Kedlubny můžete chroupat zasyrova, nakrájet nebo nastrouhat je do salátů, ale skvělé jsou i tepelně upravené. Zkuste je přidat třeba do pestré zeleninové polévky.
Suroviny
máslo
1
PL
cibule
1
ks
nakrájená nadrobno
česnek
4
stroužky
drcený
sůl
1
ČL
kurkuma (mletá)
1
ČL
římský kmín
1
ČL
drcený
mrkev
1
ks
nakrájená na kostičky
řapíkatý celer
1
ks
nakrájený na plátky
kedlubna
1
ks
velká nebo 2 malé, nakrájené na kostičky
vývar kuřecí
1
l
klobása čerstvá
2
ks
tepelně neopracovaná
rýže
1
hrnek
uvařené
mangold
1
hrnek
nakrájený nahrubo
koriandr čerstvý
½
hrnku
čerstvý
petrželka
½
hrnku
hladkolistá
kopr
½
hrnku
citronová kůra
najemno nastrouhaná z 1 citronu
citronová šťáva
¼
hrnku
Postup
1
V hrnci rozehřejte máslo a opečte na něm cibuli dosklovita. Přidejte česnek, sůl, koření a nechte rozvonět. Přidejte mrkev, celer, kedlubnu, promíchejte, přilijte vývar a vařte 10–15 minut, aby zelenina změkla.
2
Klobásky vymáčkněte ze střívek, udělejte z nich kuličky a vložte do polévky. Pět minut povařte, pak vmíchejte rýži a mangold a ještě minutku prohřejte.
3
Odstavte, vmíchejte nahrubo nakrájené bylinky, citronovou kůru a dochuťte citronovou šťávou. Podávejte.