Lasagne s trojím sýrem & lilkem

Lasagne s trojím sýrem & lilkem

Hodnocení receptu
Průměr: 3.6 ()
Více než hodinu Velmi snadné Pro 8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 10586 kcal
Bílkoviny 402 g
Sacharidy 1865 g
Tuky 149 g
Vláknina 79 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Lasagne jsou vydatné a dodají energii, kterou budete na pečení cukroví a vánoční přípravy potřebovat. Jejich největší síla je ale v dokonalém prolnutí chutí a hedvábně jemném bešamelu - když je jíte, máte pocit, jako by vás někdo hladil!

Související recepty

Suroviny

lasagne 16 plátků
Na rajčatovo-lilkovou omáčku
lilek 3 ks
velký, na kostičky, předem vypocené (viz Něco navíc)
sůl
olivový olej
na opékání
cibule 2 ks
velké, na kostičky
česnek 4 stroužky
nadrobno
konzervovaná rajčata krájená 800 g
2 konzervy
rajčatový protlak 2 PL
krupicový cukr 1 PL
chilli paprička
sušené, drcené, podle chuti
bazalka 1 hrst
čerstvé lístky
sójová omáčka 1 ČL
Na ricottovou náplň
ricotta 500 g
parmazán 50 g
nastrouhaný
vejce 2 ks
prošlehaná
muškátový oříšek 0.25 ČL
strouhaný

1 Lilek po částech opečte dozlatova ve velké nepřilnavé pánvi, ke každé várce vždy přidejte lžíci oleje. Lilek by měl změknout. Opečený ho odložte na papírové utěrky.

2 Do pánve přilijte 1 lžíci oleje a asi 5 minut na něm opékejte cibuli, dokud nezměkne. Vmíchejte česnek a ještě minutu opékejte, potom vraťte do pánve opečený lilek a přidejte rajčata, rajčatové pyré, cukr a chilli. Přiveďte těsně pod bod varu, ztlumte a nechte probublávat zhruba 10 minut. Sundejte z plotny, vmíchejte část nasekaných bazalkových lístků (pár celých schovejte na ozdobení) a sójovou omáčku a dochuťte solí, je-li to třeba.

3 Všechny ingredience na ricottovou náplň promíchejte a dejte stranou.

4 Na sýrovou omáčku dejte do hrnce všechny přísady a míchejte je na středním plameni, dokud se sýr nerozpustí a omáčka nezhoustne. Ztlumte plamen a ještě pět minut nechte probublávat. Dochuťte solí.

5 Troubu předehřejte na 180°C. Do formy na lasagne dejte polovinu lilkové směsi, zakryjte třetinou lasagní a tu potřete ricottovou směsí. Opět zakryjte třetinou lasagní a na ně navrstvěte zbylou lilkovou směs. Zakryjte poslední třetinou lasagní a vše zalijte sýrovou omáčkou (v téhle chvíli můžete lasagne dát do mrazáku, pokud je nebudete péct ihned). Lasagne dejte do trouby a pečte zhruba 50 minut až hodinu.

NĚCO NAVÍC
Lilek nakrájený na kostky dejte do cedníku a důkladně ho prosypte solí. Nechte alespoň 20 minut vypotit, důkladně propláchněte a osušte. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/12

Apetit magazín

Škola vaření: bramborová kaše
  • Tipy a triky

Škola vaření: bramborová kaše

Vychutnejte si s námi úžasné bramborové pyré. Naučíme vás dokonalou bramborovou kaši a až vás omrzí, vyzkoušejte tři báječné možnosti, jak jej posunout ještě o krok dál.   ...
Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.
  • Poradna

Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.

Na světě jsou dva druhy lidí. Ti, kteří nedají dopustit na houskové a kynuté knedlíky, a pak tací, kteří dají vždycky přednost těstu bramborovému. Bramborové knedlíčky, noky nebo italské gnocchi, to je, oč tu běží! Jak nejlépe připravíte...

Obchod Apetit