Tenhle věnec poslouží jako krásná dekorace a sladká tečka sváteční hostiny zároveň. Jen dejte pozor, aby ze stolu nezmizel dřív, než vaši hosté dojedí hlavní chod...
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 150/130°C. Bílky šlehejte, až budou tvořit měkké špičky. Pak po částech zašlehejte cukr. Když je zapracovaný cukr, šlehejte ještě 5 minut a zašlehejte ocet. Výsledkem je pevný lesklý sníh.
Pomocí velké servírovací lžíce rozložte velké hromádky na 2 plechy vyložené pečicím papírem – měly by mít mírně oválný tvar. Dejte plechy nad sebe do trouby. Pečte 5 minut, pak ztlumte na 120/100°C a pečte dalších 30 minut nebo až pusinky vyběhnou a zpevní. Troubu vypněte a nechte ještě 30 minut v troubě sušit a chladnout.
Na krém ušlehejte smetanu, a když tvoří špičky, zašlehejte do ní postupně sekt. Vychladlé pusinky rozložte do kruhu na servírovací talíř či tác, zafixujte je pomocí připraveného krému. Víc krému dejte mezi jednotlivé pusinky. Pak pokapejte likérem, ozdobte třešněmi a mátovými lístky.
NĚCO NAVÍC
Třešně v sirupu jsme použili z koláčové náplně ‚Princes Třešňová náplň z Candy Store (www. candy-store.cz, 410g za 75 Kč), protože jsou pěkně tmavé a vypeckované, můžete ale použít i obyčejný kompot nebo si svařit mražené višně či třešně s cukrovým sirupem. Milovníci luxusu se na www.toppotraviny.cz poohlédnou po nejslavnějších třešních v sirupu od firmy Fabbri – 600g v typické malované modrobílé porcelánové dóze však stojí 659Kč. Najdete je, když zadáte do vyhledávače termín ‚amarena.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Věnce k zakousnutí (7 receptů )
- Božíhodová hostina pro celou rodinu(10 receptů )
- Co udělat se zbylými bílky? Připravte z nich skvělé dezerty(15 receptů )