Efektní pečené brambory se šťavnatou náplní
Postup
Maso osmažte na cibulce dohněda. Zastříkněte worcestrem a ještě minutku poduste. Přilijte vývar a rajčatové pyré. Zakryjte, stáhněte plamen a zvolna duste ještě dvacet minut. Mezitím dejte brambory i se slupkou do mikrovlnky na 600 W. Za dvacet minut budou uvařené.
Až trochu vychladnou, rozpulte je a lžičkou vydlabejte vnitřek tak, aby vznikla jakási miska. Vydlabanou část dejte do misky, osolte a opepřete. Přidejte mléko i máslo a všechno smíchejte; výsledkem by měla být hustší bramborová kaše.
Troubu předehřejte na 200 °C, gril na maximum. Vydlabané brambory dejte do mělké zapékací mísy a plňte je připravenou masovou směsí. Pokud vám masová směs přebývá, chladlou ji uchovejte v lednici a použijte další den – třeba ke špagetám.
Celé dílo korunujte čepicí z bramborové kaše a pak vše ještě posypte nahrubo nastrouhaným čedarem. Zapékejte, aby se sýr rozpustil a zezlátl a masová směs se prohřála; trvá to asi patnáct až dvacet minut. Podávejte se zeleninovým salátem.
Pro vegetariány
Na másle poduste doměkka nakrájený pórek. Pak ho vmíchejte se 2 žloutky, trochou mléka a strouhaným sýrem do bramborové hmoty. Přidejte 2 ušlehané bílky, naplňte brambory a zapečte dozlatova.