Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Pizza s modrým sýrem a jahodami
Pizza s modrým sýrem a jahodami
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Pizza s modrým sýrem a jahodami

5/5 Počet hodnocení: 4
Více než hodinu Snadné Na 1 velkou pizzu

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3482 kcal
Bílkoviny 254 g
Sacharidy 263 g
Tuky 141 g
Vláknina 40 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kombinace sýra s modrou plísní, cibulky, slaniny a jahod vypadá divoce. Výsledná pizza je však nesmírně lahodná, protože se v ní setkávají základní a výrazné chutě – sladká z jahod, slaná ze sýra a slaniny a kyselá z balzamikové redukce.

Náš tip: Milujete pizzu? Dejte si také pravou italskou pizzu s mortadellou a burratou z Líné kuchařky podle našeho videoreceptu

Skryt pre seznam

Suroviny

Na těsto
droždí čerstvé 4 g
voda 80 ml
vlažná (60–80 ml podle potřeby)
nejlépe na pizzu + na poprášení
sůl 6 g
olivový olej ½ PL
+ na potření
Na obložení
olivový olej 1 PL
nakrájené na tenká kolečka
sůl 1 špetka
ricotta 200 g
rozdrobený
slanina 4 plátky
nejlépe neuzená britská slanina ze zadní části žeber, nakrájená na sousta
jahody 300 g
podle velikosti a chuti, odstopkované a nakrájené na silnější plátky
bazalka lístky
na ozdobení
Na jahodovo-balzamikovou redukci
balzamikový ocet 100 ml
med 1 PL
nebo javorový sirup
jahody 200 g
odstopkované a nakrájené na kousky

Postup

1

Na těsto rozmíchejte droždí s větší částí vody, troškou mouky a cukrem a nechte na teplém místě vzejít kvásek. V míse zatím smíchejte zbývající mouku se solí. Přilijte vzešlý kvásek a olej a pomocí vařečky nebo hnětacího háku v robotu začněte vypracovávat těsto. Podle potřeby přilijte vodu – každá mouka saje trochu jinak, výsledkem by mělo být hladké nelepivé těsto. Bochánek těsta lehce pomažte olejem, zakryjte mísu a nechte jej vykynout na dvojnásobek. Těsto také můžete nechat kynout přes noc v lednici.

2

Do pánve vlijte lžíci oleje a nechte olej rozehřát. Vsypte cibuli a špetku soli. Na mírném ohni zvolna restujte a často míchejte, aby se cibule nepřipálila, ale pěkně zkaramelizovala. Pak dejte stranou.

3

Vykynuté těsto propracujte rukama na pracovní ploše poprášené moukou. Vytvarujte placku a přeneste ji na plech s pečicím papírem, můžete podle potřeby ještě rukama roztáhnout a dotvarovat na plechu. Máte-li pečicí kámen na pizzu, přemístěte těsto jen na pečicí papír – k sázení do trouby pak lze použít pevnou kartonovou lepenku, s jejíž pomocí placku na kámen sesunete.

4

Nastavte troubu na 230°C, pokud má- te, vložte do střední části trouby kámen na pizzu, aby se nahřál. Přes těsto volně položte utěrku a nechte 10 minut kynout na teplém místě.

5

Na balzamikovou redukci vlijte do rendlíku ocet a med a na mírném ohni vařte asi 5 minut, aby tekutina zhoustla. Vsypte jahody a vařte dalších 10 minut, až se rozpadnou. Rozmixujte, odstavte a nechte vychladnout.

6

Na těsto naskládejte střídavě ricottu, modrý sýr a kousky slaniny, poházejte cibulí. Pak poklaďte jahodami a vložte do trouby. Pokud máte pizza kámen, pečte cca 10–15 minut. Na plechu to trvá déle, zhruba 25 minut. Ozdobte bazalkovými lístky, pokapejte redukcí a jezte.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/7

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč