Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Pečené kuře s pomerančovým glazé
Pečené kuře s pomerančovým glazé
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Pečené kuře s pomerančovým glazé

5/5 Počet hodnocení: 4
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1896 kcal
Bílkoviny 63 g
Sacharidy 304 g
Tuky 31 g
Vláknina 47 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pečené kuře je klasika, pro mnohé včetně světových šéfkuchařů ztělesňuje absolutní comfort food. Marináda jerky
s francouzským šarmem mu nesmírně sluší.

Suroviny

kuře 1 ks
Na marinádu
jarní cibulka 8 ks
habañeros
oloupaný
zázvor (čerstvý) 25 g
očištěný
mleté
koriandr čerstvý 30 g
nať
třtinový cukr 80 g
rostlinný olej 15 g
ze 2 nastrouhaná kůra a ze všech 4 vymačkaná šťáva
sůl
pepř
čerstvě mletý
Na pomerančové glazé
vývar kuřecí 300 ml
demi-glace
badyán 1 hvězdička
pepř 1 špetka
sečuánský
Na salát
limetová šťáva 30 g
najemno nastrouhaná z 1/2 limety
rýžový ocet 40 ml
sůl 1 špetka
Na ozdobu
koriandr čerstvý 1 hrst
nakrájená na plátky
klínky

Postup

1

Kuře očistěte, osušte papírovou utěrkou a svažte. Prsa a stehna mírně nařízněte, aby se marináda lépe dostala do masa.

2

Suroviny na marinádu rozmixujte na pastu. Odeberte 15 g do pomerančového glazé. 

3

Kuře potřete ze všech stran marinádou a důkladně ji vmasírujte do kůže a do všech záhybů. V lednici nechte kuře odležet do druhého dne.

4

Na salát nakrouhejte zelí a smíchejte se zbylými surovinami. Nechte odležet, než se kuře upeče. Před podáváním promíchejte. 

5

Kuře vyndejte alespoň hodinu před pečením z lednice. Troubu předehřejte na 220°C. Kuře dejte na rošt do pekáčku a nalijte na dno vodu. Vložte do trouby a pečte zhruba hodinu, dokud nebude kůrka kuřete zlatá a vypečená ze všech stran. Propečení zkontrolujte píchnutím špičkou nože kolem stehenních kostí: šťáva, která bude vytékat, musí být čirá. Po upečení nechte kuře alespoň 10 minut odpočinout, poté jej naporcujte.

6

Na glazé vezměte pomeranče, rozřízněte je napůl, vložte je na rozpálenou pánev řezem dolů a lehce spalte. Vymačkejte šťávu, budete jí potřebovat 250 ml. Vlijte ji do rendlíku, přidejte zbylé ingredience a odebranou marinádu a pozvolna vařte 3–8 minut. Sceďte.

7

Kuře rozdělte na talíře, přelijte pomerančovým glazé a podávejte se zelným salátem, koriandrem a chilli papričkou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/1

Apetit magazín

Jak dobře připravit krkovici na gril?
  • Jak na to

Jak dobře připravit krkovici na gril?

Krkovice patří mezi oblíbené kousky vepřového. Platí to i pro grilování. Velkou výhodou tohoto kusu je tuk, kterým je prorostlý. S vepřovou krkovičkou tak snadno získáte šťavnaté a chutné maso, ať už ho připravíte jakkoli.  ...
Broskve, nebo nektarinky?
  • Poradna

Broskve, nebo nektarinky?

Preferujete nektarinku s hladkou lesklou slupkou nebo se raději zakousnete do broskve s jemnými chloupky? Prozradíme vám, jaký je mezi nimi rozdíl a jak lze broskve a nektarinky zpracovat v kuchyni. ...