Rizoto s liškami

Rizoto s liškami
ZDROJ: Pexels/ Marta Dzedyshko
sdílet:

Rizoto s liškami

Hodnocení receptu
Průměr: 3.5 ()
Do hodiny Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2448 kcal
Bílkoviny 63 g
Sacharidy 456 g
Tuky 22 g
Vláknina 8 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Byli jste na houbách a přinesli jste košík žlutooranžových lišek? Do rizota s nimi!

Suroviny

rýže arborio 500 g
olej 1 PL
máslo 10 g
víno bílé 100 ml
suché
vývar kuřecí 1 l
horký
fazolky zelené hrst
lišky 250 g
česnek 1 stroužek
drcený
sůl
pepř

1V kastrolu s těžkým dnem rozehřejte olej s polovinou másla. Vsypte propláchnutou rýži. Pomalu promíchávejte, aby se zrnka dobře obalila tukem. Když začnou průhlednět, vlijte víno a míchejte, dokud se neodpaří. Po sběračkách pak přilévejte horký vývar. Novou dávku přilijte vždycky až tehdy, když se předchozí vsákne do rýže (stále míchejte – rizoto prostě potřebuje péči a trpělivost). Pokračujte, dokud nespotřebujete všechen vývar; nemělo by to trvat déle než dvacet minut. Mezitím ve vroucí osolené vodě asi pět minut povařte pokrájené mražené fazolky.

2Na zbytku másla důkladně doměkka osmažte nakrájené lišky. Osolte je, opepřete a ochuťte česnekem. Nakonec vmíchejte houby a fazolky do rizota a hned podávejte.

Apetit magazín

5 tipů jak nejlépe uskladnit ořechy
  • Jak na to

5 tipů jak nejlépe uskladnit ořechy

Jádra suchých skořápkových plodů si při správném uskladnění zachovají svou chuť i barvu. Vyvarujte se plísni i žluknutí důkladným usušením, naložením do medu nebo vyzkoušejte zavaření jader v mikrovlnné troubě. ...
Nebojte se flambování! Poradíme vám, jak na to
  • Tipy a triky

Nebojte se flambování! Poradíme vám, jak na to

Flambování nepatří mezi nejčastěji používané způsoby úpravy jídel, a to kvůli manipulaci s ohněm, která je k této kuchařské technice potřeba. Není se ale čeho bát! Poradíme vám, jak a čím flambovat, abyste předešli poranění a výsledek byl...
5 skvělých způsobů, jak dochutit dýni
  • Novinky a zajímavosti

5 skvělých způsobů, jak dochutit dýni

Dýně je opravdovou esencí podzimu. Jemná chuť její dužiny může v jídle působit někdy lehce nevýrazně. Čím ji doplnit, aby opravdu zazářila? ...
Jak vypadaly kuchařky ze století Rettigové?
  • Lidé a jídlo

Jak vypadaly kuchařky ze století Rettigové?

Kuchařky se v českých zemích vydávají od 16. století a do dnešní doby prošly zajímavým vývojem. I když se to možná na první pohled nezdá, kromě tehdejších chutí prozradí také mnoho o náladě ve...
Dýně jako dekorace i jako skvělá surovina v kuchyni
  • Tipy a triky

Dýně jako dekorace i jako skvělá surovina v kuchyni

Období dýňových žní je tady. A poznáme to nejen v kuchyních, ale i na balkonech a u vchodových dveří. Pojďme se společně podívat, co se dá z dýně vytvořit a jak zužitkovat celý plod včetně dužiny a semínek.    ...

Obchod Apetit