Jednoduchá hrnková buchta na plech, kterou za pár minut zvládnou i úplní začátečníci. Perník s jablky se vám určitě vždy povede a podle chuti si jej můžete vylepšit dalšími ingrediencemi – třeba nasekanými ořechy, rozinkami nebo kousky čokolády. Na závěr ho ozdobte oblíbenou citronovou polevou nebo jen jednoduše pocukrujte.
Suroviny
Postup
Jablka očistíme a nastrouháme na hrubém struhadle.
V misce dobře promícháme všechny sypké suroviny – prosetou mouku a kakaem, kypřicím práškem do perníku, vanilkovým i třtinovým cukrem.
Přilijeme mléko, olej a vajíčka a utřeme na hladkou směs.
Nakonec přidáme nastrouhaná jablka a dobře zamícháme, aby vzniklo hustší těsto.
Připravené těsto vylijeme do máslem vymazaného a moukou vysypaného plechu a pečeme v troubě předehřáté na 180 °C dozlatova. Propečení ověříme zapíchnutím špejle do těsta. Pokud je po vytažení suchá, bez stopy syrového těsta, je perník hotový.
Po upečení polijeme ještě horký perník polevou z moučkového cukru a citronové šťávy a necháme vychladnout. Nebo ho nepoléváme a po vychladnutí ho poprášíme moučkovým cukrem.
Ilustrační foto: Image Professionals