Vegetariánská miska s falafelem

Vegetariánská miska s falafelem

Hodnocení receptu
Průměr: 4.4 ()
Do 20 minut Velmi snadné Pro 2 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1302 kcal
Bílkoviny 45 g
Cukr 170 g
Tuky 42 g
Vláknina 34 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kromě falafelu a hummusu můžete do misky přidat vařenou čočku, čočkové karbanátky anebo fazolové chili sin carne.

Suroviny

batáty 1 ks
velký
olivový olej 1 PL
sůl
pepř
čerstvě mletý
200 g
hummus hotového
mrkev 2 ks
nakrájené na jemné nudličky
zelí červené 0.5
menší, nakrouhané
avokádo 1 ks
dužina, na plátky
Na falafel
česnek 2
nakrájené nahrubo
petrželka 1 svazek
lístky otrhané
400 g
konzerva cizrny slitá a propláchnutá
mouka cizrnová 0.25
0.25
římský kmín mletý
0.5
uzená paprika mletá
chilli sušené 0.25
sůl
jogurt řeckého typu 3 PL
citron 0.5 ks
šťáva
petrželka 2 PL
nasekané + na ozdobení
česnek 2
drcené

1 Na falafel dejte do robotu česnek a petržel a promixujte. Poté přidejte všechny zbylé ingredience a promixujte do hrubší hmoty. Z ní tvarujte placičky a skládejte je na plech vyložený pečicím papírem. Pečte je v troubě vyhřáté na 175 °C zhruba 20 minut. Poté nechte zcela vychladnout (falafel je po upečení křehký a může se rozpadat). Pokud chcete falafel křupavý, můžete jej ještě opéct na pánvi.

2 Batáty oloupejte a nakrájejte na kostky, promíchejte je se lžící oleje, osolte, opepřete a dejte péct na zhruba 15 minut nebo doměkka.

3 Na zálivku promíchejte jogurt, citronovou šťávu, bylinky a česnek.

4 Do misek rozdělte upečené batáty, falafel, hummus, mrkev, červené zelí a avokádo. Přelijte zálivkou a podávejte ozdobené petrželkou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Suroviny

V létě potřebujete meloun!

Štavnatý meloun plný sladkého nektaru rozplývající se na jazyku patří mezi typické letní pochoutky. Podívejte se s námi do světa melounů, jejich odrůd i chutí a vyzkoušejte zajímavé a netradiční melounové recepty. ...
  • Tipy a triky

Z čeho připravit cheesecake?

Cheesecake můžeme vystopovat až do starověkého Řecka. Jak se změnila jeho podoba? Jaké suroviny můžete na cheesecake použít? Je lepší tvaroh nebo krémový sýr? Poradíme vám, jak se vypořádat s nástrahami jeho přípravy.   ...
  • Jak na to

5 chutných tipů, jak zpracovat přebytky bobulí

Vyzkoušejte některý ze snadných způsobů, jak využít maliny, ostružiny, rybíz, borůvky či moruše, i když už nejsou dost svěží a čerstvé na to, abyste je mohli jíst jen tak.  ...
  • Jak na to

Jak mrazit bobulovité ovoce

Rybíz, borůvky, maliny, ostružiny, angrešt… to jsou barvy a chutě léta. Zamrazte si je na chladnější dny, kdy vám v bublanině či knedlících připomenou prázdniny. ...
  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....

Obchod Apetit