
Vegetariánská miska s falafelem
Kromě falafelu a hummusu můžete do misky přidat vařenou čočku, čočkové karbanátky anebo fazolové chili sin carne.
Ingredience
- 1 velký batát
- 1 lžíce olivového oleje
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 200 g hotového hummusu
- 2 mrkve, nakrájené na jemné nudličky
- 1/2 menší hlávky červeného zelí, nakrouhané
- dužina z 1 avokáda, na plátky
- 2 stroužky česneku, nakrájené nahrubo
- 1 svazek hladkolisté petrželky, lístky otrhané
- 400g konzerva cizrny, slitá a propláchnutá
- 1/4 hrnku cizrnové mouky
- 1/4 lžičky mletého římského kmínu
- 1/2 lžičky mleté uzené papriky
- 1/4 lžičky chilli koření
- sůl
- 3 lžíce řeckého jogurtu
- šťáva z 1/2 citronu
- 2 lžíce nasekané petrželky + na ozdobení
- 2–3 stroužky česneku, drcené
NA FALAFEL
NA ZÁLIVKU
Příprava jídla
1 Na falafel dejte do robotu česnek a petržel a promixujte. Poté přidejte všechny zbylé ingredience a promixujte do hrubší hmoty. Z ní tvarujte placičky a skládejte je na plech vyložený pečicím papírem. Pečte je v troubě vyhřáté na 175 °C zhruba 20 minut. Poté nechte zcela vychladnout (falafel je po upečení křehký a může se rozpadat). Pokud chcete falafel křupavý, můžete jej ještě opéct na pánvi.
2 Batáty oloupejte a nakrájejte na kostky, promíchejte je se lžící oleje, osolte, opepřete a dejte péct na zhruba 15 minut nebo doměkka.
3 Na zálivku promíchejte jogurt, citronovou šťávu, bylinky a česnek.
4 Do misek rozdělte upečené batáty, falafel, hummus, mrkev, červené zelí a avokádo. Přelijte zálivkou a podávejte ozdobené petrželkou.
Přidat komentář