0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Ovocný dort s kokosovým karamelem a vanilkou

Ovocný dort s kokosovým karamelem a vanilkou

Hodnocení receptu
4.6 / 5. Počet hodnocení: 36
Více než hodinu Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 12553 kcal
Bílkoviny 372 g
Sacharidy 1324 g
Tuky 573 g
Vláknina 195 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Suroviny

Korpus
vejce 8 ks
moučkový cukr 300 g
xylitol 100 g
lze vynechat
mouka pšeničná hladká 400 g
vanilkový lusk 2 ks
voda 16 PL
vlažná
kypřicí prášek do pečiva 2 bal
Krém
mascarpone 1 kg
tvaroh měkký 750 g
vanilkový lusk 3 ks
Kokosový karamel
kokosový cukr 300 g
kokosové mléko 2 konzervy
tuhá část
Kuličky
bílá čokoláda 75 g
mandle ¾ g
blanšírované. lze nahradit mandlovým máslem
kokos strouhaný
na obalení kuliček
Zdobení
zmrzlinové kornouty 2 ks
velké, vaflové
ovoce
jahody, maliny, borůvky, ostružiny a granátové jablko
máta

Postup

1

Zapneme troubu na 170 stupňů. Vajíčka ušleháme do pěny, přisypeme cukr a opět vyšleháme. Po lžících zašleháme vodu, vanilku a nakonec mouku s práškem do pečiva. Vzniklé těsto nalijeme do obou forem a dáme péct na 40 – 50 minut. Kontrolujeme špejlí!

Tip: Příprava korpusu je jednoduchá, doporučuji upéct večer před samotným chystáním dortu, bude se s ním pak lépe pracovat.

2

Kuličky:
Pokud máme výkonný mixér, umixujeme mandle v pastu (jinak použijeme mandlové máslo), bílou čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a nakonec smícháme dohromady. Necháme ztuhnout v lednici a ze ztuhlé hmoty tvarujeme kuličky, které obalíme v kokosu a vrátíme do lednice.

3

Na přípravu krému vyšleháme tvaroh, mascarpone a vanilku. Na mírném plamenu necháme rozpustit tuhou část kokosového mléka a přisypeme kokosový cukr. Na mírném plamenu mícháme tak dlouho, dokud nám nevznikne ne příliš hustý karamel, což je minimálně 20 minut. Karamel necháme vychladnout na pokojovou teplotu (za občasného zamíchání) a všleháme do krému.

4

Velký korpus prořízneme na 3 části a promažeme krémem. Malý korpus, který nám bude sloužit jako opěra pro kornouty prořízneme na dvě části. Odřízneme zadní část a šikmo boky. Také promažeme krémem. Malý korpus položíme do středu zadní části na velký korpus. Krém použijeme i na boky a dort necháme krátce odpočinout v lednici.

Tip: Díky mascarpone jsem potřebovala žádný ztužovač. (pokud se však krém zdá nedostatečně hustý, lze použít například ztužovač za studen od Dr. Oetkera, se kterým mám skvělou zkušenost).

5

Celý dort nakonec zdobíme jahodami, malinami, granátovým jablkem, ostružinami a borůvkami, který pro efekt „vypadávají“ z kornoutů. Přidáme kuličky z mandlí a bílé čokolády a doladíme lístky máty.   

Autor: Lenka.S

Apetit magazín

Kdo je to someliér, co umí a s čím poradí?
  • Lidé a jídlo

Kdo je to someliér, co umí a s čím poradí?

Someliér (nebo také sommeliér) vám v restauraci servíruje ideální víno k jídlu, které máte před sebou, a nejen to. Čím více budete o roli someliéra vědět, tím lépe budete moci plně využít jeho znalostí a zkušeností, až budete příště...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč