Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Batátové noky s ricottou
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5/5 Počet hodnocení: 4
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2859 kcal
Bílkoviny 148 g
Sacharidy 296 g
Tuky 117 g
Vláknina 54 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tyhle nočky mizely po focení jako pára nad hrncem, v němž se vařily. Doporučujeme udělat jich rovnou dvojnásobné množství a část, kterou nespotřebujete, zamrazit. Příště už je stačí jen vytáhnout z mrazáku a prohřát nebo opéct! Ušetříte moře času.

Suroviny

batáty 500 g
vydrhnuté
ricotta 1 hrnek
parmazán ¼ hrnku
strouhaný + navíc k podávání
sůl 1,5 ČL
nebo podle potřeby
Na dokončení
slanina 200 g
na kostičky
nakrájená na plátky
šalvěj 1 hrst
nakrájená na nudličky

Postup

1

Batáty propíchejte vidličkou a upečte na plechu v troubě (při 200°C to bude trvat zhruba 1 hodinu) nebo je dejte do mikrovlnné trouby zakryté talířem – hotové budou do 10 minut (podle velikosti hlíz).

2

Upečené batáty nechte vychladnout, oloupejte je a nastrouhejte nebo rozmačkejte. Vmíchejte ricottu, parmazán, sůl a po půl hrnkách vmíchejte mouku – výsledkem by mělo být měkké kompaktní těsto. Z těsta postupně odkrajujte kusy, každý vyválejte na váleček o průměru zhruba 1–2 cm a nakrájejte na noky (také o délce 1–2 cm). Vařte je ve vroucí osolené vodě, dokud nevyplavou. Přesuňte do mísy.

3

Na dokončení ve velké pánvi rozehřejte máslo, přidejte slaninu, šalotku a šalvěj a opečte. Vsypte kadeřávek, nechte zavadnout, vsypte noky, promíchejte a podávejte sypané parmazánem.

NĚCO NAVÍC
Ingredience na těsto na noky můžete libovolně znásobit – uvařené se dají zamrazit a poslouží nejen jako hlavní chod, ale i jako příloha. Pokud chcete omáčce dodat šmrnc, nebo dokonce říz, podlijte ji trochou vína.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/11

Komentáře

26.11.2021 15:11
Noky

Apetit magazín

Jak správně připravit těsto na koláč, aby byl opravdu křehký
  • Jak na to

Jak správně připravit těsto na koláč, aby byl opravdu křehký

Křehké těsto musíte pohodlně „ukrojit“ dezertní vidličkou. Pokud s dezertem na talířku bojujete, došlo během přípravy těsta k technologické chybě. Zároveň ale musí být tak pevné, aby bez obtíží udrželo krémovou náplň či ovocnou dekoraci. Do...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč