Škola vaření: panna cotta

Škola vaření: panna cotta
sdílet:
Panna cotta neboli svařená smetana je prostě božská. Příprava podle základního receptu je jednoduchá, jediný problém je vydržet tu dobu, než zatuhne!

Naučte se spolu s námi jednoduchý letní dezert. Italská panna cotta má mnoho obměn. Stačí se naučit základní recept (čtěte zde) a postupovat podle našich ověřených tipů. Hrátky s ní vás budou bavit nejen v létě.

TIPY & TRIKY


* Je velmi důležité, aby se želatina pořádně namočila, než ji smícháte se smetanou. Místo vody ji můžete zalít studeným mlékem.
* Panna cottu jsme připravovali s mletou želatinou Dr. Oetker. Přestože se v návodu na obalu píše, že se nemá vařit, tuhla i povařená.
* Pokud máte jen plátkovou želatinu, použijte přepočet 1 lžička mleté želatiny = 2 plátky. Plátkovou želatinu namočte na pět minut do vody, pak z ní přebytečnou tekutinu vymačkejte a důkladně rozmíchejte v horké smetaně.
* Pokud chcete panna cotty připravit dvojnásobné množství najednou, nedávejte želatiny dvojnásobné množství, ale jen jedenapůlnásobek (tj. 3 lžičky).

DOSTAŇTE JI Z FORMY!


*
Panna cottu můžete připravovat do jakýchkoli menších nádobek včetně sklenek a hrnečků (a v nich ji také přinejhorším podávat). Pokud trváte na efektních ,bábovkách‘ a hmota ne a ne opustit formičky, řiďte se následujícím postupem.
* Formičku ponořte na pár vteřin téměř po okraj do teplé vody (pozor, aby do ní nenateklo!). Vyjměte ji, osušte, nakloňte ji a pak špičkami prstů opatrně odtahujte budoucí bábovičku od stěn. Pak formičkou zatřeste a prudce vyklopte ten zázrak na talířek. (Nepovedla se? Ztrestejte ji snědením!)

DALŠÍ PŘÍCHUTI


* Panna cotta má bezpočet obměn: vanilku nahraďte dvěma svitky skořice; místo poloviny cukru přidejte 2 lžíce medu; cukr vyměňte za 80 ml javorového sirupu; spolu s cukrem přidejte čtvrt lžičky strouhaného muškátového oříšku nebo lžičku strouhané kůry z (bio)citronu či (bio)pomeranče; ochutit ji můžete i třemi velmi tenkými plátky zázvoru.
* Vyznavači exotiky mohou nahradit smetanu 375 ml kokosové smetany (coconut cream) a podávat s papájou a s limetkou.

4x recept na panna cottu:



Připravila S. Moravcová ml. Vyšlo v časopise Apetit.
Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

5 triků na dokonalý domácí hamburger
  • Jak na to

5 triků na dokonalý domácí hamburger

Upéct mleté maso, aby bylo šťavnaté a plné chutí, není zas tak složité. Pro dokonalý požitek z domácího burgeru je třeba držet se několika pravidel. Připravili jsme pro vás 5 tipů zaručujících ...
 Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře
  • Zajímavosti

Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře

Moře ukrývá spoustu živočichů, na kterých si naše mlsné jazýčky rádi pochutnávají – obzvlášť v létě na dovolené u moře. Vedle mořských ryb nebo mušlí můžeme své jídelníčky obohatit i o chobotnice či olihně neboli kalamáry.  ...
Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření
  • Lidé a jídlo

Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření

Tekuté polévkové koření Maggi už zachránilo nejednu nedochucenou polévku. Poznejte spolu s námi jeho vynálezce, stejnojmenného švýcarského podnikatele Julia Maggiho, i příběh, který se ke vzniku proslulého ochucovadla váže. ...
Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?
  • Zdraví a výživa

Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?

Šálek kávy po ránu funguje jako ‚nakopávač‘ a díky pravidelné odpolední dávce kofeinu vydržíte bdělí až do večera. Věděli jste však o tom, že kofein ovlivňuje centrální nervovou soustavu v mnoha směrech? Jaké jsou jeho krátkodobé i...

Obchod Apetit