Písmenková kuřecí polévka

Písmenková kuřecí polévka

4.7 / 5. Počet hodnocení: 11
Do 20 minut Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4607 kcal
Bílkoviny 296 g
Sacharidy 191 g
Tuky 296 g
Vláknina 12 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jakou polévku děti přímo zbožňují? Přece písmenkovou! Musíme přiznat, že i nám, redakčním dospělákům, se nad kouřícím talířem po tváři rozlil blažený úsměv.

Suroviny

Na vývar
kuřecí stehna 1.5 kg
přebytečný tuk okrájený
olivový olej 1 PL
cibule 1 ks
nahrubo
mrkev 1 ks
nahrubo
petržel 1 ks
nahrubo
Řapíkatý celer 2 ks
nakrájené
bobkový list 2 ks
tymián 5 snítek
nebo méně podle chuti
pepř celý
pár kuliček
sůl
K dokončení
kořenová zelenina
mrkev a petržel podle chuti – na kolečka či kytičky
polévkové těstoviny
písmenka
mražený hrášek
množství podle chuti
petrželka
nasekaná, na ozdobu

Pomocí nůžek na drůbež a nože rozporcujte kuřecí stehna na kusy o velikosti cca 5 cm. V hrnci s těžším dnem rozpalte olej, vhoďte na něj kuře a cibuli a opékejte, dokud maso nezačne zlátnout (5 minut). Pak přidejte mrkev, petržel a celer a opékejte ještě dalších pár minut. Ztlumte oheň, přiklopte a nechte kuře se zeleninou 20 minut dusit, aby pustilo šťávu. Pak sundejte poklici, do hrnce přilijte 1,8 litru horké vody, přidejte bobkový list, tymián, kuličky pepře a sůl. Jakmile se všechno začne vařit, opět ztlumte plamen a 30 minut vařte. Poté přeceďte, maso oberte a zbytek vyhoďte.

2 Do vývaru dejte zavařit nakrájenou zeleninu, vraťte do něj obrané maso. V dalším rendlíčku přiveďte vodu k varu, osolte a přidejte písmenkové těstoviny a uvařte je doměkka. Než se dovaří těstoviny, vsypte do polévky hrášek. Přidejte slité těstoviny, propláchnuté studenou vodou. Podle chuti dosolte a posypte nasekanou petrželkou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/9

Apetit magazín

5 triků na dokonalý domácí hamburger
  • Jak na to

5 triků na dokonalý domácí hamburger

Upéct mleté maso, aby bylo šťavnaté a plné chutí, není zas tak složité. Pro dokonalý požitek z domácího burgeru je třeba držet se několika pravidel. Připravili jsme pro vás 5 tipů zaručujících ...
 Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře
  • Zajímavosti

Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře

Moře ukrývá spoustu živočichů, na kterých si naše mlsné jazýčky rádi pochutnávají – obzvlášť v létě na dovolené u moře. Vedle mořských ryb nebo mušlí můžeme své jídelníčky obohatit i o chobotnice či olihně neboli kalamáry.  ...
Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření
  • Lidé a jídlo

Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření

Tekuté polévkové koření Maggi už zachránilo nejednu nedochucenou polévku. Poznejte spolu s námi jeho vynálezce, stejnojmenného švýcarského podnikatele Julia Maggiho, i příběh, který se ke vzniku proslulého ochucovadla váže. ...
Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?
  • Zdraví a výživa

Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?

Šálek kávy po ránu funguje jako ‚nakopávač‘ a díky pravidelné odpolední dávce kofeinu vydržíte bdělí až do večera. Věděli jste však o tom, že kofein ovlivňuje centrální nervovou soustavu v mnoha směrech? Jaké jsou jeho krátkodobé i...

Obchod Apetit