Pečené kuře je klasika, pro mnohé včetně světových šéfkuchařů ztělesňuje absolutní comfort food. Marináda jerky
s francouzským šarmem mu nesmírně sluší.
Suroviny
Postup
Kuře očistěte, osušte papírovou utěrkou a svažte. Prsa a stehna mírně nařízněte, aby se marináda lépe dostala do masa.
Suroviny na marinádu rozmixujte na pastu. Odeberte 15 g do pomerančového glazé.
Kuře potřete ze všech stran marinádou a důkladně ji vmasírujte do kůže a do všech záhybů. V lednici nechte kuře odležet do druhého dne.
Na salát nakrouhejte zelí a smíchejte se zbylými surovinami. Nechte odležet, než se kuře upeče. Před podáváním promíchejte.
Kuře vyndejte alespoň hodinu před pečením z lednice. Troubu předehřejte na 220°C. Kuře dejte na rošt do pekáčku a nalijte na dno vodu. Vložte do trouby a pečte zhruba hodinu, dokud nebude kůrka kuřete zlatá a vypečená ze všech stran. Propečení zkontrolujte píchnutím špičkou nože kolem stehenních kostí: šťáva, která bude vytékat, musí být čirá. Po upečení nechte kuře alespoň 10 minut odpočinout, poté jej naporcujte.
Na glazé vezměte pomeranče, rozřízněte je napůl, vložte je na rozpálenou pánev řezem dolů a lehce spalte. Vymačkejte šťávu, budete jí potřebovat 250 ml. Vlijte ji do rendlíku, přidejte zbylé ingredience a odebranou marinádu a pozvolna vařte 3–8 minut. Sceďte.
Kuře rozdělte na talíře, přelijte pomerančovým glazé a podávejte se zelným salátem, koriandrem a chilli papričkou.