Vánoční věnec z pusinek

Vánoční věnec z pusinek

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Více než hodinu Velmi snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2594 kcal
Bílkoviny 42 g
Cukr 373 g
Tuky 99 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Tenhle věnec poslouží jako krásná dekorace a sladká tečka sváteční hostiny zároveň. Jen dejte pozor, aby ze stolu nezmizel dřív, než vaši hosté dojedí hlavní chod... 

Suroviny

bílek 225 ml
z cca 6 vajec, o pokojové teplotě
krupicový cukr 350 g
vinný ocet bílý 1 ČL
Na krém a ozdobení
smetana ke šlehání 300 ml
33%
víno šumivé 150 ml
sekt
ovocný likér
černorybízový líkér cassis na přelití
višně
v sirupu nebo třešně v sirupu (viz Něco navíc)
máta
zdobené mátové lístky potřené bílkem, obalené v krupicovém cukru a zaschlé
bílek 1 ks
na potření mátových lístků
krupicový cukr
na obalení mátových lístkůl

1 Troubu předehřejte na 150/130°C. Bílky šlehejte, až budou tvořit měkké špičky. Pak po částech zašlehejte cukr. Když je zapracovaný cukr, šlehejte ještě 5 minut a zašlehejte ocet. Výsledkem je pevný lesklý sníh.

2 Pomocí velké servírovací lžíce rozložte velké hromádky na 2 plechy vyložené pečicím papírem – měly by mít mírně oválný tvar. Dejte plechy nad sebe do trouby. Pečte 5 minut, pak ztlumte na 120/100°C a pečte dalších 30 minut nebo až pusinky vyběhnou a zpevní. Troubu vypněte a nechte ještě 30 minut v troubě sušit a chladnout.

3 Na krém ušlehejte smetanu, a když tvoří špičky, zašlehejte do ní postupně sekt. Vychladlé pusinky rozložte do kruhu na servírovací talíř či tác, zafixujte je pomocí připraveného krému. Víc krému dejte mezi jednotlivé pusinky. Pak pokapejte likérem, ozdobte třešněmi a mátovými lístky.

NĚCO NAVÍC
Třešně v sirupu jsme použili z koláčové náplně ‚Princes Třešňová náplň‘ z Candy Store (www. candy-store.cz, 410g za 75 Kč), protože jsou pěkně tmavé a vypeckované, můžete ale použít i obyčejný kompot nebo si svařit mražené višně či třešně s cukrovým sirupem. Milovníci luxusu se na www.toppotraviny.cz poohlédnou po nejslavnějších třešních v sirupu od firmy Fabbri – 600g v typické malované modrobílé porcelánové dóze však stojí 659Kč. Najdete je, když zadáte do vyhledávače termín ‚amarena‘. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Novinky a zajímavosti

EXKLUZIVNĚ: Koho potkáte dopoledne na Apetit stage?

Lahůdky na Apetit pikniku nenajdete jen v prodejních stáncích. Až se nasytíte dobrotami, přijďte k Apetit stage. Od rána až do večera zde najdete skvělé hosty, zajímavé přednášky a nové zážitky. ...
  • Jak na to

Jak na bezlepkový chléb?

Ať už patříte mezi celiaky nebo chcete svůj jídelníček odlehčit, máme pro vás tipy, jak si doma připravit chutný bezlepkový chléb. Vyplatí se používat kupované bezlepkové směsi, nebo je lepší spolehnout se na vlastní síly? Připravte si s...
  • Tipy redakce

10 neodolatelných důvodů, proč jít na 10. Apetit piknik

Jupí, už se to blíží, už to klepe na vrátka! Gastronomický svátek časopisu Apetit začíná již za pár dní. Ještě váháte, zda v sobotu 19. června 2021 vyrazit do Grébovky? Tady je 10 skvělých důvod, proč oslavit začátek léta společně. ...
  • Suroviny

Jak uvařit dokonalou cibuládu

Cibulové zavařeniny skvěle ladí s pečeným či grilovaným masem, sendviči i sýry. Potřebujete na ně jen pět levných surovin: cibuli, olej, ocet, cukr a sůl. Jak se z obyčejných přísad stane neobyčejná lahůdka?  ...
  • Tipy redakce

Srdečně vás zveme na 10. Apetit piknik a 1. Dny Apetit

Máme skvělé zprávy pro všechny gurmány – závěr června se ponese v duchu skvělého jídla. Už v sobotu 19. června se potkáme v pražské Grébovce na Apetit pikniku. Sobotou také odstartuje týdenní on-line festival Dny Apetit plný slev, dárků a...

Obchod Apetit