Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Lasagne s trojím sýrem & lilkem

Lasagne jsou vydatné a dodají energii, kterou budete na pečení cukroví a vánoční přípravy potřebovat. Jejich největší síla je ale v dokonalém prolnutí chutí a hedvábně jemném bešamelu - když je jíte, máte pocit, jako by vás někdo hladil!

Vydání: 2015/12
Autor:
Hodnocení:
1 (hlas)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 8 osob
Doba přípravy: Do hodiny
PT1H
Pečení 1:00
Těstoviny

Ingredience

    • 12-16 plátů lasagní

    NA RAJČATOVO-LILKOVOU OMÁČKU

    • 3 velké lilky, nakrájené na kostičky a předem vypocené (viz Něco navíc)
    • sůl
    • olivový olej na opékání
    • 2 velké cibule, nakrájené na kostičky
    • 4 stroužky česneku, nadrobno
    • 2x 400g konzerva krájených rajčat
    • 2 lžíce rajského protlaku
    • 1 lžíce krupicového cukru
    • drcené sušené chilli papričky podle chuti
    • hrst čerstvých lístků bazalky
    • 1 lžička sójové omáčky

    NA RICOTTOVOU NÁPLŇ

    • 500g ricotty
    • 50g parmazánu, nastrouhaného
    • 2 vejce, prošlehaná
    • 1/4 lžičky strouhaného muškátového oříšku

    NA SÝROVOU OMÁČKU

    • 500g mléka
    • 50g hladké mouky
    • 50g másla
    • 100g vyzrálého čedaru
    • 1 lžička anglické hořčice

Příprava jídla

1 Lilek po částech opečte dozlatova ve velké nepřilnavé pánvi, ke každé várce vždy přidejte lžíci oleje. Lilek by měl změknout. Opečený ho odložte na papírové utěrky.

2 Do pánve přilijte 1 lžíci oleje a asi 5 minut na něm opékejte cibuli, dokud nezměkne. Vmíchejte česnek a ještě minutu opékejte, potom vraťte do pánve opečený lilek a přidejte rajčata, rajčatové pyré, cukr a chilli. Přiveďte těsně pod bod varu, ztlumte a nechte probublávat zhruba 10 minut. Sundejte z plotny, vmíchejte část nasekaných bazalkových lístků (pár celých schovejte na ozdobení) a sójovou omáčku a dochuťte solí, je-li to třeba.

3 Všechny ingredience na ricottovou náplň promíchejte a dejte stranou.

4 Na sýrovou omáčku dejte do hrnce všechny přísady a míchejte je na středním plameni, dokud se sýr nerozpustí a omáčka nezhoustne. Ztlumte plamen a ještě pět minut nechte probublávat. Dochuťte solí.

5 Troubu předehřejte na 180°C. Do formy na lasagne dejte polovinu lilkové směsi, zakryjte třetinou lasagní a tu potřete ricottovou směsí. Opět zakryjte třetinou lasagní a na ně navrstvěte zbylou lilkovou směs. Zakryjte poslední třetinou lasagní a vše zalijte sýrovou omáčkou (v téhle chvíli můžete lasagne dát do mrazáku, pokud je nebudete péct ihned). Lasagne dejte do trouby a pečte zhruba 50 minut až hodinu.

NĚCO NAVÍC

Lilek nakrájený na kostky dejte do cedníku a důkladně ho prosypte solí. Nechte alespoň 20 minut vypotit, důkladně propláchněte a osušte. 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Quiche s kuřetem, pórkem a sýrem gruyère

Minestrone s klobáskami

Červený zelný salát

Hovězí kližka s vánočním kořením

Oříškové semifreddo

18x originální těstoviny

22 podob lilku

Přidat komentář