O Tel Avivu je známo, že se v něm připravují ta nejlepší bezmasá
jídla na světě. Tohle je příklad, jak z jednoduché suroviny, jako jsou batáty, vyčarujete luxusní pochoutku.
Suroviny
Postup
Troubu rozehřejte na 220°C, horkovzdušnou na 200°C. Batáty vložte do pekáčku a pokapejte olejem. Osolte a promíchejte. Vložte do trouby a pečte 35–40 minut, nebo dokud nejsou batáty ve středu měkké.
Když jsou batáty skoro upečené, rozpusťte zvolna na pánvi máslo. Přidejte chilli vločky a větší špetku soli. Sundejte z ohně a nechte máslo 1 minutu natáhnout chuť a vůni papriček.
Hotové batáty položte na talíř, nakrojte je a mírně rozevřete. Pokapejte je ochuceným máslem a na každý přidejte kopeček zakysané smetany. Posypte nasekanými pistáciemi a semínky granátového jablka a ihned jezte.
NĚCO NAVÍC
Odrůda chilli papriček známá též jako Halaby či Pul Biber pochází ze Sýrie, dnes se pěstuje hlavně v Turecku. Je mírně pálivá, s ovocnou a nakyslou chutí.
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media.