
Máte-li čerstvé nebo mražené hříbky z lesa, určitě jim dejte přednost před žampiony. Chuť rizota bude bohatší.
Suroviny
rýže arborio
370
g
vývar kuřecí
1120
ml
horký
parmazán
60
g
najemno nastrouhaný
máslo
40
g
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
Na žampiony
máslo
10
g
olivový olej
2
PL
česnek
2
stroužky
rozdrcené či prolisované
žampiony
300
g
očištěné, nejlépe směs s hnědými houbami, větší na plátky, menší rozčtvrtit
1 Rýži upečte s vývarem podle základního receptu (v elektrické troubě to trvá 40 minut při 180 °C, horkovzdušnou nastavte na 160 °C).
2 Mezitím si připravte žampiony. Velkou nepřilnavou pánev zahřejte na středním plameni. Vložte na ni máslo, olej, česnek a žampiony. Opékejte 5 minut, aby žampiony zezlátly.
3 Do upečené rýže přidejte parmazán, máslo, sůl a pepř, promíchejte, aby se máslo rozpustilo, a ihned podávejte posypané opečenými žampiony.