0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Mango a chilli, Peanut Butter Jelly, prosciutto s melounem aneb 10 nečekaných dvojic, které fungují

Burákové máslo
ZDROJ: Unsplash/FreddyG
sdílet:

Říká se, že protiklady se přitahují. A v gastronomii to platí dvojnásob. Svíčková na smetaně se sladkými brusinkami, zvěřina se švestkovou omáčkou nebo sladkokyselé kuře patří mezi oblíbená jídla, která zdánlivě nekombinovatelné chutě úspěšně párují. Takových dvojic gastronomie nabízí celou řadu a my vám přinášíme desítku těch nejzajímavějších.

Cibule a cukr

Cibule je prostě základ české kuchyně a většina jídel bez ní není kompletní. Skvělá je i její kombinace s cukrem v karamelizované podobě, která chutná božsky a je jednoduchá na přípravu. Hodí se například k burgerům nebo do francouzské cibulové polévky, ale varujeme vás –⁠ je tak dobrá, že možná budete mít problém ji neujídat rovnou z pánve.

Karamel a sůl

Pokud jste ještě nezkoušeli slaný karamel, určitě to brzy udělejte a neochuzujte se o tak lahodnou chuť. Sůl totiž dodává karamelu jakýsi chladivý nádech a v první chvíli potlačuje jeho extrémní sladkost, aby ji následně rafinovaně zvýraznila.

  • A kam se tato pochoutka, která má údajně kořeny v Bretani, hodí? Zkuste ji přimíchat do jogurtu nebo s ní polít plátky jablek, popcorn, preclíky, brownies, vanilkovou nebo čokoládovou zmrzlinu a skvěle chutná na lívancích, palačinkách či vaflích.

Jahody a balzamikový ocet

Jahody a balzamikový ocet představují léty prověřenou italskou kombinaci, která velmi dobře funguje. Sladkokyselý vinný ocet balsamico totiž skvěle podtrhuje sladkost a šťavnatost jahod. Takže pokud jste doposud používali balsamico jen k dochucení salátové zálivky, vyzkoušejte ho i k přípravě dezertu. 

Jahody a bazalka

Kromě balsamica se do páru k jahodám hodí také bazalka. Nejběžněji se tato kombinace využívá v nejrůznějších domácích limonádách, ale existuje i celá řada dezertů, které využívají tuto aromatickou bylinku a ovoce.

Prosciutto a meloun

Další kombinace pocházející z Itálie ukrývá oblíbený druh sušené šunky prosciutto a plátky melounu.

  • „Pršut“ můžete omotat kolem plátků melounu a jíst dohromady, ale pochutnáte si i v případě, že ho budete k melounu přikusovat zvlášť.
  • Je jen na vás, jestli zvolíte klasický vodní meloun, žlutý či odrůdu Cantaloupe. Osvěžující svačinka do horkých letních dnů je zaručena.

Arašídové máslo a džem

Tato kombinace se k nám dostala z USA, kde mají pro typický sendvič s arašídovým máslem a džemem i speciální název – Peanut Butter Jelly.
A jak na tuhle dětmi milovanou pochoutku?

  • Připravte si dva plátky toustového chleba a opečte je v topinkovači.
  • Jeden plátek natřete arašídovým máslem a druhý džemem vaší oblíbené příchuti.
  • Pak už jen oba plátky spojte natřenými stranami dohromady a nechte se unášet sladkou chutí s kapkou slanosti.

Javorový sirup a slanina

Velmi slaná uzená chuť slaniny v kombinaci s extrémně sladkým javorovým sirupem uspokojí vaše chutě na maximum.

  • Tato dvojice má svůj původ v Kanadě, jejímž státním znakem je právě javorový list, a je obecně známo, že Kanaďané milují slaninu.
  • Typickou pochoutkou spojující tyto suroviny jsou slaninové koblihy s javorovým sirupem nebo lívance se slaninou a javorovým sirupem.
  • Pokud se vám tato kombinace zdá už moc, pro začátek vyzkoušejte naši kandovanou slaninu, a uvidíte, že Kanaďané vědí, co je dobré.

Mango a chilli

Kombinace manga a pálivé papričky je známá především v chilli mangovém čatní.

  • Čatní neboli chutney, znamená „pikantní džem“, který se používá zejména v Asii, Indii, ale také ve Spojeném království.
  • Tato sladko-pálivá kombinace se skvěle hodí ke steakům, grilovanému masu, rybám, uzeninám, sýrům i do salátů.
  • Hřejivé a ostré chilli se slaďoučkým mangem skvěle kontrastuje, což ve výsledku tvoří dokonale vyváženou chuť.
  • A navíc, míru ostrosti si můžete jednoduše upravit podle sebe přidáním většího či menšího množství pálivé papričky.

Čokoláda a chilli

Tabulku vysokoprocentní čokolády s příchutí chilli dnes už najdete téměř v každém supermarketu. A je to dobře, protože kousek téhle sladkosti dokáže vaše chuťové pohárky vystřelit do sedmého nebe.

  • A nejen díky vynikající a vyvážené chuti kombinující sametovost čokolády s pálivostí chilli, ale také proto, že obě ingredience stimulují produkci serotoninu  hormonu štěstí.
  • Čokoláda i chilli jsou také známé svými afrodiziakálními účinky, takže pokud chcete připravit svému protějšku romantický večer, nezapomeňte do menu zahrnout i tyto dvě suroviny.

Kakao a avokádo

Naši desítku završuje kakao s avokádem. Kromě klasického avokádového toustu nebo pomazánky guacamole můžete avokádo připravit i na sladko. Třeba v podobě čokoládové avokádové pěny podle našeho video návodu. 

Související články

Autor: Zorka Švarcová

Apetit magazín

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků
  • Lidé a jídlo

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků

Na začátku byla myšlenka setkat se s vámi, našimi čtenáři, nejen v létě, ale také v druhé polovině roku. Vychutnat si skvělé jídlo, popovídat si, nakoupit dárky, zkrátka si užít krásný den. Bude osvědčený letní recept fungovat i v zimě?...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč