Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Batátové noky s ricottou
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5/5 Počet hodnocení: 5
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2859 kcal
Bílkoviny 148 g
Sacharidy 296 g
Tuky 117 g
Vláknina 54 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tyhle nočky mizely po focení jako pára nad hrncem, v němž se vařily. Doporučujeme udělat jich rovnou dvojnásobné množství a část, kterou nespotřebujete, zamrazit. Příště už je stačí jen vytáhnout z mrazáku a prohřát nebo opéct! Ušetříte moře času.

Suroviny

batáty 500 g
vydrhnuté
ricotta 1 hrnek
parmazán ¼ hrnku
strouhaný + navíc k podávání
sůl 1,5 ČL
nebo podle potřeby
Na dokončení
slanina 200 g
na kostičky
nakrájená na plátky
šalvěj 1 hrst
nakrájená na nudličky

Postup

1

Batáty propíchejte vidličkou a upečte na plechu v troubě (při 200°C to bude trvat zhruba 1 hodinu) nebo je dejte do mikrovlnné trouby zakryté talířem – hotové budou do 10 minut (podle velikosti hlíz).

2

Upečené batáty nechte vychladnout, oloupejte je a nastrouhejte nebo rozmačkejte. Vmíchejte ricottu, parmazán, sůl a po půl hrnkách vmíchejte mouku – výsledkem by mělo být měkké kompaktní těsto. Z těsta postupně odkrajujte kusy, každý vyválejte na váleček o průměru zhruba 1–2 cm a nakrájejte na noky (také o délce 1–2 cm). Vařte je ve vroucí osolené vodě, dokud nevyplavou. Přesuňte do mísy.

3

Na dokončení ve velké pánvi rozehřejte máslo, přidejte slaninu, šalotku a šalvěj a opečte. Vsypte kadeřávek, nechte zavadnout, vsypte noky, promíchejte a podávejte sypané parmazánem.

NĚCO NAVÍC
Ingredience na těsto na noky můžete libovolně znásobit – uvařené se dají zamrazit a poslouží nejen jako hlavní chod, ale i jako příloha. Pokud chcete omáčce dodat šmrnc, nebo dokonce říz, podlijte ji trochou vína.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/11

Komentáře

26.11.2021 15:11
Noky

Apetit magazín