Litujeme, k návštěvě tohoto webu musíte povolit JavaScript.

Batátové noky s ricottou

Batátové noky s ricottou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Batátové noky s ricottou

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (1)
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2859 kcal
Bílkoviny 148 g
Sacharidy 296 g
Tuky 117 g
Vláknina 54 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tyhle nočky mizely po focení jako pára nad hrncem, v němž se vařily. Doporučujeme udělat jich rovnou dvojnásobné množství a část, kterou nespotřebujete, zamrazit. Příště už je stačí jen vytáhnout z mrazáku a prohřát nebo opéct! Ušetříte moře času.

Suroviny

batáty 500 g
vydrhnuté
ricotta 1 hrnek
parmazán 0.25 hrnku
strouhaný + navíc k podávání
sůl 1.5 ČL
mouka pšeničná hladká 1.25 hrnku
nebo podle potřeby
Na dokončení
máslo 4 PL
slanina 200 g
na kostičky
šalotka 2 ks
nakrájená na plátky
šalvěj 1 hrst
nakrájená na nudličky
kadeřávek 2 hrsti

Postup

1

Batáty propíchejte vidličkou a upečte na plechu v troubě (při 200°C to bude trvat zhruba 1 hodinu) nebo je dejte do mikrovlnné trouby zakryté talířem – hotové budou do 10 minut (podle velikosti hlíz).

2

Upečené batáty nechte vychladnout, oloupejte je a nastrouhejte nebo rozmačkejte. Vmíchejte ricottu, parmazán, sůl a po půl hrnkách vmíchejte mouku – výsledkem by mělo být měkké kompaktní těsto. Z těsta postupně odkrajujte kusy, každý vyválejte na váleček o průměru zhruba 1–2 cm a nakrájejte na noky (také o délce 1–2 cm). Vařte je ve vroucí osolené vodě, dokud nevyplavou. Přesuňte do mísy.

3

Na dokončení ve velké pánvi rozehřejte máslo, přidejte slaninu, šalotku a šalvěj a opečte. Vsypte kadeřávek, nechte zavadnout, vsypte noky, promíchejte a podávejte sypané parmazánem.

NĚCO NAVÍC
Ingredience na těsto na noky můžete libovolně znásobit – uvařené se dají zamrazit a poslouží nejen jako hlavní chod, ale i jako příloha. Pokud chcete omáčce dodat šmrnc, nebo dokonce říz, podlijte ji trochou vína.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/11

Komentáře

Miroslava Kumančíková

Noky

Apetit magazín

Klíčení a microgreens: Doplňte vitamíny přirozeně i v zimě!
  • Jak na to

Klíčení a microgreens: Doplňte vitamíny přirozeně i v zimě!

Zimní období je na lokální zeleninu poněkud skoupé. Obzvlášť na tu šťavnatou. Řešení však existuje! Jídelníček si můžete zpestřit vlastnoručne vypěstovanou zeleninou. Nepotřebujete k tomu skleník ani žádnou zdatnost zahrádkáře. Řeč je...
Jak na výrobu perníkové chaloupky krok za krokem
  • Tipy a triky

Jak na výrobu perníkové chaloupky krok za krokem

Vyrobte si letos vlastní perníkovou chaloupku! Máme pro vás skvělý recept na perníkové těsto a postup, jak chaloupku slepit a ozdobit. Tato chaloupka potěší děti a vnese do vašeho domu kouzelnou vánoční atmosféru. A na závěr si na ní...
Cookies - křupavé koláčky na svačinu i na cesty

Cookies - křupavé koláčky na svačinu i na cesty

V Anglii a Austrálii jim říkají „biscuits“, ve Španělsku „galletas“, v Americe „cookies“. Němci je nazývají „keks“ a pro nás to jsou sušenky. Malé sladké křupavé koláčky, které si můžeme udělat na mnoho způsobů. Proč si je...
Není kebab jako döner kebab: Kde se vzal a jak si ho připravit doma?
  • Novinky a zajímavosti

Není kebab jako döner kebab: Kde se vzal a jak si ho připravit doma?

Döner kebab je pokrm původem z Turecka, který si zamiloval téměř celý svět. I u nás se těší velké popularitě, a to nejen v čase oběda či večeře. Je také oblíbenou noční svačinou po cestě z večírku. Víte, jak se k nám kebab dostal a kde si...

Obchod Apetit