xylitolu) – možno samozřejmě vynechat
    • 400g hladké mouky, kterou prosejeme přes síto
    • 2 vanilkové lusky
    • 16 PL vlažné vody
    • 2 kypřící prášky
    • 2 dortové formy – velká o průměru 26 cm a malá o průměru přibližně 14 cm

    Krém:

    • 1000g mascarpone
    • 750g tučného tvarohu
    • 3vanilkové lusky

    Kokosový karamel:

    • 300g kokosového cukru
    • 2 plechovky kokosového mléka – budeme potřebovat tuhou část

    Kuličky:

    • 75g bílé čokolády
    • ¾ hrnku blanšírovaných mandlí a výkonný mixér (lze nahradit mandlovým máslem, který obsahuje pouze mandle)
    • kokos na obalení kuliček

    Zdobení:

    • 2 vaflové kornouty
    • čerstvé ovoce (jahody, maliny, borůvky, ostružiny a granátové jablko)
    • máta na dozdobení

Příprava jídla

Příprava korpusu je jednoduchá, doporučuji upéct večer před samotným chystáním dortu, bude se s ním pak lépe pracovat.
Zapneme troubu na 170 stupňů. Vajíčka ušleháme do pěny, přisypeme cukr a opět vyšleháme. Po lžících zašleháme vodu, vanilku a nakonec mouku s práškem do pečiva. Vzniklé těsto nalijeme do obou forem a dáme péct na 40 – 50 minut. Kontrolujeme špejlí!

Kuličky:
Pokud máme výkonný mixér, umixujeme mandle v pastu (jinak použijeme mandlové máslo), bílou čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a nakonec smícháme dohromady. Necháme ztuhnout v lednici a ze ztuhlé hmoty tvarujeme kuličky, které obalíme v kokosu a vrátíme do lednice.

Na přípravu krému vyšleháme tvaroh, mascarpone a vanilku. Na mírném plamenu necháme rozpustit tuhou část kokosového mléka a přisypeme kokosový cukr. Na mírném plamenu mícháme tak dlouho, dokud nám nevznikne ne příliš hustý karamel, což je minimálně 20 minut. Karamel necháme vychladnout na pokojovou teplotu (za občasného zamíchání) a všleháme do krému.

Velký korpus prořízneme na 3 části a promažeme krémem. Malý korpus, který nám bude sloužit jako opěra pro kornouty prořízneme na dvě části. Odřízneme zadní část a šikmo boky. Také promažeme krémem. Malý korpus položíme do středu zadní části na velký korpus. Krém použijeme i na boky a dort necháme krátce odpočinout v lednici. Díky mascarpone jsem potřebovala žádný ztužovač. (pokud se však krém zdá nedostatečně hustý, lze použít například ztužovač za studen od Dr. Oetkera, se kterým mám skvělou zkušenost).

Celý dort nakonec zdobíme jahodami, malinami, granátovým jablkem, ostružinami a borůvkami, který pro efekt „vypadávají“ z kornoutů. Přidáme kuličky z mandlí a bílé čokolády a doladíme lístky máty.   

Komentáře

Obrazek uzivatele
V receptu se vyskytla chyba - tvarohu je 1x tolik, vaničky totiž byly tři 500g (ne 250g jako obvykle)!!

Přidat komentář