0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Pečené kuře s pomerančovým glazé

Pečené kuře s pomerančovým glazé
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Pečené kuře s pomerančovým glazé

5/5 Počet hodnocení: 2
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1896 kcal
Bílkoviny 63 g
Sacharidy 304 g
Tuky 31 g
Vláknina 47 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pečené kuře je klasika, pro mnohé včetně světových šéfkuchařů ztělesňuje absolutní comfort food. Marináda jerky
s francouzským šarmem mu nesmírně sluší.

Suroviny

kuře 1 ks
Na marinádu
jarní cibulka 8 ks
chilli paprička 2 ks
habañeros
česnek 25 g
oloupaný
zázvor (čerstvý) 25 g
očištěný
nové koření 15 g
mleté
koriandr čerstvý 30 g
nať
třtinový cukr 80 g
rostlinný olej 15 g
ze 2 nastrouhaná kůra a ze všech 4 vymačkaná šťáva
sůl
pepř
čerstvě mletý
Na pomerančové glazé
vývar kuřecí 300 ml
demi-glace
citronová šťáva 20 ml
badyán 1 hvězdička
pepř 1 špetka
sečuánský
Na salát
limetová šťáva 30 g
limetová kůra
najemno nastrouhaná z 1/2 limety
rýžový ocet 40 ml
krupicový cukr 15 g
sůl 1 špetka
Na ozdobu
koriandr čerstvý 1 hrst
chilli paprička 1 ks
nakrájená na plátky
klínky

Postup

1

Kuře očistěte, osušte papírovou utěrkou a svažte. Prsa a stehna mírně nařízněte, aby se marináda lépe dostala do masa.

2

Suroviny na marinádu rozmixujte na pastu. Odeberte 15 g do pomerančového glazé. 

3

Kuře potřete ze všech stran marinádou a důkladně ji vmasírujte do kůže a do všech záhybů. V lednici nechte kuře odležet do druhého dne.

4

Na salát nakrouhejte zelí a smíchejte se zbylými surovinami. Nechte odležet, než se kuře upeče. Před podáváním promíchejte. 

5

Kuře vyndejte alespoň hodinu před pečením z lednice. Troubu předehřejte na 220°C. Kuře dejte na rošt do pekáčku a nalijte na dno vodu. Vložte do trouby a pečte zhruba hodinu, dokud nebude kůrka kuřete zlatá a vypečená ze všech stran. Propečení zkontrolujte píchnutím špičkou nože kolem stehenních kostí: šťáva, která bude vytékat, musí být čirá. Po upečení nechte kuře alespoň 10 minut odpočinout, poté jej naporcujte.

6

Na glazé vezměte pomeranče, rozřízněte je napůl, vložte je na rozpálenou pánev řezem dolů a lehce spalte. Vymačkejte šťávu, budete jí potřebovat 250 ml. Vlijte ji do rendlíku, přidejte zbylé ingredience a odebranou marinádu a pozvolna vařte 3–8 minut. Sceďte.

7

Kuře rozdělte na talíře, přelijte pomerančovým glazé a podávejte se zelným salátem, koriandrem a chilli papričkou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/1

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...
AD
Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  
  • Zajímavosti

Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  

Na Balkáně je nedílnou součástí prostřeného stolu. Doprovází grilovaná masa, ryby i pečivo, voní létem a pozornost přitáhne sytě červenou barvou. Jeho skvělá chuť nenechá nikoho na pochybách, že na slunci vyzrálé papriky v podobě ajvaru...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč