Lasagne jsou vydatné a dodají energii, kterou budete na pečení cukroví a vánoční přípravy potřebovat. Jejich největší síla je ale v dokonalém prolnutí chutí a hedvábně jemném bešamelu - když je jíte, máte pocit, jako by vás někdo hladil!
Suroviny
1 Lilek po částech opečte dozlatova ve velké nepřilnavé pánvi, ke každé várce vždy přidejte lžíci oleje. Lilek by měl změknout. Opečený ho odložte na papírové utěrky.
2 Do pánve přilijte 1 lžíci oleje a asi 5 minut na něm opékejte cibuli, dokud nezměkne. Vmíchejte česnek a ještě minutu opékejte, potom vraťte do pánve opečený lilek a přidejte rajčata, rajčatové pyré, cukr a chilli. Přiveďte těsně pod bod varu, ztlumte a nechte probublávat zhruba 10 minut. Sundejte z plotny, vmíchejte část nasekaných bazalkových lístků (pár celých schovejte na ozdobení) a sójovou omáčku a dochuťte solí, je-li to třeba.
3 Všechny ingredience na ricottovou náplň promíchejte a dejte stranou.
4 Na sýrovou omáčku dejte do hrnce všechny přísady a míchejte je na středním plameni, dokud se sýr nerozpustí a omáčka nezhoustne. Ztlumte plamen a ještě pět minut nechte probublávat. Dochuťte solí.
5 Troubu předehřejte na 180°C. Do formy na lasagne dejte polovinu lilkové směsi, zakryjte třetinou lasagní a tu potřete ricottovou směsí. Opět zakryjte třetinou lasagní a na ně navrstvěte zbylou lilkovou směs. Zakryjte poslední třetinou lasagní a vše zalijte sýrovou omáčkou (v téhle chvíli můžete lasagne dát do mrazáku, pokud je nebudete péct ihned). Lasagne dejte do trouby a pečte zhruba 50 minut až hodinu.
NĚCO NAVÍC
Lilek nakrájený na kostky dejte do cedníku a důkladně ho prosypte solí. Nechte alespoň 20 minut vypotit, důkladně propláchněte a osušte.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- 18x originální těstoviny(18 receptů)
- Zapékané těstoviny: 21 ověřených receptů(21 receptů)
- 30 receptů na bezmasé i klasické lasagne plus tipy a triky, jak připravit nejlepší(30 receptů)
- 22 podob lilku(22 receptů)