Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Palačinka z trouby
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5/5 Počet hodnocení: 1
Do 45 minut Velmi snadné Pro 3–4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1572 kcal
Bílkoviny 85 g
Sacharidy 123 g
Tuky 74 g
Vláknina 20 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Palačinka z trouby, alias Dutch Baby Pancake, vás okouzlí nejen jednoduchou přípravou, efektním servírováním, ale především svou chutí. Těsto totiž vlijete do pánve, vložíte do trouby a dále se o ni nemusíte starat. Odpadá tedy dlouhé stání u plotny. Aby palačinka vyskočila do závratných výšin a těsto vytvořilo efektní vlny, je třeba dobře rozehřát troubu i pánev. Dejte pozor na dvě věci – ať je pánev vhodná do trouby a vydrží požadované teploty a ať se o žhavou nádobu nespálíte!

Suroviny

vejce 5 ks
velká, pokojové teploty
mléko 250 ml
+ troška na jahody a posypání
kardamom ¼ ČL
sůl 1 špetka
najemno nastrouhaná z 1 citronu
jahody 300 g
nakrájené na plátky
nebo jogurt k podávání

Postup

1

Troubu předehřejte na 220 °C. Vejce, mouku, mléko, cukr, kardamom, sůl a polovinu citronové kůry vložte do mixéru a rozmixujte na hladké, napěněné těstíčko. Těsto lze připravit i ručně metlou jako u klasických palačinek (vyhněte se elektrickému šlehači, těsto pak v troubě tolik nenaroste).

2

Těžkou litinovou pánev nechte nahřát v troubě. Pak do ní vložte máslo a vraťte do trouby, aby se rozehřálo – dejte pozor, aby se nespálilo, trvá to jen chviličku. Jakmile se máslo rozpustí, vyndejte pánev (buďte při manipulaci s rozžhavenou pánví opatrní) a rychle zavřete troubu, ať z ní nevyjde teplo. Do pánve vlijte těsto, poklaďte je polovinou jahod a ty posypte troškou cukru. Vraťte pánev do trouby a pečte 20 minut, aby se palačinka nafoukla a zezlátla. Snižte teplotu v troubě na 150°C a pečte ještě 5 minut. Během pečení neotvírejte dvířka trouby.

3

Vyjměte pánev z trouby a ihned neste na stůl. Nandejte na ni zbývající jahody, posypte uchovanou citronovou kůrou, přidejte kopeček skyru nebo jogurtu, pocukrujte a jezte.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2023/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2023/6

Apetit magazín

Jaké želírovací prostředky použít na přípravu džemu
  • Tipy a triky

Jaké želírovací prostředky použít na přípravu džemu

Jahodový, višňový, malinový, meruňkový, rybízový nebo třeba švestkový. Příprava domácích džemů je na spadnutí, a tak není divu, že se v obchodech opět poohlížíme po vhodných želírovacích prostředcích. Pokud se zavařováním džemů a marmelád...