Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Plněné krůtí prso se slaninovým kabátkem
Plněné krůtí prso se slaninovým kabátkem
ZDROJ: Olive Magazine/Immediate Media
sdílet:

Plněné krůtí prso se slaninovým kabátkem

5/5 Počet hodnocení: 2
Více než hodinu Snadné Pro 6–8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 16946 kcal
Bílkoviny 517 g
Sacharidy 173 g
Tuky 1561 g
Vláknina 5 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

S krůtím prsem naplněným bylinkovou nádivkou a oděným do rafinovaného splétaného slaninového kabátku naděláte při slavnostním obědě pořádnou parádu. Jako přílohu můžete podávat bramborové čtverečky a karamelové šalotky s kapustičkami. 

Suroviny

olivový olej 1 PL
2 nakrájené nadrobno, 2 nakrájené na plátky
česnek 1 stroužek
fenyklová semínka 1 ČL
lehce podrcená
nejlépe bylinkových (v krajní nouzi použijte vinnou), vymačkaných ze střívek
strouhanka 100 g
z čerstvého pečiva
petrželka 2 PL
hladkolistá, nasekaná
rozmarýn 1 ČL
čerstvý, nasekaný
najemno nastrouhaná z 1 citronu
vejce 1 ks
sůl
celá, viz Něco navíc
vývar kuřecí 400 ml
brusinková zavařenina 2 PL

Postup

1

V pánvi rozehřejte olej, vsypte cibuli nakrájenou nadrobno, česnek, fenykl a 5–6 minut zvolna opékejte, aby cibule změkla. Přesuňte do misky a nechte zchladnout. K cibuli přidejte klobásky, strouhanku, petrželku, rozmarýn, citronovou kůru a vejce. Řádně osolte a promíchejte.

2

Krůtí prso položte na pracovní plochu kůží dospod. Malý filet masa, který je u krůtího stehna, dejte stranou (neodřezávejte, jen jej zvedněte a položte na stranu) a do krůtího prsa udělejte v pravidelných intervalech zářezy. Prso potřete připravenou směsí a vetřete ji do zářezů. Poté přiklopte malým filetem masa.

3

Plátky slaniny rozložte na prkýnko (nebo na pracovní plochu) a tupou stranou nože po nich párkrát přejeďte – tak se trochu natáhnou a ztenčí. Poté plátky slaniny poskládejte do mřížky: postupně je skládejte jeden vedle druhého a proplétejte je zbylými, jako když děláte mřížku na koláč.

4

Troubu předehřejte na 190°C. Krůtí prso položte na připravenou slaninovou mřížku kůží dolů, zabalte je do slaniny a zformujte do válečku. Ovažte provázkem. Celý masový balíček zvažte a vypočítejte čas pečení: na každých 500 g počítejte 20 minut v troubě. Plátky cibule dejte do pekáčku a na ně posaďte zaba- lené krůtí prso tak, aby kůže schovaná pod slaninou byla nahoře. Dejte do trouby a pečte dle váhy. Až bude slanina krásně dozlatova vypečená, zakryjte celý pekáč alobalem, 30 minut před koncem pečení potřete slaninu javorovým sirupem.

5

Vyjměte z pekáčku, zakryjte alobalem a nechte prso odpočinout, než doděláte omáčku.

6

Přelijte obsah pekáčku do rendlíku (vyškrábejte ho a případně přípečky zalijte trochou vývaru a odvařte je). Přilijte víno, vývar a svařte (alespoň na polovinu, ale můžete i více), odstavte a vmíchejte brusinky. Pokud chcete, můžete omáčku ještě scedit.

NĚCO NAVÍC:
Pokud máte dobrého řezníka, požádejte ho o vykostěná krůtí prsa, která zůstanou spojená kůží. Pokud taková neseženete, kupte 2 kuřecí prsa a udělejte 2 menší rolády.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/12

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...