Husí stehna potřebují čas, ale dají se s nimi dělat divy. Mají skvělé maso, které můžete péct na nekonečně způsobů. Vždy jim bude dobře se sklenkou vína nebo s dobře vychlazeným pivem.
Suroviny
Postup
Husí stehna posypte zhruba 2 lžičkami soli a vetřete ji do nich.
Houby vsypte do misky a zalijte 350 ml vroucí vody, nechte 10 minut stát a poté děrovanou lžící vyjměte a dejte do misky. Tekutinu uschovejte.
Troubu předehřejte na 180°C. Na plotně rozpalte silnostěnnou pánev a opečte na ní stehna kůží dolů pěkně dozlatova. Trvá to asi 5 minut. Otočte a opékejte ještě 2 minuty. Vyjměte
a do pánve vsypte mrkev, cibuli, šalotky, česnek a bylinky a opékejte, aby vše změklo.
Přidejte namočené sušené houby, protlak, promíchejte a krátce opečte, aby protlak zesládl. Zvyšte plamen, přilijte víno a nechte krátce odvařit, přilijte tekutinu z hub, vývar, promíchejte
a vše přendejte do pekáčku. Přidejte husí stehna, zakryjte alobalem a dejte do trouby. Pečte cca 1 hodinu, aby husa změkla. Vyjměte z trouby a nechte 15 minut odpočinout.
Pórek nakrájejte. V hrnci rozpusťte máslo, přisypte pórek a opékejte, aby změkl. Přisypte celer, přilejte mléko a uvařte doměkka. Brambory uvařte v osolené vodě také doměkka. Celer
s pórkem a mlékem rozmixujte na pyré. Brambory slijte, přidejte celerové pyré a vše společně rozšťouchejte. Dochuťte solí a máslem.