Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Ovocný dort s kokosovým karamelem a vanilkou

Ovocný dort s kokosovým karamelem a vanilkou

Hodnocení receptu
4.6/5 Počet hodnocení: 37
Více než hodinu Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 12553 kcal
Bílkoviny 372 g
Sacharidy 1324 g
Tuky 573 g
Vláknina 195 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Suroviny

Korpus
vejce 8 ks
xylitol 100 g
lze vynechat
voda 16 PL
vlažná
kypřicí prášek do pečiva 2 bal
Krém
Kokosový karamel
kokosový cukr 300 g
tuhá část
Kuličky
blanšírované. lze nahradit mandlovým máslem
na obalení kuliček
Zdobení
zmrzlinové kornouty 2 ks
velké, vaflové
ovoce
jahody, maliny, borůvky, ostružiny a granátové jablko
máta

Postup

1

Zapneme troubu na 170 stupňů. Vajíčka ušleháme do pěny, přisypeme cukr a opět vyšleháme. Po lžících zašleháme vodu, vanilku a nakonec mouku s práškem do pečiva. Vzniklé těsto nalijeme do obou forem a dáme péct na 40 – 50 minut. Kontrolujeme špejlí!

Tip: Příprava korpusu je jednoduchá, doporučuji upéct večer před samotným chystáním dortu, bude se s ním pak lépe pracovat.

2

Kuličky:
Pokud máme výkonný mixér, umixujeme mandle v pastu (jinak použijeme mandlové máslo), bílou čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a nakonec smícháme dohromady. Necháme ztuhnout v lednici a ze ztuhlé hmoty tvarujeme kuličky, které obalíme v kokosu a vrátíme do lednice.

3

Na přípravu krému vyšleháme tvaroh, mascarpone a vanilku. Na mírném plamenu necháme rozpustit tuhou část kokosového mléka a přisypeme kokosový cukr. Na mírném plamenu mícháme tak dlouho, dokud nám nevznikne ne příliš hustý karamel, což je minimálně 20 minut. Karamel necháme vychladnout na pokojovou teplotu (za občasného zamíchání) a všleháme do krému.

4

Velký korpus prořízneme na 3 části a promažeme krémem. Malý korpus, který nám bude sloužit jako opěra pro kornouty prořízneme na dvě části. Odřízneme zadní část a šikmo boky. Také promažeme krémem. Malý korpus položíme do středu zadní části na velký korpus. Krém použijeme i na boky a dort necháme krátce odpočinout v lednici.

Tip: Díky mascarpone jsem potřebovala žádný ztužovač. (pokud se však krém zdá nedostatečně hustý, lze použít například ztužovač za studen od Dr. Oetkera, se kterým mám skvělou zkušenost).

5

Celý dort nakonec zdobíme jahodami, malinami, granátovým jablkem, ostružinami a borůvkami, který pro efekt „vypadávají“ z kornoutů. Přidáme kuličky z mandlí a bílé čokolády a doladíme lístky máty.   

Autor: Lenka.S

Apetit magazín

Jak vyškvařit sádlo: Krok za krokem k lahodným škvarkům
  • Tipy a triky

Jak vyškvařit sádlo: Krok za krokem k lahodným škvarkům

Škvarky, které křupnou při každém soustu, a sádlo, které dodá poctivou chuť každému receptu, zvládnete připravit i vy doma. Stačí jen dodržet náš jednoduchý postup krok za krokem a výsledek vás určitě nadchne – ať už je namažete na chleba,...