Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Pizza s modrým sýrem a jahodami
Pizza s modrým sýrem a jahodami
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Pizza s modrým sýrem a jahodami

5/5 Počet hodnocení: 4
Více než hodinu Snadné Na 1 velkou pizzu

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3482 kcal
Bílkoviny 254 g
Sacharidy 263 g
Tuky 141 g
Vláknina 40 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kombinace sýra s modrou plísní, cibulky, slaniny a jahod vypadá divoce. Výsledná pizza je však nesmírně lahodná, protože se v ní setkávají základní a výrazné chutě – sladká z jahod, slaná ze sýra a slaniny a kyselá z balzamikové redukce.

Náš tip: Milujete pizzu? Dejte si také pravou italskou pizzu s mortadellou a burratou z Líné kuchařky podle našeho videoreceptu

Skryt pre seznam

Suroviny

Na těsto
droždí čerstvé 4 g
voda 80 ml
vlažná (60–80 ml podle potřeby)
nejlépe na pizzu + na poprášení
sůl 6 g
olivový olej ½ PL
+ na potření
Na obložení
olivový olej 1 PL
nakrájené na tenká kolečka
sůl 1 špetka
ricotta 200 g
rozdrobený
slanina 4 plátky
nejlépe neuzená britská slanina ze zadní části žeber, nakrájená na sousta
jahody 300 g
podle velikosti a chuti, odstopkované a nakrájené na silnější plátky
bazalka lístky
na ozdobení
Na jahodovo-balzamikovou redukci
balzamikový ocet 100 ml
med 1 PL
nebo javorový sirup
jahody 200 g
odstopkované a nakrájené na kousky

Postup

1

Na těsto rozmíchejte droždí s větší částí vody, troškou mouky a cukrem a nechte na teplém místě vzejít kvásek. V míse zatím smíchejte zbývající mouku se solí. Přilijte vzešlý kvásek a olej a pomocí vařečky nebo hnětacího háku v robotu začněte vypracovávat těsto. Podle potřeby přilijte vodu – každá mouka saje trochu jinak, výsledkem by mělo být hladké nelepivé těsto. Bochánek těsta lehce pomažte olejem, zakryjte mísu a nechte jej vykynout na dvojnásobek. Těsto také můžete nechat kynout přes noc v lednici.

2

Do pánve vlijte lžíci oleje a nechte olej rozehřát. Vsypte cibuli a špetku soli. Na mírném ohni zvolna restujte a často míchejte, aby se cibule nepřipálila, ale pěkně zkaramelizovala. Pak dejte stranou.

3

Vykynuté těsto propracujte rukama na pracovní ploše poprášené moukou. Vytvarujte placku a přeneste ji na plech s pečicím papírem, můžete podle potřeby ještě rukama roztáhnout a dotvarovat na plechu. Máte-li pečicí kámen na pizzu, přemístěte těsto jen na pečicí papír – k sázení do trouby pak lze použít pevnou kartonovou lepenku, s jejíž pomocí placku na kámen sesunete.

4

Nastavte troubu na 230°C, pokud má- te, vložte do střední části trouby kámen na pizzu, aby se nahřál. Přes těsto volně položte utěrku a nechte 10 minut kynout na teplém místě.

5

Na balzamikovou redukci vlijte do rendlíku ocet a med a na mírném ohni vařte asi 5 minut, aby tekutina zhoustla. Vsypte jahody a vařte dalších 10 minut, až se rozpadnou. Rozmixujte, odstavte a nechte vychladnout.

6

Na těsto naskládejte střídavě ricottu, modrý sýr a kousky slaniny, poházejte cibulí. Pak poklaďte jahodami a vložte do trouby. Pokud máte pizza kámen, pečte cca 10–15 minut. Na plechu to trvá déle, zhruba 25 minut. Ozdobte bazalkovými lístky, pokapejte redukcí a jezte.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/7

Apetit magazín

Jak připravit tu nejjemnější rybu: Vsaďte na solnou krustu
  • Tipy a triky

Jak připravit tu nejjemnější rybu: Vsaďte na solnou krustu

Pečení v soli je tradiční a velmi šetrná technika, díky které zůstane rybí maso krásně křehké a šťavnaté. Solná krusta totiž vytvoří vlastní minitroubu, která dokonale těsní, nepustí žádnou páru ven a zabrání, aby se...
Jak se vyrábí černý česnek?
  • Zdraví a výživa

Jak se vyrábí černý česnek?

Černý česnek je pochoutka, která vzniká procesem fermentace z běžného bílého česneku. Tento proces přeměňuje jeho ostrou chuť a štiplavé aroma na jemnou, nasládlou chuť s tóny sušeného ovoce, karamelu, balsamica a čokolády. Černý česnek je...