Dopřejte si večeři jako u moře!
Suroviny
Postup
Na nakládanou cibuli míchejte v octu cukr a sůl, dokud se nerozpustí. Nakrájenou cibuli dejte do misky a přelijte octovým roztokem, aby byla zcela zakrytá. Nechte marinovat hodinu v pokojové teplotě. Před podáváním nechte cibuli okapat. Tento krok můžete udělat až dva dny předem.
Do mísy dejte maso, přidejte sodu a zalijte minerálkou. Přidejte sůl, pepř, najemno nasekanou cibuli, petrželku a důkladně rukama propracujte, aby vznikla kompaktní, nedrobivá směs. Rozdělte maso na 4 stejné části. Navlhčete si vodou ruce i pracovní plochu, na které budete maso tvarovat.
Rukama vytvarujte na pracovní ploše placku o průměru cca 15 cm a tloušťce asi 1 cm, pak jednu ruku opřete na hranu dlaně, obemkněte placku masa a přidržujte jí postupně po celém obvodu takto okraj, druhou dlaní ji jemně udusávejte. Vznikne tak rovnoměrně vysoký okraj a pljeskavice na pánvi nebo grilu lépe udrží tvar. Uhlaďte naposled povrch hotové placky zvlhčenou dlaní. Takto vytvarujte všechny pljeskavice.
Rozpalte grilovací pánev (nebo gril) a potřete troškou oleje. Opékejte na pánvi nebo grilujte každou placku po každé straně cca 3–4 minuty.
Chleby pita nasucho opečte na pánvi, aby se prohřály. Pak každou pitu rozřízněte, aby vznikla kapsa. Pomažte vnitřek pity z obou stran lehce ajvarem. Vložte grilovanou plejskavici, na každou kápněte lžíci crème fraîche a obložte plátky okurky a naloženou cibulí. Ihned podávejte.