Vánoční věnec z pusinek

Vánoční věnec z pusinek

Zatím nehodnoceno
Více než hodinu Velmi snadné Pro 8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2594 kcal
Bílkoviny 42 g
Sacharidy 373 g
Tuky 99 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tenhle věnec poslouží jako krásná dekorace a sladká tečka sváteční hostiny zároveň. Jen dejte pozor, aby ze stolu nezmizel dřív, než vaši hosté dojedí hlavní chod... 

Suroviny

bílek 225 ml
z cca 6 vajec, o pokojové teplotě
krupicový cukr 350 g
vinný ocet bílý 1 ČL
Na krém a ozdobení
smetana ke šlehání 300 ml
33%
víno šumivé 150 ml
sekt
ovocný likér
černorybízový líkér cassis na přelití
višně
v sirupu nebo třešně v sirupu (viz Něco navíc)
máta
zdobené mátové lístky – potřené bílkem, obalené v krupicovém cukru a zaschlé
bílek 1 ks
na potření mátových lístků
krupicový cukr
na obalení mátových lístků

1 Troubu předehřejte na 150/130°C. Bílky šlehejte, až budou tvořit měkké špičky. Pak po částech zašlehejte cukr. Když je zapracovaný cukr, šlehejte ještě 5 minut a zašlehejte ocet. Výsledkem je pevný lesklý sníh.

2 Pomocí velké servírovací lžíce rozložte velké hromádky na 2 plechy vyložené pečicím papírem – měly by mít mírně oválný tvar. Dejte plechy nad sebe do trouby. Pečte 5 minut, pak ztlumte na 120/100°C a pečte dalších 30 minut nebo až pusinky vyběhnou a zpevní. Troubu vypněte a nechte ještě 30 minut v troubě sušit a chladnout.

3 Na krém ušlehejte smetanu, a když tvoří špičky, zašlehejte do ní postupně sekt. Vychladlé pusinky rozložte do kruhu na servírovací talíř či tác, zafixujte je pomocí připraveného krému. Víc krému dejte mezi jednotlivé pusinky. Pak pokapejte likérem, ozdobte třešněmi a mátovými lístky.

NĚCO NAVÍC
Třešně v sirupu jsme použili z koláčové náplně ‚Princes Třešňová náplň‘ z Candy Store (www. candy-store.cz, 410g za 75 Kč), protože jsou pěkně tmavé a vypeckované, můžete ale použít i obyčejný kompot nebo si svařit mražené višně či třešně s cukrovým sirupem. Milovníci luxusu se na www.toppotraviny.cz poohlédnou po nejslavnějších třešních v sirupu od firmy Fabbri – 600g v typické malované modrobílé porcelánové dóze však stojí 659Kč. Najdete je, když zadáte do vyhledávače termín ‚amarena‘. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/12

Apetit magazín

Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?
  • Zdraví a výživa

Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?

Šálek kávy po ránu funguje jako ‚nakopávač‘ a díky pravidelné odpolední dávce kofeinu vydržíte bdělí až do večera. Věděli jste však o tom, že kofein ovlivňuje centrální nervovou soustavu v mnoha směrech? Jaké jsou jeho krátkodobé i...
Koprová omáčka na 6 různých způsobů
  • Tipy redakce

Koprová omáčka na 6 různých způsobů

Některými milovaná a jinými nenáviděná omáčka z kopru neodmyslitelně patří do české národní kuchyně. Někdo ji rád s bramborami a vejcem, jiný s knedlíkem a masem. Jak ještě si ji můžete vychutnat? Připravili jsme pro vás šest variací. ...
Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody
  • Tipy redakce

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody

Nová kuchařka z edice Apetit – Jahody, vychází už 19. 5. 2022. Je ódou na naše nejoblíbenější letní ovoce. Voňavé sladké jahody jsme nechali zazářit ve více než 130 receptech a tipech. ...
SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte
  • Soutěže

SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte

Sezona jahod je v plném proudu a s ní přicházejí ty nejlákavější pochoutky v podobě šlehačkových pohárů, tvarohových dezertů, jednoduchých bublanin a koláčů, zmrzlin i sofistikovaných dortů a zákusků. Všechny spojuje čerstvost, neodolatelná...

Obchod Apetit