Vegetariánská miska s falafelem

Vegetariánská miska s falafelem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Vegetariánská miska s falafelem

4.5 / 5. Počet hodnocení: 6
Do hodiny Velmi snadné Pro 2 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2705 kcal
Bílkoviny 117 g
Sacharidy 303 g
Tuky 98 g
Vláknina 80 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kromě falafelu a hummusu můžete do misky přidat vařenou čočku, čočkové karbanátky anebo fazolové chili sin carne.

Suroviny

batáty 1 ks
velký
olivový olej 1 PL
sůl
pepř
čerstvě mletý
hummus 200 g
hotový
mrkev 2 ks
nakrájená na jemné nudličky
zelí červené 0.5 ks
polovina menší hlávka, nakrouhaná
avokádo 1 ks
dužina, na plátky
Na falafel
česnek 2 stroužky
nakrájené nahrubo
petrželka 1 svazek
hladkolistá, lístky otrhané
cizrna 400 g
konzerva, cizrna slitá a propláchnutá
mouka cizrnová 0.25 hrnku
římský kmín 0.25 ČL
mletý
paprika uzená 0.5 ČL
mletá
chilli sušené 0.25 ČL
sůl
Na zálivku
jogurt řeckého typu 3 PL
citron 0.5 ks
šťáva vymačkaná
petrželka 2 PL
nasekaná + na ozdobení
česnek 2 stroužky
drcené

1 Na falafel dejte do robotu česnek a petržel a promixujte. Poté přidejte všechny zbylé ingredience a promixujte do hrubší hmoty. Z ní tvarujte placičky a skládejte je na plech vyložený pečicím papírem. Pečte je v troubě vyhřáté na 175 °C zhruba 20 minut. Poté nechte zcela vychladnout (falafel je po upečení křehký a může se rozpadat). Pokud chcete falafel křupavý, můžete jej ještě opéct na pánvi.

2 Batáty oloupejte a nakrájejte na kostky, promíchejte je se lžící oleje, osolte, opepřete a dejte péct na zhruba 15 minut nebo doměkka.

3 Na zálivku promíchejte jogurt, citronovou šťávu, bylinky a česnek.

4 Do misek rozdělte upečené batáty, falafel, hummus, mrkev, červené zelí a avokádo. Přelijte zálivkou a podávejte ozdobené petrželkou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/3

Apetit magazín

KVÍZ: Jste zdatný kuchař?
  • Kvízy

KVÍZ: Jste zdatný kuchař?

Začínáte s vařením nebo svým kuchařským uměním běžně rozdáváte radost svému okoolá? Jak dobře se orientujete v surovinách či postupech přípravy? Máme pro vás jednoduchý kvíz, který prověří vaše kuchařské znalosti. Otestujte se a zjistěte,...
Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...

Obchod Apetit