Panna cotta neboli svařená smetana je prostě božská a osvěžující záležitost. Příprava podle základního receptu je jednoduchá, jediný problém je vydržet, než zatuhne!
Italský dezert, který pochází z Piemontu, patří mezi nejoblíbenější sladké zákusky na světě. Kromě toho, že dokonale chutná, pohladí svou jemností po jazyku a dovede osvěžit, je k jeho přípravě zapotřebí v podstatě pouze smetana, cukr a želatina. Často se podává s ovocnými omáčkami nebo čokoládovou či karamelovou polevou.
Naučte se spolu s námi jednoduchý letní dezert. Stačí znát základní recept na panna cottu a postupovat podle našich ověřených tipů, jak ji připravit pokaždé jinak. Hrátky s ní vás budou bavit nejen v létě!
Tipy & triky
- Je velmi důležité, aby se želatina pořádně namočila a nabobtnala, než ji rozmícháte se smetanou. Místo vody ji můžete zalít studeným mlékem.
- Panna cottu jsme připravovali s mletou želatinou Dr. Oetker. Přestože se v návodu na obalu píše, že se nemá vařit, tuhla i povařená.
- Pokud máte jen plátkovou želatinu, použijte přepočet 1 lžička mleté želatiny = 2 plátky. Plátkovou želatinu namočte na pět minut do vody, pak z ní přebytečnou tekutinu vymačkejte a důkladně rozmíchejte v horké smetaně.
- Pokud chcete panna cotty připravit dvojnásobné množství najednou, nedávejte želatiny dvojnásobné množství, ale jen jedenapůlnásobek (tj. 3 lžičky).
Dostaňte ji z formy
Panna cottu můžete připravovat do jakýchkoli menších nádob včetně sklenek a hrnečků (a v nich ji také při nejhorším podávat). Pokud trváte na efektních ,bábovkách‘ a hmota ne a ne opustit formičky, řiďte se následujícím postupem.
- Formičku ponořte na pár vteřin téměř po okraj do teplé vody (pozor, aby do ní nenateklo!).
- Vyjměte ji, osušte, nakloňte ji a pak špičkami prstů opatrně odtahujte budoucí bábovičku od stěn.
- Pak formičkou zatřeste a prudce vyklopte ten zázrak na talířek. (Nepovedla se? Ztrestejte ji snědením!)
Další příchuti, obměny a variace
S panna cottou si můžete pohrát. Jak například?
- Vanilku nahraďte dvěma svitky skořice.
- Místo poloviny cukru přidejte 2 lžíce medu.
- Cukr vyměňte za 80 ml javorového sirupu.
- Spolu s cukrem přidejte čtvrt lžičky strouhaného muškátového oříšku nebo lžičku strouhané citronové nebo pomerančové kůry.
- Ochutit ji můžete i třemi velmi tenkými plátky zázvoru.
- Vyznavači exotiky mohou nahradit smetanu 375 ml kokosové smetany (coconut cream) a podávat s papájou a s limetkou.
- Přelijte hotovou panna cottu ovocnou omáčkou coulis.
- Smetanu můžete ochutit kávou, karamelem nebo snítkou levandule.
Zdroj: Apetit, LaCucinaItaliana