Šťavnatý, vláčný, jednoduchý, nenáročný nejen na suroviny, ale také na vybavení – co víc si od letního koláče přát? V kuchyni strávíte minimum času, více vám ho tedy zbyde na následné vychutnávání s odpolední kávou. Malinový koláč můžete vylepšit i citronovou polevou nebo kopečkem šlehačky.
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 180 °C. Dortovou formu s odnímatelný dnem o průměru 20 cm vymažte olejem a vyložte pečicím papírem.
V misce smíchejte mouku, kypřicí prášek a cukr. Odložte zatím stranou. V jiné misce prošlehejte olej, jogurt, vejce, vanilkový extrakt a citronovou kůru. Vsypte směs mouky, kypřicího prášku a cukru a míchejte, až bude těsto hladké. Jemně stěrkou vmíchejte maliny, abyste je co nejméně porušili.
Vlijte do formy, uhlaďte stěrkou a pečte 30–40 minut, nebo až bude špejle zapíchnutá do středu po vytažení čistá a suchá. Nechte pár minut vychladnout ve formě a poté vyjměte a nechte úplně vychladnout na mřížce. Podávejte lehce poprašené moučkovým cukrem a s malinami, chcete-li.
Recept i fotografie převzaty z BBC Good Food.