0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Pljeskavica v chlebu pita

Pljeskavica v chlebu pita

4.3 / 5. Počet hodnocení: 7
Do 30 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2367 kcal
Bílkoviny 161 g
Sacharidy 281 g
Tuky 81 g
Vláknina 9 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Dopřejte si večeři jako u moře!

Suroviny

hovězí maso mleté 300 g
vepřové maso mleté 300 g
jedlá soda 0.5 ČL
voda minerální perlivá 100 ml
nebo sodovka
sůl
pepř
čerstvě mletý
cibule 2 ks
menší, nasekané najemno
petrželka 1 hrst
hladkolistá, nasekané najemno
olivový olej
pita 4 ks
ajvar
na potření
crème fraîche 4 PL
promíchané se solí podle chuti
okurka 0.5 ks
nakrájená na tenké plátky
NA NAKLÁDANOU CIBULI
jablečný ocet 120 ml
krupicový cukr 1 PL
sůl 0.5 ČL
cibule červená 1 ks
na tenká kolečka

1 Na nakládanou cibuli míchejte v octu cukr a sůl, dokud se nerozpustí. Nakrájenou cibuli dejte do misky a přelijte octovým roztokem, aby byla zcela zakrytá. Nechte marinovat hodinu v pokojové teplotě. Před podáváním nechte cibuli okapat. Tento krok můžete udělat až dva dny předem.

2 Do mísy dejte maso, přidejte sodu a zalijte minerálkou. Přidejte sůl, pepř, najemno nasekanou cibuli, petrželku a důkladně rukama propracujte, aby vznikla kompaktní, nedrobivá směs. Rozdělte maso na 4 stejné části. Navlhčete si vodou ruce i pracovní plochu, na které budete maso tvarovat. Rukama vytvarujte na pracovní ploše placku o průměru cca 15 cm a tloušťce asi 1 cm, pak jednu ruku opřete na hranu dlaně, obemkněte placku masa a přidržujte jí postupně po celém obvodu takto okraj, druhou dlaní ji jemně udusávejte. Vznikne tak rovnoměrně vysoký okraj a pljeskavice na pánvi nebo grilu lépe udrží tvar. Uhlaďte naposled povrch hotové placky zvlhčenou dlaní. Takto vytvarujte všechny pljeskavice.

3 Rozpalte grilovací pánev (nebo gril) a potřete troškou oleje. Opékejte na pánvi nebo grilujte každou placku po každé straně cca 3–4 minuty.

4 Chleby pita nasucho opečte na pánvi, aby se prohřály. Pak každou pitu rozřízněte, aby vznikla kapsa. Pomažte vnitřek pity z obou stran lehce ajvarem. Vložte grilovanou plejskavici, na každou kápněte lžíci crème fraîche a obložte plátky okurky a naloženou cibulí. Ihned podávejte.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/7

Apetit magazín

Vlažná voda s citronem po ránu? Známe pro i proti
  • Zdraví a výživa

Vlažná voda s citronem po ránu? Známe pro i proti

Už jste o tomto trendu, který razí řada českých i zahraničních celebrit slyšeli? Pravidelné pití vlažné vody s citronem po ránu má podle mnohých blahodárné účinky na lidský organismus. Přináší tato rutina opravdu nějaké benefity? ...
Co jíst, aby byla vaše pleť krásná?
  • Lidé a jídlo

Co jíst, aby byla vaše pleť krásná?

Naše pleť je do značné míry odrazem životního stylu a reaguje na to, co jíme. Jaké potraviny mohou dělat na naší pleti neplechu a jakým jídlem naopak zdravou pleť podpoříme? Podívejte na naše tipy a pečujte o sebe s chutí. ...
Poke bowl: Zdravá a efektní miska barev a chutí
  • Zajímavosti

Poke bowl: Zdravá a efektní miska barev a chutí

Už jste ochutnali pestrobarevnou misku plnou vitaminů, minerálů a dokonalé chuti? Pokud se s poke bowl osobně dosud neznáte, určitě byste to měli napravit. Prozradíme, odkud se k nám tento hit dostal a jak si poke bowl připravit doma. ...
AD
Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!
  • Tipy a triky

Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!

Interiérový design zažívá velký boom. Jeho nedílnou součástí jsou domácí spotřebiče. Díky konceptu Bespoke si je nyní můžete přizpůsobit na míru. Nejen o něm, ale i o nových trendech v designu spotřebičů si s product managerem ze...

Obchod Apetit