Ovocný dort s kokosovým karamelem a vanilkou k 15. narozeninám Apetit

Ovocný dort s kokosovým karamelem a vanilkou k 15. narozeninám Apetit

Hodnocení receptu
Průměr: 4.7 (31)
Více než hodinu Snadné

Suroviny

Korpus:

  • 8 vajec
  • 300g moučkového cukru
  • 100g březového cukru (xylitolu) – možno samozřejmě vynechat
  • 400g hladké mouky, kterou prosejeme přes síto
  • 2 vanilkové lusky
  • 16 PL vlažné vody
  • 2 kypřící prášky
  • 2 dortové formy – velká o průměru 26 cm a malá o průměru přibližně 14 cm

Krém:

  • 1000g mascarpone
  • 750g tučného tvarohu
  • 3vanilkové lusky

Kokosový karamel:

  • 300g kokosového cukru
  • 2 plechovky kokosového mléka – budeme potřebovat tuhou část

Kuličky:

  • 75g bílé čokolády
  • ¾ hrnku blanšírovaných mandlí a výkonný mixér (lze nahradit mandlovým máslem, který obsahuje pouze mandle)
  • kokos na obalení kuliček

Zdobení:

  • 2 vaflové kornouty
  • čerstvé ovoce (jahody, maliny, borůvky, ostružiny a granátové jablko)
  • máta na dozdobení

Příprava korpusu je jednoduchá, doporučuji upéct večer před samotným chystáním dortu, bude se s ním pak lépe pracovat.
Zapneme troubu na 170 stupňů. Vajíčka ušleháme do pěny, přisypeme cukr a opět vyšleháme. Po lžících zašleháme vodu, vanilku a nakonec mouku s práškem do pečiva. Vzniklé těsto nalijeme do obou forem a dáme péct na 40 – 50 minut. Kontrolujeme špejlí!

Kuličky:
Pokud máme výkonný mixér, umixujeme mandle v pastu (jinak použijeme mandlové máslo), bílou čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a nakonec smícháme dohromady. Necháme ztuhnout v lednici a ze ztuhlé hmoty tvarujeme kuličky, které obalíme v kokosu a vrátíme do lednice.

Na přípravu krému vyšleháme tvaroh, mascarpone a vanilku. Na mírném plamenu necháme rozpustit tuhou část kokosového mléka a přisypeme kokosový cukr. Na mírném plamenu mícháme tak dlouho, dokud nám nevznikne ne příliš hustý karamel, což je minimálně 20 minut. Karamel necháme vychladnout na pokojovou teplotu (za občasného zamíchání) a všleháme do krému.

Velký korpus prořízneme na 3 části a promažeme krémem. Malý korpus, který nám bude sloužit jako opěra pro kornouty prořízneme na dvě části. Odřízneme zadní část a šikmo boky. Také promažeme krémem. Malý korpus položíme do středu zadní části na velký korpus. Krém použijeme i na boky a dort necháme krátce odpočinout v lednici. Díky mascarpone jsem potřebovala žádný ztužovač. (pokud se však krém zdá nedostatečně hustý, lze použít například ztužovač za studen od Dr. Oetkera, se kterým mám skvělou zkušenost).

Celý dort nakonec zdobíme jahodami, malinami, granátovým jablkem, ostružinami a borůvkami, který pro efekt „vypadávají“ z kornoutů. Přidáme kuličky z mandlí a bílé čokolády a doladíme lístky máty.   

Apetit magazín

  • Stories

TOP 20: Zdraví na talíři

Jsme stvořeni převážně z vody. Celkový podíl vody v našem těle je až 70 %. Ale vodu neustále i vylučujeme. Proto je potřebné ji průběžně doplňovat. I když tím nejlepších způsobem je sklenice čisté pramenité vody, pomoci...
  • Jak na to

Jak využít bylinky k přípravě letních drinků

Dopřejte si v horkých letních měsících osvěžující bylinné drinky bez obsahu alkoholu. Jedinečné účinky bylin, které znaly už naše prababičky, můžete využít i dnes. Pojďme se společně podívat do světa uklidňující máty, svěží citrusové...

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha

S první polovinou prázdnin přichází i první sklizeň letošních brambor. Nové brambory jsou ideální volbou pro lehkou večeři do letního počasí například klasicky "na loupačku" s tvarohem a máslem. Vyzkoušet je však můžete...
  • Lidé a jídlo

Ayran: Osvěžující letní nápoj

Až vás přepadne touha se dokonale osvěžit, vzpomeňte si na ayran! Vykouzlíte ho vcukuletu a stačí k tomu jen bílý jogurt, voda a špetka soli. Můžete si ho však vyladit podle vlastních představ.   ...
  • Suroviny

V létě potřebujete meloun!

Štavnatý meloun plný sladkého nektaru rozplývající se na jazyku patří mezi typické letní pochoutky. Podívejte se s námi do světa melounů, jejich odrůd i chutí a vyzkoušejte zajímavé a netradiční melounové recepty. ...
  • Tipy a triky

Z čeho připravit cheesecake?

Cheesecake můžeme vystopovat až do starověkého Řecka. Jak se změnila jeho podoba? Jaké suroviny můžete na cheesecake použít? Je lepší tvaroh nebo krémový sýr? Poradíme vám, jak se vypořádat s nástrahami jeho přípravy.   ...

Obchod Apetit