Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Pečené husí stehno se zeleninovým ragú s houbami a celerovým pyré
Pečené husí stehno se zeleninovým ragú s houbami a celerovým pyré
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Pečené husí stehno se zeleninovým ragú s houbami a celerovým pyré

5/5 Počet hodnocení: 4
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5984 kcal
Bílkoviny 215 g
Sacharidy 883 g
Tuky 175 g
Vláknina 40 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Husí stehna potřebují čas, ale dají se s nimi dělat divy. Mají skvělé maso, které můžete péct na nekonečně způsobů. Vždy jim bude dobře se sklenkou vína nebo s dobře vychlazeným pivem.

Suroviny

sůl
mrkev 2 ks
nakrájená nadrobno
nadrobno
oloupaná, větší překrojené
česnek 5 stroužků
drcených
šalvěj 1 svazek
tymián 5 snítek
vývar kuřecí 1 l
+ navíc dle potřeby
Na pyré
pórek 1 ks
jen bílá část
celer 500 g
očištěný a nakrájený na kostky
mléko 300 ml
oloupané
sůl
dle chuti

Postup

1

Husí stehna posypte zhruba 2 lžičkami soli a vetřete ji do nich.

2

Houby vsypte do misky a zalijte 350 ml vroucí vody, nechte 10 minut stát a poté děrovanou lžící vyjměte a dejte do misky. Tekutinu uschovejte.

3

Troubu předehřejte na 180°C. Na plotně rozpalte silnostěnnou pánev a opečte na ní stehna kůží dolů pěkně dozlatova. Trvá to asi 5 minut. Otočte a opékejte ještě 2 minuty. Vyjměte
a do pánve vsypte mrkev, cibuli, šalotky, česnek a bylinky a opékejte, aby vše změklo.

4

Přidejte namočené sušené houby, protlak, promíchejte a krátce opečte, aby protlak zesládl. Zvyšte plamen, přilijte víno a nechte krátce odvařit, přilijte tekutinu z hub, vývar, promíchejte
a vše přendejte do pekáčku. Přidejte husí stehna, zakryjte alobalem a dejte do trouby. Pečte cca 1 hodinu, aby husa změkla. Vyjměte z trouby a nechte 15 minut odpočinout.

5

Pórek nakrájejte. V hrnci rozpusťte máslo, přisypte pórek a opékejte, aby změkl. Přisypte celer, přilejte mléko a uvařte doměkka. Brambory uvařte v osolené vodě také doměkka. Celer
s pórkem a mlékem rozmixujte na pyré. Brambory slijte, přidejte celerové pyré a vše společně rozšťouchejte. Dochuťte solí a máslem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/11

Apetit magazín

KVÍZ: Jak dobře se vyznáte v retro sladkostech?
  • Kvízy

KVÍZ: Jak dobře se vyznáte v retro sladkostech?

Ne vše staré je špatné, což jistě platí o retro sladkostech. Některé z nich přežily obě války, minulý režim i jeho pád a pár z nich dokonce vstoupilo do nového tisíciletí, jiné jsou již jen mlhavou vzpomínkou, kterou si naše paměť...