Palačinka z trouby, alias Dutch Baby Pancake, vás okouzlí nejen jednoduchou přípravou, efektním servírováním, ale především svou chutí. Těsto totiž vlijete do pánve, vložíte do trouby a dále se o ni nemusíte starat. Odpadá tedy dlouhé stání u plotny. Aby palačinka vyskočila do závratných výšin a těsto vytvořilo efektní vlny, je třeba dobře rozehřát troubu i pánev. Dejte pozor na dvě věci – ať je pánev vhodná do trouby a vydrží požadované teploty a ať se o žhavou nádobu nespálíte!
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 220 °C. Vejce, mouku, mléko, cukr, kardamom, sůl a polovinu citronové kůry vložte do mixéru a rozmixujte na hladké, napěněné těstíčko. Těsto lze připravit i ručně metlou jako u klasických palačinek (vyhněte se elektrickému šlehači, těsto pak v troubě tolik nenaroste).
Těžkou litinovou pánev nechte nahřát v troubě. Pak do ní vložte máslo a vraťte do trouby, aby se rozehřálo – dejte pozor, aby se nespálilo, trvá to jen chviličku. Jakmile se máslo rozpustí, vyndejte pánev (buďte při manipulaci s rozžhavenou pánví opatrní) a rychle zavřete troubu, ať z ní nevyjde teplo. Do pánve vlijte těsto, poklaďte je polovinou jahod a ty posypte troškou cukru. Vraťte pánev do trouby a pečte 20 minut, aby se palačinka nafoukla a zezlátla. Snižte teplotu v troubě na 150°C a pečte ještě 5 minut. Během pečení neotvírejte dvířka trouby.
Vyjměte pánev z trouby a ihned neste na stůl. Nandejte na ni zbývající jahody, posypte uchovanou citronovou kůrou, přidejte kopeček skyru nebo jogurtu, pocukrujte a jezte.